EU odmítla přispět na protiimigrantskou zeď v Litvě. Tak je jasno, o co tu jde, odhaluje Bašta

Jaroslav Bašta11.7.2021  PrvníZprávy

Nelegální migrace představuje účinnou zbraň pro občany Evropské unie a zejména pro občany Litvy, o tom nás chtěl přesvědčit běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Litva proto staví další plot, na pomoc z EU ale může zapomenout. „Nepřímo jsme se dozvěděli, jaké jsou skutečné priority Evropské unie. Jde o postupnou výměnu původního evropského obyvatelstva lidmi z islámských zemí,“ glosuje dění pro Prvnízprávy.cz někdejší diplomat, politický analytik Jaroslav Bašta, podle něhož si Lukašenko nevšiml, že nelegální migraci používají evropské elity proti svým vlastním spoluobčanům.

Právě v rámci odvety proti unijním sankcím podle Bašty uvolnil Lukašenko hranici mezi Běloruskem a Litvou pro přechod migrantů z Blízkého východu, Afghánistánu a Afriky, kteří přilétají nově zřízenými linkami do Minska. Počty zájemců o unijní blahobyt zatím nejsou nijak závratné (asi 1500 osob), ale potenciál nové trasy se může skokově zvýšit a Litevci se bojí vzniku humanitární krize ve své vlasti.

Původní zdroj ZDE

Délka její hranice s Běloruskem činí 680 kilometrů, takže ji chtějí zabezpečit plotem. Už s tím mají své zkušenosti, protože před lety postavili 160 km dlouhou zeď na hranici s Kaliningradskou oblastí, která patří Ruské federaci. Zdůvodnili to obranou proti pašování, uprchlíkům a provokacím. Protože Litva je hraničním státem Evropské unie, stavbu financovala Evropská komise. „Proto litevská armáda začala na hranici s Běloruskem protimigrantský plot s ostnatým drátem neprodleně stavět a vláda se žádostí o pomoc obrátila na Brusel. Ke svému údivu tentokrát neuspěla,“ dodává Bašta.

Migranti z Běloruska? Langšádlová varuje. Něco strašlivého

Evropská komise ve svém stanovisku mimo jiné uvedla, že EU nemůže financovat stavbu zdí, to odporuje jejím zásadám. „Ovšem jsou ochotni financovat takovou úpravu hranice, která na jedné straně zjistí každé její nelegální narušení, na druhé pak zabezpečí efektivní a rychlé řešení migrace a poskytování útočiště běžencům,“ podotýká politický analytik.

Stanovisko Evropské komise Bašta přeložil do srozumitelného jazyka. Zjistil následující:

„Migraci ze zemí Asie a Afriky do Evropské unie se nesmějí klást žádné překážky ani v Maďarsku, ani v Litvě.
Alexandr Lukašenko se hluboce mýlí, když se domnívá, že svojí pomstou za sankce vedení EU škodí. Naopak mu šetří náklady, které za dopravu nelegálních migrantů musí vyplácet neziskovkám.“

„Nepřímo jsme se dozvěděli, jaké jsou skutečné priority Evropské unie. Jde o postupnou výměnu původního evropského obyvatelstva lidmi z islámských zemí Asie a Afriky. K dosažení takové mety je i Lukašenko dobrý. Běloruský prezident sice správně odhadl, že nelegální migrace je nebezpečná zbraň, jen si nevšiml, že ji již dlouho používají nikým nevolené evropské elity proti svým vlastním spoluobčanům. Od diktátora holt nemůžeme očekávat, že pochopí principy a cíle západní liberální demokracie,“ uzavírá Jaroslav Bašta.