Obrovský lobbing ve Sněmovně. Miliardy pro solární barony, advokátní kanceláře, firmy z Holandska. A uprostřed dění ODS. Šokující pozadí klíčového hlasování.

16.7.2021  ParlamentníListy

Do třetího čtení Poslanecké sněmovny šel návrh novely energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie (POZE), které připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu v čele s vicepremiérem Havlíčkem. Novely mají mimo jiné přinést zjednodušení a provázání s dalšími zákony. ParlamentníListy.cz se tématem zabývají v souvislosti se čtvrtečními informacemi, kde jsme popsali chování lidoveckého poslance Výborného, který lží docílil opakovaného hlasování a zvrátil tak původní rozhodnutí poslanců. Člena mandátového výboru usvědčil záznam z kamer, který má redakce k dispozici.

(Hlasuje Zbyněk Stanjura – ODS)
Pozměňovací návrh zprvu prošel poměrně výrazným rozdílem, „pro“ se vyslovili i čtyři zástupci ODS, devět lidovců a pět poslanců TOP 09. Po rychlé konzultaci v rámci koalice SPOLU ale lidovecký Marek Výborný přispěchal k řečnickému pultu a zpochybnil hlasování.

Řekl, že se při hlasování zdržel, ale na sjetině má, že byl pro.

Nepsaným pravidlem Sněmovny totiž je, že pokud poslanec zpochybní hlasování na základě špatného záznamu na sjetině, jednoduše řečeno, že hlasoval jinak, než je na záznamu, hlasuje se o námitce.

Ona námitka je obvykle uznána a celé hlasování se opakuje.

To se stalo i v tomto případě.

Na zpochybnění hlasování ale poslanec nemá nárok v případě, že se člen dolní komory splete, případně si hlasování rozmyslí. Toho si byl poslanec Výborný vědom, a proto Sněmovně vědomě lhal.

Po opakovaném hlasování, kdy z celé koalice SPOLU hlasoval pro návrh už jen jediný poslanec a návrh Mariana Jurečky neprošel, vystoupil poslanec hnutí ANO Jan Richter a vyžádal si kamerový záznam, protože byl přesvědčený, že Marek Výborný jednoduše lhal.

Prokazatelně zvednutá ruka poslance Výborného u popsaného hlasování (zdroj: PSP)

O tom, že celý proces hlasování takzvaně smrděl, byla redakce spravena řadou poslanců hned z několika stran. Co přesně se tedy dělo? Abychom pochopili veškeré souvislosti, musíme se podívat na oficiální podklady, vývoj událostí a astronomické sumy, jež byly ve hře.

„Předkládáme novely zákonů, které zajistí 3,5 milionům lidem levné centrální vytápění, přechod na ekologickou dopravu, ukončí činnost energošmejdů a napraví selhání poslanců z roku 2010 při schvalování podpory fotovoltaiky instalované v letech 2009-10, které nás jinak bude stát 570 miliard korun,” přiblížil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ještě před samotným hlasováním uvedl: „Poslanci mají po více než deseti letech historickou možnost napravit špatné rozhodnutí sněmovny, které nás bude stát nejen stovky miliard navíc, ale které současně vytvořilo vůči tolik potřebným obnovitelným zdrojům zbytečnou averzi.”
Celý záměr nakonec skončil poměrně nevídanou šaškárnou. Že by v tom byl ale poslanec Výborný sám, o tom už ve čtvrtek pochybovala řada kolegů. „Tam najednou vznikla panika, pro co to vlastně hlasovali, jelikož to bylo děsně složité a tohle oni vůbec nechtěli,” uvedl jeden z nich. „Ten, kdo řval nejvíc, to viděl každý, byl poslanec ODS Stanjura, ten to celé řídil,” uvedl náš další zdroj.

Nyní bude na místě podívat se na střeva zákonu POZE, která přinesla popsané zmatky. Ono se totiž ukázalo, že opakované hlasování nakonec více ublížilo. Komu a proč? Pochopíte.

Tunel, pod který se podepsala Sněmovna ve 2010, bude činit 572 miliard korun, a to je pouze vyčíslená podpora fotovoltaiky vybudované v letech 2009 a 2010. Podíl na výrobě elektřiny nejsou přitom ani tři procenta.

Toto se Babišův kabinet rozhodl změnit.

Vláda zprvu zastropovala zisk pro investory z let 2009 a 2010, který bude v souladu s EK, a to 6,3 procenta na celou dobu podpory. Jde o období 2010 – 2030. Podle oslovených zákonodárců je to dost tvrdé pravidlo, které by pro mnohé znamenalo … (celý text najdete zde)