Programátor varuje: Píšete na internetu často své názory? Upozorní na vás! Za 30 vteřin trestní oznámení. A pak…

 

Pavel Cimbál
10. 7. 2021 PL – rozhovor

„Blokování profilu je jen začátek. Brzy na vás, pokud někam častěji píšete své názory nebo texty, někdo upozorní v zaměstnání. Nebo se vám začne věnovat nějaký známý politik v rámci vlastního sebezviditelnění. Nebo vás začne zaměstnávat nějaký Český elf svými monotónními nejapnostmi,“ varuje programátor a pedagog Pavel Cimbál před postupnou cenzurou. Podivil se také, že lze podat trestní oznámení na internetu, což ale platí pouze pro internetové příspěvky. Autorovi zabere pár vteřin, ubránit se pak někdy i roky a navíc může stát spoustu peněz. V rozhovoru komentoval i aktuální situaci v České televizi, kterou označil za opevněnou baštu liberálních názorů přilepenou na koncesionářský penězovod.

 

Už několikrát jsme řešili svobodu a práva lidí. S koronavirem však přišlo množství zásadních zásahů do práv člověka. Nemůže cestovat, pokud není očkován, nemůže do restaurace, pokud nemá potvrzení třeba o negativním testu. Zkrátka, lidé očkovaní mají více možností než ti bez očkování. Je to v pořádku?

Jsou to omezení, ale nevnímám je tak silně jako ztrátu svobody. Předpokládám totiž, že budou dočasná. Pro mnohé státy a regiony jsou ekonomicky zničující a tak se bude hledat lepší řešení. Závisí také na vývoji pandemické situace a ani ta nepotrvá věčně. Znovuzavedení cenzury bohužel tyto vlastnosti nemá. Vládnoucím elitám dlouhodobě vyhovuje. Je to osvědčený klacek, co byl jen dočasně tabu. Justiční systém se mu upravuje na míru právě teď. Na ostudném soudu s Walterem Kraftem jsem byl osobně přítomen a odcházel jsem s pocitem, jestli ten boj není už předem ztracený. Občan není neziskovka, aby mu každou banalitu spřízněná média ochotně rozmazala do celonárodní kauzy prvořadého významu. Je na to sám.

Před rokem jste se nechal slyšet, že svoboda na internetu zemřela. Narážel jste tím na cenzuru na sociálních sítích i jinde. Jak hodnotíte pokračující situaci? Blokování profilů, mazání příspěvků a podobné věci stále pokračují.

Blokování profilu je jen začátek. Brzy na vás, pokud někam častěji píšete své názory nebo texty, někdo upozorní v zaměstnání. Nějaký uvědomělý aktivista se mailem zeptá HR nebo vedení, zda se vaše komentáře slučují s hodnotami firmy. Nebo se vám začne věnovat nějaký známý politik v rámci vlastního sebezviditelnění jako předseda KDU-ČSL Marián Jurečka, co udal pana Paulczyňského za komentář na Twitteru. Nebo vás začne zaměstnávat nějaký Český elf svými monotónními nejapnostmi. Nebo jakýkoliv jiný anonymní internetový škůdce… nač to vůbec rozlišovat? S trestním oznámením za šíření nenávisti na internetu pak máte na krku soud a je jedno, kdo ho napsal. A u něj jen velmi malou šanci uspět. Prokazování skutkové podstaty nebo vaše ústavní práva tam nikoho zajímat nebudou.

V rámci průzkumu digitalizace státní správy jsem tuhle zjišťoval, co všechno nabízí webový Portál občana. A všiml si, že už je možné, hezky z tepla domova a na pár kliků, podat i trestní oznámení. No to je skvělé, řeknete si. Až to budu někdy potřebovat, tak s tím nemusím na Policii České republiky. Omyl. Ten nahlašovací online formulář je pouze jednoúčelový. Týká se výhradně nahlašování nenávistných projevů na internetu. A už ničeho dalšího. Váš udavač vám věnuje asi třicet sekund svého drahocenného času, kdežto vy pak budete chodit po advokátech a soudech celý další rok, lehčí o desítky tisíc.

Je podle vás, programátora, v dnešní době důležité „být na sociální síti“? Jak velkou sociální bublinu tvoří a lze se nějak bránit proti přesně cíleným informacím? 

Ano. Je to rychlé médium, kde se informace šíří virálně, lavinovitě, v řádu desítek minut. Jejím zdrojem přitom může být každý, nejen mainstreamová média. Sami novináři je čile využívají a Twitter zejména. Však se podívejte na https://www.nfnz.cz/novinari-na-twitteru/. Zvažte ale, zda tam publikovat pod svojí reálnou identitou. To už dnes vyžaduje trochu odvahy, jde o doslova toxické, liberální prostředí. Tedy pokud si své názory nemíníte nechávat pro sebe a nebudete tam postovat jen koťátka, jak nám pravidelně za přitakávání médií doporučují vždy, když někde zaskřípe multikulturní idylka a v ulicích je opět nebezpečno.

Piráti často mluví o digitalizaci státu, která zaostává. Koronavirus přiměl spoustu institucí a úřadů, včetně škol, fungovat více on-line. Je epidemie ukázkou, že „to jde, když se chce“?

Spíš že to jde, když se musí. A musí se, protože už to nejde jinak, postaru. Nouze naučila Dalibora housti a i státní správu používat internet.

Bez ohledu na koronavirus, digitalizace České republiky neustále naráží na takzvané háčky. Ať už jde o obrovské částky při realizaci různých projektů, neschopnost změnit například provozovatele vyplácení důchodů a sociálních dávek nebo byrokratické potíže a omezení. Čím to podle vás je? 

Státní správa byla vždy zkostnatělá. Přechod z éry orazítkovaného papíru do éry digitálního podpisu může drhnout na všech frontách. Spíš jsem očekával jako pesimista daleko vetší peripetie. Kdo má nastavenou elektrickou identitu, kterou si lehce nakliká na základě zřízené datové schránky, vyřídí z počítače nebo chytrého telefonu přes Portál občana spoustu věcí už dnes. Od očkování a eReceptu, přes řidičák a katastr až po pojištění, daně nebo výpisy z rejstříku. Vše zdarma. Náhle vidíte, co vše o vás stát ví a eviduje. Vše máte černé na bílém, hned a do posledního haléře. Sám to s výhodou používám a mohu jen doporučit.

A jak z toho nejlépe ven?

Co se týče digitalizace, už jsme spíš uvnitř, než venku. Třeba na zmíněný katastr nemovitostí se už pár týdnů bez přihlášení v původním rozsahu dostupných informací nekouknete.

Věříte Pirátům, že se jim digitalizace podaří?

Vždyť už ji mají zpola hotovou. Stačí zbytečně nekazit, co bylo rozběhnuto. Digitalizace začala a pokročila i bez Pirátů a nemyslím si, že by na nich jakkoliv závisela. Je to hlavně volební slogan, kterým oslovují původní voliče, kteří slyšeli na digitální svobody. Zbytku elektorátu, který podědili po Zelených a TOP09, nabízí kompletní liberální europrogram a ten je s těmito svobodami naopak v rozporu.

Také si dobře rozmyslete, zda volit stranu, co má s bídou tisícovku členů a ráda by třicetiprocentní zisk. Desetiprocentní ODS v tomto vychází personálně skoro padesát krát silnější, což je varující nepoměr. Není podstatné, co Piráti říkají, že udělají. Podstatné je, co neříkají. A hlavně co dělají.

A nakolik by se lidé měli obávat, že se kvůli digitalizaci ještě více prosadí takzvaný Velký bratr? Tedy systémy, které shromažďují informace o obyvatelích a podobně…

Obavy jsou zcela na místě. Digitalizace sama o sobě je skvělá věc, jen se obávám, koho prvního napadne, jak skrz ni zase o něco přitáhnout šrouby osobních svobod. Ale výše zmíněné informace o mně stát evidoval odjakživa, jen jsem k nim neměl takto snadný a přímý přístup. V tomto ohledu jde o rozšíření možností a určité zrovnoprávnění vztahu státu a občana. Čeho se ale obávám, je budoucí selektivní omezování služby nebo zneužití přístupu k informacím nějakým aktivistickým úředníkem. Tyto případy, kdy někoho napadne z titulu svěřené funkce někoho na pár kliknutí poškodit, se bohužel množí. Posledním případem bylo zrušení trvalého pobytu ministru Adamu Vojtěchovi. Nejsem proti recesi, ale v tomhle vidím hrubou neprofesionalitu a nebezpečné zneužití pravomocí. Média by tomu tleskat neměla, ať už si o ministru Vojtěchovi myslí cokoliv.

celý rozhovor si můžete přečíst  ZDE