Sergej Lavrov – přednáška pro studenty Dálněvýchodní federální univerzity o snahách Západu přepsat historii.

 

8.7.2021 Novosti 

Výsledky americké mise v Afghánistánu, pokusy Západu přepsat dějiny, ukrajinská otázka a volby do ruské Dumy. Těchto a dalších témat se dotkl ministr zahraničí Sergej Lavrov v přednášce pro studenty Dálněvýchodní federální univerzity. Studenti měli možnost klást otázky a samozřejmě toho využili.

Rusko se nebude Západu vymlouvat jako delikventní školák a nenechá si od něj líbit diktát z pozice síly. Uvedl to dnes ministr zahraničí Sergej Lavrov v projevu ke studentům Dálněvýchodní univerzity. Ministr zahraničí uvedl jako příklad nedávný incident u pobřeží Krymu: “Když britská námořní loď vnikla do našich teritoriálních vod, někteří liberální kritici vlády začali říkat: proč ho vyhánět, spolkněme přímou urážku a nedbejme vůle krymského lidu.”

Jak reagovat na takové agresivní akce USA a jejich spojenců? Podle Sergeje Lavrova existují v Rusku politici, kteří nabízejí, že ustoupí tlaku kvůli možným budoucím výhodám. Zároveň neváhají stavět Rusko na roveň států, které rozpoutaly a prohrály druhou světovou válku.

“Jak dobře se všechno vyvíjelo v 90. letech, kdy se rozvíjel Sovětský svaz, proč jsme to opustili? Kdybychom šli cestou Německa a Japonska a nechali se okupovat, Západ by nám vytvořil základy nového státu”, řekl Sergej Lavrov.

Z toho vznikají pokusy diktovat nám nejen naši zahraniční, ale i domácí politiku. Sergej Lavrov je přesvědčen, že nadcházející volby do Dumy nebudou výjimkou.

“Lze předpokládat, že v předvečer nadcházejících voleb do Státní dumy dojde k novým pokusům podkopat, destabilizovat situaci, vyprovokovat protesty, nejlépe násilné, jak to Západ rád dělá,” řekl ruský ministr zahraničí.

V odpovědi na otázky studentů Lavrov řekl, co si myslí o návrhu Vladimira Putina, aby byl v první pětce strany Jednotné Rusko.

“Spolu s ostatními členy pětice jsem dostal nabídku, kterou učinil prezident Putin na sjezdu Jednotného Ruska. Tento návrh, který zazněl z úst prezidenta, jsem považoval za poctu. Jednotné Rusko jako vedoucí strana hraje klíčovou roli při formulování základů naší zahraniční politiky. Zmínil jsem se o změnách Ústavy, které jsou zaměřeny na posílení naší suverenity, na upevnění našeho právního systému, o iniciativě, která má zabránit kupčení s naším územím – to vše prosazovalo Jednotné Rusko,” řekl Sergej Lavrov.

Když přišla řeč na území, došlo i na Kurilské ostrovy a vztahy s Japonskem. Lavrov potvrdil, že uzavření mírové smlouvy s Japonskem vítá, ale Rusko se obává umístění amerických vojenských základen a útočných zbraní v Japonsku. Podle něj nedošlo k mezinárodní izolaci Ruska. Mezi hlavními partnery jmenoval Jižní Koreu, se kterou má RF 25 velkých investičních projektů, Indii a samozřejmě Čínu.

„Naše vztahy s Čínou jsou na takové úrovni, že nikdy nebyly lepší,” řekl Lavrov.

V odpovědi na otázku o Afghánistánu Lavrov označil stažení USA z této země za neúspěch, který zvyšuje míru teroristických hrozeb.

“Situaci zhoršuje skutečnost, že vedle Talibanu, který je všeobecně uznáván jako součást afghánské společnosti, se tam vytvářejí skupiny, do nichž jsou vtahováni nikoli bojovníci Talibanu, ale bojovníci Islámského státu, zejména na severu,” uvedl ruský ministr zahraničí.

Lavrov sice slíbil podporu spojencům RF ve Střední Asii, ale zcela vyloučil vstup ruských vojsk do těchto zemí.

 

Překlad: PhDr. Jana Görčöšová