Afghanistán se sype jak domeček z karet, vlastně ještě daleko rychleji!

-vlkp-
15.8.2021 KosaZostra čili  vlkovobloguje.wordpress.com

Vlkův úvod k vlastnímu článku:
Může být, že si někdo z vás říká, že už jsem se úplně zbláznil, když píši speciální úvod k  vlastnímu článku. Nic takového. Ani nejsem posedlý sám sebou. Tohle, co dnes přinesla Kosa bylo totiž „hotové“ už minulou středu a určeno k vydání na neděli, tedy zítřek. Jenže mne ani ve snu nenapadlo, jak dramaticky se situace v  té daleké zemi každý den změní!!! Takže, ačkoliv každý den docházelo k doplňování, úpravám a aktualizaci textu, není úplně na tepu doby. Ale ani tak nevidím důvod, proč jej nepustit na sklo. Respektive, právě kvůli překotnému postupu Tálibů a  naprosté neschopnosti už zcela evidentně loutkové vlády, bez jakékoliv podpory od těch, kterým by ráda, jménem svých protektorů vládla. To co se dnes v  téhle rozvrácené zemi, kde jsme dvacet let válčili a přinášeli demokracii je nevídaný rozvrat a rozpad v přímém přenosu! A  naše totální prohra, proti níž se začíná Vietnam jevit jako velice úspěšná mise.

Vůbec nepochybuji, že i dneska opět zaúřadují elffízlové a  jejich hvězdné komando. Mohou se uhvězdičkovat. Klidně. Na debaklu v  Afghu to vůbec nic nezmění. Debakl je prostě debakl. To neříkám já. Ale webu německého konzervativního Die Welt je k nalezení redakční komentář s názvem
Afghanistans erfolglose Verteidigung wirkt wie ein Nein gegen den Westen
česky Neúspěšná obrana Afghánistánu působí jako NE Západu!!!!

Německá veřejnoprávní TV ARD na svých stránkách jde ještě dále! Včera večer se tak objevilo tohle:

Nach den Fehlern nur noch Ohnmacht

Stand: 13.08.2021 19:55 Uhr

Völlig überrumpelt und zum Zuschauen verdammt muss die Bundesregierung mit ansehen, wie die Taliban in Afghanistan vorrücken. Es entsteht der Eindruck einer eiligen Flucht 
Po chybách už jen bezmoc

Naprosto převálcována a přihlížejícími proklínaná musí spolková vláda přihlížet postupu Talibanu v  Afghanistanu, Vytváří to dojem překotného úprku:

Tolik titulek a perex toho článku na ARD.

Takže fzlelfové, odletíte také hvězdičkovat na Die Welt a  ARD? Je nejvýš na čase! Situace už je natolik zoufalá, že všechny státy co přinášeli tu „Rozhodnou podporu“ kábulské vládě nyní v  nejvyšším zmatku evakuují svůj diplomatický personál a v  zemi zůstává jen minimální obsazení misí. Za to vojáků přibylo. Momentálně 3 000 Američanů a 800 Britů. Aby zajistili útěk svých krajanů z Kábulu. – jak dlouho asi potrvá, než se dočkáme dalších dramatických záběrů ze střech a zahrady US Embassy Kábul, jak vrtulníky Huey v posledních minutách evakuují poslední americké i  afghánské zoufalce, než Talibové vyrazí vrata, jako jsme to kdysi viděli v reportážích ze Saigonu roku 1975?

Německý Bild včera odpoledne k téhle překotné evakuaci vydal článek s  titulkemBidens Kniefall vor den Taliban
US-Regierung bittet die Islamisten, die amerikanische Botschaft in Kabul zu verschonen

v překladu

Biden poklekl před Talibanem na kolena
Americká vláda prosí islamisty, aby ušetřili americké velvyslanectví v Kabulu

Článek bazíruje na původním s kterým přišly New York Times….

Joa když prý Talibové nevyhoví, tak je Washington potrestá – zastaví Afghánistánu slíbenou pomoc!!!!!!

Ještě někdo chce tvrdit, že afghánské dobrodružství natruc všemu je vlastně úspěšné? A že se v něm mělo pokračovat dál? A  že se pod Kábulem bojuje za Prahu? Je příznačné, že příští týden si připomeneme v ČR výročí srpnové okupace. Nám s přímou srpnovou zkušeností je jasné, jak se zjevně a dlouhodobě většina Afghánců na západní vojáky dívala- úplně stejně jako my na Sovětskou armádu u nás. Prostě jako na okupanty! Respektive oni ještě daleko a  daleko hůře, jinak takovéhle naprosté a bleskové zhroucení vůbec nepřichází v  úvahu.

Tenhle úvod musel být k původnímu článku přidán. Jinak by, vzhledem k  své částečné neaktuálnosti postrádal smysl. Díky za pochopení. A nyní už jen původní text.

Nechci už psát o Afghu. Leč musím, protože se dějí věci! Ať už z hlediska toho, jak bleskově postupuje Talibán, či jak rychle se hroutí moc současné afghánské vlády. Přirozeně té, jíž jsme dvě desítky let poskytovali / nemám radši napsat slibovali?/ tu Resolute Support , aby zavedla po našem vzporu ve své středověké zemi demokracii. Přirozeně jen tu echtovní liberální. Jak jinak!

Poslední článek týkající se této země na Kose vyšel 28. července, řádově před dvěma týdny. Což je v podstatě nezajímavý časový rozdíl. Normálně. Ale kolem Afghu nic normálního nenaleznete.

Jak že tehdy vypadala situace na vnitroafghánské frontě – podle dostupných informací tehdy Talibán kontroloval cca  50% území. V okamžiku, kdy tento příspěvek píši se zmocnil nejméně dvou třetin země. A především před týdnem nekontroloval ani jedno správní středisko některé z  34 afghánských provincií. Právě čtu, že nyní jich už drží 18.Včetně třetího největšího města – Heratu a nyní už i toho druhého -Kandaháru!!!!


Prostě kábulská vláda ztrácí moc hrozivým tempem a její armáda, budovaná dvacet let interventy taje jako sněhová koule v pekle.

Přesto neustále český mainstream přináší články těch jedině a vždycky správných, kteří mají jasno, že mise pod Hindukůšem je úspěchem a oběti rozhodně nejsou nadarmo. Ani ty lidské ani ty finanční.

Příkladem budiž rozhovor na ČT 24, který vedl Jakub Železný s  armádním generálem v.v. Petrem Pavlem – bývalým předsedou vojenského výboru NATO. Tedy člověkem, který mnoho let vlastně operace v  Afghu kompetenčně zaštiťoval a byl za ně zodpovědný.

Dnes z něj padá, že byl rozhodným odpůrcem odchodu sil NATO z pod Hindukůše, že afghánská armáda ještě není připravena převzít sama boj proti Talibům, Jenže jedním dechem dodává, že postup muslimských radikálů je daleko rychlejší než se čekalo…..

Přiznávám, že mne ten pán silně irituje. Tak Američané/NATO pobývali v téhle zemi celé dvě dekády, utopilo se tam něco mezi 1-2 biliony dolarů a  ono to je pořád málo na to, aby se vycvičila centrální armáda tak, aby odolala v podstatě geurillovému hnutí? Navíc,-on si nepamatuje jak vypadala situační mapa Afghu, když nastupoval do své funkce prvního vojáka NATO a  jak se změnila, když v ní končil? A cítí alespoň nějaký podíl na tom neutěšeném stavu afghánských ozbrojených sil, které přece NATO, kde on roky šéfoval, dvacet let usilovně budovalo? Ve prospěch protivníka, pochopitelně! Dovolím si mu tedy prozradit sladké tajemství – podle servetu CNNPrima News Taliban dnes ovládá větší území než na vrcholu své moci v  roce 2001 před americkým útokem!!! Že by už řádil pod brigadýrkou zelený Alzheimer?

Nicméně na přímou a kupodivu neuctivě drsnou otázku Jakuba Železného – co si a asi tak o stahování NATO a pokračujícím postupu Talibanu asi tak mají myslet rodiny těch českých vojáků, kteří v téhle zemi padli, sveřepě odvětí, že ty oběti nepřišly vniveč.

Škoda, že se Železný Pavla nezeptal, kolik let by bylo bývalo ještě zapotřebí, aby se Západem budovaná afghánská armáda skutečně postavila na vlastní nohy se schopností uhájit stát před náboženskými fanatiky. Když těch dvacet je zjevně málo. Co by se asi tak u afghánské vlády a  armády další přítomností zlepšilo, když ta vláda zjevně nikomu nevládne a  armád a odmítá bojovat za naše cíle v hodnoty v jejich zemi? Změnilo by na tom dalších 20,30,50 nebo snad 100 let US/NATO přítomnosti něco? Vážně si to pánové Pavel, Zeman, Babiš a další, kteří ČR do téhle nesmyslné a  ztracené války zavlékli a  následně v ní udržovali – myslí???

Exgenerál Pavel a jeho interview představují sice bezprostřední motiv, proč zase píši na afghánské téma, nicméně došlo by k tomu i tak. Protože přišla řada výroků a  počinů západních politických činitelů, jimiž reagovali na vývoj v této zemi, jež nesmí zapadnout bez povšimnutí. Netýkají se zdaleka jen vojenské situace. Jak záhy zjistíte.

Začnu tou hlavou úplně nejpomazanější – Joe Bidenem a  následně Pentagonem. Americký prezident reagoval na postup Tálibů z mého hlediska velmi originálně- v rozhovoru pro televizní síť CNBC:

  • vyzval Afghánce, aby „bojovali za svůj národ“, protože Talibán rychle postupuje na bojiště a zmocňuje se provinčních hlavních měst.
  • řekl, že afghánská armáda má výcvik a vybavení k vítězství ve válce, ale vůdci národa se musí spojit a formulovat strategii.


„Afghánští vůdci se musí sejít. Musí bojovat za sebe, bojovat za svůj národ.“—

O den dříve jej předešel Pentagon ústy svého mluvčího Johna Kirbyho:

Ten v pondělí 10.08. uvedl, že zatímco Bidenova administrativa plánuje i nadále poskytovat leteckou podporu, nic jiného americká armáda nepodnikne.

„Určitě poskytneme podporu ze vzduchu, kde a kdy to bude možné, ale to nenahrazuje vedení vojenské činnosti na zemi, nenahrazuje činnost politického vedení v Kábulu, nenahrazuje využití schopností a kapacit, o kterých víme, že je mají,“ říká Kirby..

Pak dodal, že zatímco Pentagonu jde o to, aby Talibán nezaznamenal na bojišti další pokrok, afghánská armáda nyní musí využít let výcviku od koaličních sil USA a NATO.

“Mají letectvo, Taliban ne. Mají moderní zbrojní a organizační schopnosti, Taliban ne. Mají nad Talibanem daleko vyšší početní převahu,Mají výhody a je načase, aby tyto výhody využili.“

Američané si prostě umyli ruce a  nechali své satrapy na holičkách. Ať si poradí sami. Nelze se opět nezeptat -všimli si toho vůbec všichni ti Pavlové, Kolářové, Fischerové, Fialové, Babišové, Jandové a  podobní vzývači zásadní solidarity s  USA, NATO apod. neustále kladoucí nesmyslnou otázku … co by tomu řekli naši spojenci???? Copak dnes asi říkají afghánští satrapové svým západním spojencům? Kdy pochopí tahle partička bezmezně věřících, že klidně s  Američany může Česká republika v budoucnu dopadnout tak nějak podobně jako Afghánistán? Ne nehodlám strašit, tady opravdu Taliban operovat nebude. Ale nějakého toho velmocenského veletoče, pokud by hegemon usoudil, že jeho zájmu více poslouží zájmy komusi za cosi prodat, je velmi myslitelná představa. Ostatně – Mnichov nám to předvedl. I se spojenci, u nichž si tehdejší tuzemští politici kladli si stejnou otázku ,ať konali cokoliv – co by tomu řekli???

Jak asi je reálné, že se Talibánu? podaří zastavit když na základě vojenských hodnocení amerických expertů Washington Post bije na poplach. Ten citoval nejmenované představitele, podle nichž by hlavní město Kábul mohlo do 90 dnů připadnout Talibánu.

Osobně doufám, že Kabul nepadne dříve, než vyjde tento článek. Ale zcela jistý si tím nejsem.

Ale Kirby řekl ještě něco dalšíhože by se mělo pokračovat v tlaku na diplomatické řešení eskalujícího konfliktu.

Tak diplomatický tlak? Na Tálibán? Který vítězí?

Tohle vypustí do éteru někdo v nějaké vysoké funkci? A není zbaven příčetnosti? No není! Protože ví, že americký vyjednavač Zlamy Khalilzád, který domluvil dohodu o konci války mezi Tálibánem a USA, bude podle amerického ministerstva zahraničí při rozhovorech v Dauhá tento týden „tlačit Tálibán, aby zastavil svou vojenskou ofenzívu“. Khalilzád by měl taky pomoci zformulovat mezinárodní reakci na zhoršující se situaci, kde velké obavy vzbuzují především rychle přibývající civilní oběti.

Takže těch ve vysokých funkcích o jejichž příčenosti a  smyslu vnímat skutečnost lze oprávněně pochybovat, je zjevně v Pentagonu a  na americkém ministerstvu zahraničí povícero….

Zatím ovšem situace v  té nešťastné zemi doslova kypí! V Německu je například velké zle kolem osudu těch místních, co pomáhali Bundeswehru. Je jich prý něco mezi 4-8 000. tedy těch helfrů. Samozřejmě plus rodiny. A  jak Němci jsou doslova pověstní svým přesným plánováním a organizačními schopnostmi, tak tady evidentně selhávají. Jednak kvůli neobvyklé byrokracii a jednak kvůli rychlosti s níž Talibán postupuje. Bundeswehr působil především v provincii Kunduz a v tamním správním středisku stejného jména a dále v provincii Balch a tamní provinční metropoli Mazáre Šeríf. Kunduz už je pod kontrolou fanatiků. Mazáre Šeríf padne co nevidět /agentury právě informují, že padl/. Takže z  větších měst kloutkový režim ovládá už je Kábul a  Džalalabád…. To všechno za jediný týden!!! A  Západ? Nic, vůbec nic!!!!

Německá ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová vidí taní situaci jako prekérní. Poslední zisky území Talibanem poskytují velmi hořký obraz, především s ohledem na naše nasazení v uplynulých 20ti létech.

Ta dáma, jakkoli je ve vleku událostí a nestíhá fakta z  hrooutící se fronty, je výrazně realističtější než český generál Pavel. Ten má za to, že nasazení nepřišlo vniveč….

Ale zpět do té hořké reality. Takže i ti, kterým Německo přislíbilo azyl jsou v podstatě v pasti. Pokud neunikli včas do Kábulu. Navíc podle prosakujících zpráv už Berlín neplánuje zachránit všechny , co pomáhali jeho vojákům, ale především ty, co spolupracovali poslední dva roky…. To jsou vzorní a slovo držící Němci… Jestli to oni nastavili takhle, co asi mohou čekat ti, co spolupracovali pro jiné, daleko méně akurátní armády a  státy NATO?????

Tím jsme se dostali k uprchlíkům. Už několik posledních let Afghánci tvoří hlavní proud těch, kteří přes Turecko hodlají zaklepat na bránu Evropy. Momentální stav je takový, že do Turecka denně z Iránu dorazí řádově 2 000 uprchlíků denně. Opakuji -2 000 denně. Kdyby se to stalo dlouhodobým průměrem, pak by to znamenalo skoro 3/4 milionu Afghánců za rok!!!!

Žádný div, že jistá Ellinor Zeinoová, takto pracovnice Nadace Konrada Adenauera, která pro tuto nadaci afghánské uprchlíky a jejich situaci v Kábulu řešila, sdělila serveru týdeníku Focus, že Evropu čeká další mimořádně masivní migrační nápor. Tedy kromě jiného. Němčináři se mohou dozvědět více. Ale jen pokud netendují k infarktu.

A mnohé cílové země na nápor Afghánců reagují – šest členských zemí Evropské unie vyzvalo dopisem unijní exekutivu, aby pokračovala v deportacích neúspěšných afghánských žadatelů o azyl navzdory bojům v Afghánistánu a územním ziskům islamistického hnutí Tálibán. Zastavení deportací by podle nich bylo špatným signálem pro další Afghánce, kteří by usilovali o vstup do EU. „Zastavení návratů vysílá špatný signál a pravděpodobně motivuje další afghánské občany, aby opustili svůj domov a vydali se do EU. (…) Žádáme proto vás a vaše týmy v komisi, abyste intenzivněji jednali s afghánskou vládou o tom, jak by mohly a budou probíhat návraty do Afghánistánu v nadcházejících měsících,” píše se v dopise, který byl zveřejněn na twitterovém účtu belgického novináře časopisu Knack. Podepsali ho ministři pro migraci nebo jiní představitelé Německa, Rakouska, Dánska, Belgie, Nizozemska a Řecka.

Tohle je realita. Jediné, co jsme v  Afghu dokázali, kromě rozvratu, je vyvolání další obrovské migrační vlny směr Evropa.! Úžasný sukces! Přesto generál Pavel, ale i řada dalších, mají za to, že oběti lidské a  finanční v  Afghu nevyšly nazmar!! Při tom vědí, že bleskový postup Tálibů jde převážně na účet neschopné centrální vlády a především neochoty námi vycvičené armády bojovat. Přestože vládní síly disponují jak velkou převahou v lidech, tak technice. Většina provinčních center je „dobyta“ jednoduše tak, že armáda, policie a  správní aparát vezmou nohy na ramena a na místě nepříteli ponechají úplně všechno. Samozřejmě zbraně a to i ty těžké a  zásoby munice, jídla, léků, pohonných hmot, výstroje, atd.atd.

Ovšem to pro generála Pavla v  onom interview s Jakubem Železným není zas až takový problém jako například budoucí role Ruska zejména Číny v  Afghu! To mu dělá opravdové starosti! Že prý Čína nyní získá přístup k bohatým nalezištím nerostů….A posílí prý taky vliv Ruska….

Ano, Čína nejspíše se stane dominantní silou v téhle středověké zemi. A bude těžit místní nerosty o sto šest! Proto, že se s Talibánem a  většinou afghánské společnosti zaranžuje. Nebude je mistrovat z demokracie, a už vůbec té liberální, nebude jim kázat o lidských právech, občanské společnosti, genderu, atd.atd. Protože zjistila, jak to Západu nefungovalo a obrátilo se to proti němu. Prostě nechá středověkou kmenovou společnost žít tak, jak chce ona. A  vedle toho nepochybně poplatí místním vůdcům, kolik bude třeba. Z lidského hlediska to sice je naprosto špatně, ale táta mi vždycky říkal, že nemá smysl hnát lidi klackem do ráje. Věděl co říká.

Opakuji už ani nevím po kolikáté – Afghánistán je debakl a prohra euroatlantické civilizace historického rozměru. Jejíž dopady nejsme ani schopni dohlédnout! Prohra horší, než představoval Vietnam. Ten navíc reprezentoval jen americké trauma. Ale vítězství toho nejbigotnějšího a nejradikálnějšího islámu je doslova živou vodou pro všechny muslimy na planetě, ale především pro pro ty v Evropě. Zejména pro frustrovanou muslimskou mládež, která svoje životní prohry přičítá všemu jinému než svojí neochotě/neschopnosti zapojit se do západní společnosti. A vybudovat si postavení svou prací a znalostmi. Kalašnikov a  nástražná mina je dnes jejich vysněné řešení. Protože to takhle vyšlo v  Afghu. Proti těm nenáviděným bílým ďáblům, kteří by je v evropských zemích chtěli zotročit. A  nyní jsou v pohybu zřejmě až stovky tisíc Afghánců. Některých zklamaných a opuštěných Západem u dalších, kteří jsou přesvědčeni, že v Evropě na ně čeká zasloužený blahobyt, protože přece Alláh jim to zařídí neboť pravověrný muslim je nadřazen vždycky nevěřícímu!

Afgh je prostě malér. Z každého ohledu a v každé časové perspektivě.

Jen ti vždycky a  jedině správní se ještě snaží jaksi vše bagatelizovat. Například neustálým poukazováním na to, jak prý ještě hůře dopadl Sovětský svaz.

Musím se tomu jen hořce pousmát!

Ano pro Sověty to byla porážka. Jenže jejich afghánský režim, se zhroutil až celé tři roky po odchodu Rudé armády ze země! Až za tři roky! A Washington Post píše, že by Talibové také mohli vzít Kábul za 90 dnů!!! 90 dnů!!! A kdyby se nerozpadl Sovětský svaz a  Moskva dál poskytovala stejnou podporu Nadžibulláhovi a  jeho armádě jako do konce roku 1991, je dost možné, že by Afghanistan dnes vypadal úplně jinak! Ale je evidentní, že o něčem takovém si vláda pro západních satrapů může nechat jen zdát!

Jedině správní se sice pošklebují, že za afghánské dobrodružství Sověti zaplatili právě rozpadem státu. Neuvědomují si, že s Velkou Británii a jejím vpádem pod Hindukůš je to v podstatě to samé. Jen s  časovým posunem. Britové zkusili celkem dvě intervence – v roce 1838 a 1878. Obě skončily úplně stejně – jejich potupnou porážkou. Londýn tehdy představoval jedinou světovou supervelmoc a nad britským imperiem skutečně slunce nezapadalo. Bylo na naprostém vrcholu své moci. Což tedy Sovětský svaz v roce 1989, kdy odešel, rozhodně nebyl. Jenže Británie z roku 1878 a 2021 je vlastně stejný příběh. Kde je ta úžasná říše, nad níž v každém okamžiku svítí Slunce? Přesně tam, kde Sovětský svaz!!!! Už od roku 1947, kdy vyklidila Indii -perlu v britské koruně. Zbylo jen vlastní jádro a  to se chce Skotsko odštěpit! Vše ostatní už je dávno pryč.

Jestliže předchozí dvě okupace Afghu skončily pro uchvatitele následným rozpadem, kde berou všichni ti jedině správní jistotu, že další dějinné zemětřesení a  zmenšení nečeká toho třetího????

U Británie porážka znamenala začátek velmi rychlé ztráty nejprve supervelmocenského a následně i velmocenského statusu! U SSSR rovněž!

Ta uštěpačnost na adresu Moskvy doslova plave na vodě! Ale kampak na naše jediné a vždycky správné!

Takže do třetice všeho zlého?

Nepřeji si to! Jenže stejně jsem si nepřál po  roce 2005 další pokračování afghánské války. Tehdy měla skončit. Tálibové skoro neexistovali….

A na závěr přidám ještě jedno prohlášení už zmíněné německé ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerové.

Z operace /Afghanistan/ musíme vyvodit poučení pro příští zahraniční mise. Nastavovat naše cíle realisticky a  precizně vykomunikovat, co je dosažitelné a co nikoliv.

Už jste nějakou takovou reflexi slyšeli od českého ministra obrany Metnara? Nebo od Babiše, Zemana, Fialy, Černochové, Pekarové Adamové, generála Pavla, náčelníka generálního štábu Opaty nebo nějakého jiného českého politického papaláše? Český politikář a vyvodit z něčeho poučení???? Směšné, že? Co by tomu řekli spojenci?????

Že se ptám?

Všichni tihle zabednění atlantisté z  Česka, místo aby přemýšleli vlastní hlavou, radši opět budou věřit spojencům. Třeba takovému megalháři jako je Boris Johnson. Který včera pro BBC, tváří v tvář hroutící se loutkové vládě masivnímu útěku západních diplomatů a  občanů, včetně těch těch britských prohlásil:

-„Je to samozřejmě velmi obtížné, ale myslím si, že Spojené království může být velmi hrdé na to, co bylo v Afghánistánu za posledních 20 let provedeno,“

Sice nechápu, na co je Johnson, z toho, co bylo za posledních 20 let provedeno hrdý, nicméně pochybovat se nesmí! Protože,  co by tomu řekli naši spojenci, že?