Když je hrdina za mřížemi a lotři na svobodě

Eduard Chmelár
20. 8. 2021 První zprávy

Právě dnes a stále musíme připomínat ten rozdíl. Julian Assange, to je muž, který prokázal největší hrdinství a odhalil válečné zločiny v Afghánistánu. Zatímco zkorumpovaní politici a novináři cpali světovou veřejnost do této špinavé a nesmyslné války, podporovali ji, lhali nám do očí a šířili válečnou propagandu, Julian Assange zveřejňoval pravdu o zvěrstvech spojeneckých vojsk.

Pamatuji si na všechny ty absurdní situace jakoby vystřižené z Remarqueova románu Na západní frontě klid, když všichni dobře věděli, že ta válka nemá žádný, opakuji žádný smysl, ale drželi veřejnost v sevření vykonstruovaných nesmyslů, že si tam plníme “závazky”, že úspěšně pokračujme a odejít by bylo zbabělé. A když Spojené státy zatroubily na ústup, titíž lidé bez mrknutí oka zasalutovali, že je to správné. Tito nohsledi amerického impéria neměli žádný vlastní názor a skandalizovali ty, kteří měli odvahu vyslovit, že král je nahý.

Kdyby byl tento svět spravedlivý, tak Bush, Cheney, Rumsfeld, Blair, Schröder a Dzurinda sedí ve vězení a odpovídají se za zločiny proti lidskosti. Ale tento svět spravedlivý není, a tak je ve vězení Julian Assange, který by měl být dnes oslavován jako hrdina. Namísto toho je izolován, psychicky mučen a mnozí jsou přesvědčeni, že ho chtějí zabít. Necháme to jen tak?

Přátelé, záleží jen na nás, zda budeme trpět, že mediální prostor i po afghánském fiasku zůstává ovládaný profesionálními lháři, kteří nemají ani špetku cti, aby se za své lži a manipulace omluvili. Záleží jen na nás, zda budeme trpět, aby nám nadále vládli bezcharakterní převlékači kabátů, aby lidé bez páteře zastírali rozdíl mezi pravdou a lží.

Český prezident Miloš Zeman poprvé vyslovil něco, co tvrdíme už přes dvacet let. Uvedl nejen to, že Spojené státy ztratily pozici světového lídra, ale poprvé zpochybnil smysl NATO a výši příspěvků na zbrojení.„Podle mého názoru odchodem z Afghánistánu Američané ztratili prestiž světového lídra a samo NATO teď vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence. Je potřeba si uvědomit, že když zvyšujeme výdaje na obranu, očekáváme za to nějakou protihodnotu, a tou je právě ochrana před mezinárodním terorismem. Jestliže zde NATO selhalo, mělo by to vést i k přehodnocení našich obranných výdajů a k většímu důrazu na obranu národní,”  řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy. 
A já se ptám, proč tyto názory vyslovují politici na sklonku své kariéry, když už nemohou nic ovlivnit nebo na politickém důchodu, případně v opozici. Potřebujeme státníky a výkonné vládní politiky, kteří budou mít odvahu jít proti proudu už teď. V opačném případě nebude mít smysl nejen tato válka, ale ani poučení z ní.