Kritika korporací, které obviňují oběti: „Alternativa hovězího masa“

Carl Hamilton 16.08.2021  QuoraCom a Outsidermedia
 „Nemohu se s tebou dále scházet, dokud se mne nezeptáš: „Proč jsem veganka.“

…aneb jak vegetariáni (a vegani) skutečně ničí planetu ve jménu zdravé ekologické stravy.

Stále více lidí se přiklání k tomu, že přestanou jíst hovězí maso, aby zachránili planetu, chránili životní prostředí atd. Původ této posedlosti je jasný, organizace jako PETA a BeyondMeat již dlouhodobě bojují proti masu (pozn. překl. – Bill Gates se tu také snaží).

Přesto však jsou argumenty proti pojídání masa zavádějící, a to z několika důvodů. 
Za prvé, výpočty pro hovězí maso jsou téměř vždy založeny na celkovém počtu hospodářských zvířat, nejen na počtu hovězího dobytka. Měl jsem příležitost do hloubky studovat zemědělství v Dánsku a jsem velmi rád, že vám mohu říci o některých aspektech chovu krav.

V roce 2020 bylo v Dánsku 1,5 milionu kusů skotu. Z toho je 653 000 dojnic, dalších 626 000 je mladých krav, a z toho 184 000 je březích, které brzy budou dojit po teleti, a nakonec 238 000 býčků na maso a plemenných býků. Necelých 50 000 kusů bylo poraženo pro telecí maso.

To je důležité, protože i kdyby byla spotřeba telecího masa zcela ukončena, účinek by byl minimální, protože stádo dojnic je 13krát větší než stádo pro získání telecího masa. Ale to není vše.

Aby krávy mohly dávat mléko, musí se otelit. Pokud se jalovice neotelí, pak od ní jednoduše nedostanete mléko. A co si myslíte, že se stane se stádem dojnic, když produkce mléka převyšuje spotřebu? Počet a kvalita dojnic se reguluje porážkou na maso. Hovězí maso v obchodě je téměř vždy vedlejším produktem produkce mléka. Produkce mléka je obecně nemožná bez pravidelné porážky hospodářských zvířat, kdy se také stádo dojnic musí pravidelně věkově obnovovat.

Vegani nám říkají, že lidé se musí vzdát všech živočišných produktů, to znamená, že mléčný průmysl by z jejich pohledu měl přestat také existovat. Řekněme si, že jsme „zabili“ dánský mlékárenský průmysl. V současnosti je 93,3 % skotu chováno na řídce osídlené pevnině Dánska, ale jsou tu obrovské plochy pastvin. Tady jsou všechny krávy. Odstraněním chovu hospodářských zvířat odsud nenahradíte tuto produkci něčím jiným, vřesoviště prostě není vhodné pro pěstování jiných plodin. Nemůžete pěstovat sóju na travnatých plochách jihozápadního Dánska. V případě likvidace chovu zvířat se tato území stanou jednoduše pustinami.

A čím bychom všechno toto mléko a maso měli nahradit? Sójovým mlékem a bílkovinami ze sójových bobů. EU dováží více než 72 % svého sójového mléka z USA. To by se muselo ještě zvýšit, aby byly splněny požadavky, protože ničíme naši místní produkci potravin. Je ekologičtější využívat více méně fosilní palivo k přepravě potravin tisíce kilometrů z USA nebo jiných míst do EU?

Ne, není. Sója je levná komodita, ale k její výrobě, zpracování a přepravě je potřeba palivo, které znečišťuje životní prostředí. Také pěstování sóji v některých klimatech vyžaduje genetickou modifikaci, kterou má na svědomí až „komicky známá ďábelská společnost“ Monsanto.

Krávy jsou ve skutečnosti velmi efektivní, pokud jde o využívání přírodních zdrojů, protože se živí trávou, která se stejně nehodí na nic jiného. Uhlíková stopa sóji má ještě jeden nepříjemný a hrozný aspekt. Brazílie je po USA druhým největším světovým vývozcem sóji. A kde se v Brazílii pěstuje sója? Ano, tam, kde bývaly tropické deštné pralesy. Při hloupé honbě za zbytečným dovozem sóji tak ničíme tropické deštné pralesy, i když by se zdálo, že vlastně právě kvůli jejich záchraně máme přejít na sóju. Aby se uspokojila zvýšená poptávka po sójových bílkovinách, bude v případě zastavení konzumace masa nutné zničit ještě větší oblasti deštného pralesa a tím dále ještě více poškodit životní prostředí.

V Dánsku ne krávy, ale prasata jsou hlavním zdrojem emisí CO2 do atmosféry. A nikdy neuhodnete proč! Prasata především nežerou trávu, potřebují naprosto jiné krmivo, které tvoří v Dánsku převážně (není to švanda?) brazilská sója. Samotné vepřové krmivo, dovážené Dánskem, produkuje tak téměř tolik emisí jako všechny dánské automobily.

Doufám, že vám tyto informace pomohou porozumět podvodu se sójou. Pokud někdo jí sóju pro zdraví nebo pro chuť, je to skvělé, i když ničí planetu jinak. Ale nevěřte mýtům, že dovoz potravin ničících deštný prales z celého světa do EU pomocí vysoce znečišťující dopravy je udržitelnější alternativou ke kravám, které se živí vlastně zbytečnou trávou a mění ji v mléko a maso. Biologie je úžasná věc a krávy jsou úžasná zvířata, která z nepotřebného materiálu dělají skvělé jídlo, a to dokonce bez zvláštních ztrát množství paliva.

Nejhorší na tomto podvodu je, že korporace, které účinně ničí životní prostředí, přesouvají svou vlastní vinu na spotřebitele a nutí nás omezit spotřebu masa, místo abychom reorganizovali výrobu globálně, abychom se vyhnuli ničení deštných pralesů.

Autor je historik, geograf a vědec

Zdroj: Quora

Je možnost se také podívat na velmi poučné video, u nějž je vše jasné z názvu: Eating less Meat won’t save the Planet. Here’s Why (Jíst méně masa planetu nezachrání. Zde je důvod) – s českými titulky ZDE.

Toto video je prostě plné paradoxů, jak to vlastně je … a jak nám LŽOU.

Přeložil Bedřich Vinopalník