LAVROV – ZÁPAD SE VELMI BOLESTIVĚ ROZCHÁZÍ S POZICEMI SVĚTOVÉHO HEGEMONA

Janinna

 

18. 8. 2021  Pokec24

Dnes je zřejmé, že centrum světového vývoje se přesouvá z regionu euroatlantického do euroasijského.

Uvedl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během tiskové konference po návštěvě Kaliningradské oblasti, uvádí zpravodaj PolitNavigator.
(Na snímku ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov)

„Není náhodou, že vytvořili „skupinu dvaceti“ (G20), která zahrnuje „sedmičku“ (G7), ale která zahrnuje i BRICS a další země, jejichž mezinárodní filozofie je mnohem blíže pozici BRICS než „sedmičce“. Západ již tímto krokem ve skutečnosti přiznal, že nedokáže sám vyřešit problémy světové ekonomiky a světových financí. Právě G20 je tak prostorné, kompaktní, ale velmi reprezentativní fórum, kde je možné diskutovat o problémech, řešení kterých nezávisí pouze na Západu, ale na mnoha dalších hráčích.

“Proces utváření multipolárního světa nebude rychlý – to je taková nevelká, ale historická epocha. Děje se to bolestně, Západ se jen těžko vzdává své pozice hegemona. A tak přišli s myšlenkou, že by bylo možné v tomto směru využít i NATO. A NATO, které bylo vytvořeno jako čistě obranná aliance, již nyní prohlásilo za svůj cíl šíření svého vlivu, včetně vojenské infrastruktury, v globálním měřítku,“ řekl Lavrov.

„Už se hovoří o vytvoření něčeho jako „Indo-pacifické NATO“, tak jako kdysi mluvili o „Blízkovýchodním NATO“. Není to tedy tak, že je to zraněné zvíře, ale toto je skupina zemí, které se velmi těžce a bolestně rozcházejí s pozicemi, které ve světě zaujímaly po mnoho a mnoho desetiletí,“ dodal ruský ministr zahraničí.

Současně poukázal na to, že v Evropě již existuje mnoho rozumných politiků, kteří chápou, že místo agresivních tvrzení a požadavků na všechny ostatní, aby ti přijali západní rady a poučování, je mnohem efektivnější se soustředit na pozitivní agendu.

„Zvláště vzhledem k tomu, že nyní se centrum světového rozvoje přesunulo z euroatlantického regionu do euroasijského regionu, – zdůraznil ministr. – A náš společný obrovský euroasijský kontinent poskytuje všem zemím a organizacím, které se zde nacházejí, natolik jasné, zjevné komparativní výhody ve vývoji – nové trasy globálních i nových ekonomických projektů, iniciativy pro propojení zdrojů s technologiemi“.

„Všechno je natolik zřejmé, že je prostě kontraproduktivní to ignorovat. Ne nadarmo Euroasijská hospodářská unie, Šanghajská organizace pro spolupráci a země ASIAN – Sdružení národů jihovýchodní Asie – reagovaly na iniciativu prezidenta Putina vytvořit velké euroasijské partnerství,“ uvedl diplomat.

Současně připomněl, že dveře jsou otevřené pro jakoukoli zemi a strukturu nacházející se na euroasijském kontinentu, včetně zemí Evropské unie.

„Prostřednictvím tohoto sjednocujícího a iniciativního přístupu se snažíme prosazovat naše zájmy na mezinárodní scéně. Nechceme se izolovat nebo upadnout do konfrontace. Na veškeré pokusy o porušení našich oprávněných zájmů budeme přirozeně reagovat tvrdě, ale to není naše volba. Naší volbou jsou sjednocující tendence, které vyžaduje globální rozvoj, a které považujeme za velmi důležité povzbuzovat a podporovat,“ uzavřel Lavrov.

Pokec24.cz