Svět ruskýma očima 623

Stan
10.8.2021  Outsidermedia

V americkém Kongresu prezentovali dokument o úniku koronaviru z laboratoře * Existuje klimatická zbraň? * Zelenskij zakládá svoji osobní armádu

V americkém Kongresu prezentovali dokument o úniku koronaviru z laboratoře

10. 8. 2021

Člen zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů USA, republikán Michael McCaul, publikoval dokument s argumenty pro teorii o laboratorním původu koronaviru. V pondělí o tom informoval televizní kanál Fox News.

„Domníváme se, že nastal čas upustit od domněnky, že místem původního výskytu byla tržnice s mořskými produkty. Existují drtivé důkazy pro to, že virus se ve skutečnosti rozšířil z Wuchanského institutu virologie v důsledku nehody, přičemž k tomu došlo před 12. zářím,“ píše se v republikánově zprávě. McCaul vyzval obě strany v Kongresu ke společnému vyšetřování.

V McCaulově zprávě se také vyskytuje tvrzení, že ve Wuchanském virologickém institutu se prováděla genetická manipulace virů. Dokument poukazuje na možné problémy s bezpečností v tomto výzkumném středisku. Autoři dokumentu poukazují na to, že v létě roku 2019 institut publikoval inzerát, v němž hledal specialisty na obnovení systému dezinfekce vzduchu, nakládání s nebezpečnými odpady a ventilaci.

Podle časopisu The Hill autoři zprávy „netvrdí, že disponují nezvratnými důkazy“, jejich cílem je „připravit legislativní reakci na akce Číny“. Autoři navrhují přijmout sankce proti vědcům institutu a členům KS Číny, kteří jsou odpovědní za protiepidemická opatření v ranném stadiu šíření koronaviru.

Generální ředitel WHO Tedros Adanom Ghebreyesus v červenci oznámil, že se jeho organizace připravuje na druhou etapu zkoumání původu koronaviru SARS-CoV-2. Přitom připustil, že k rozšíření koronaviru mohlo dojít v důsledku „havarijní situace v laboratoři“. Laboratorní teorii prověřují i zpravodajské služby USA, ty však dosud nedošly k finálnímu závěru.

Zdroj: TASS

K tématu: Fauci: Varianta delta už je jiný virus

***

Existuje klimatická zbraň?

Leonid Savin
2. 8. 2021

Povodně v Německu, požáry v Rusku a Turecku…

Mohutné lijáky, které zasáhly Německo, a požáry v Rusku a Turecku znova otevřely staré téma: Může člověk ovládat přírodní jevy? Změny klimatu předznamenávají kataklyzmata, ale do jaké míry mohou být vytvořeny zásahem lidské ruky? Jinak řečeno, existuje klimatická (geomagnetická, stratosférická apod.) zbraň?

Není pochyb, že technologie ovládání přírodních jevů je realitou. Stačí si připomenout, jak 9. května nad Moskvou rozhánějí mraky, pokud počasí neodpovídá sváteční náladě a ohrožuje konání letecké části vojenské přehlídky.

Poprvé se vážně o kontrole živlů začalo hovořit v USA v první pol. 19. století. První „úspěšné“ použití podobné technologie bylo realizováno v roce 1916 ve státě Texas, kde Charles Hatfield způsobil svým vynálezem silné srážky. Lijáky tehdy vedly k četným materiálním škodám a lidským obětem.

Od 90. let 20. století začali na Západě hovořit o nezbytnosti využití podobných technologií v rámci „ochrany životního prostředí“. A v prvním desetiletí 21. století se objevil termín „geoinženýrství“. Vlády řady zemí to chápou jako jednu z řady zahraničněpolitických strategií.

The Guardian před deseti lety napsal: „Geoinženýrské postupy jsou projekty navržené kvůli bezprostřední změně klimatu, obvykle odstraněním CO2 ze vzduchu či snížením množství slunečního záření dopadajícího na naši planetu. Přestože se geoinženýrství velkého rozsahu zatím nachází ve stádiu vývoje, příznivci ovlivňování klimatu tvrdí, že pokud svět bude chtít zabránit nejhorším následkům, může se stát jeho použití nutným.“

K ovlivnění klimatu se používají nejrůznější metody: Plastové polymery, nasycování vody vápníkem, zakopávání dřevěného uhlí, aby se uhlík udržel v půdě, zvláštní pastva skotu, aplikace síranových aerosolů do stratosféry, jež mají odrážet sluneční záření zpět do kosmu, využívání automaticky řízených lodí, jež rozprašují mořskou vodu do vzduchu, aby zvětšily oblačnost nad oceánem, natírání střech na bílo kvůli zvýšení albeda a také umísťování zrcátek v prostoru mezi Zemí a Sluncem.

Na teoretické úrovni byly předloženy myšlenky o možnosti použití geoinženýrství pro rychlou likvidaci následků přírodních katastrof. Například byl vyjádřen názor, že „pokud by proti stratosférickým síranům uvolněným při velké sopečné erupci na severní polokouli bylo možné rychle zareagovat umělým uvolněním síranů na polokouli jižní, ochladily by se obě polokoule, a to by bylo velkým vítězstvím v boji proti silnému suchu“. Celé to však zůstává jen na úrovni hypotéz.

Geoinženýrství definovala i americká Rada pro mezinárodní vztahy. V této definici se už přímo hovoří o ovlivňování klimatu jako o zbrani: „Geoinženýrství představuje takové typy technologií řízení klimatu, které… zahrnují aplikaci aerosolu do stratosféry, obohacování oceánu železem a rozptylování mraků pomocí mořské vody… Rámce národní bezpečnosti jsou neoddělitelné od vědeckých, právních a etických otázek svázaných s těmito technologiemi stejně tak, jako tomu bylo při vývoji jaderné bomby. Pokud se velká země, jako jsou například Spojené státy, pokouší rozvíjet takové technologie, může to… vzhledem k touze států ovlivňovat klima ve svůj prospěch vést k závodům v klimatickém zbrojení.“

Už jen z toho je jasné, že klimatické zbraně existují. Publikace Foreign Affairs vydávaná Radou pro mezinárodní vztahy už mnoho let propaguje téma geoinženýrství. Spojené státy mají v této oblasti mnoho patentů. Legalizace takových technologií a jejich využívání přináší americkým společnostem nejenom ohromné zisky, ale i „morální právo“ být na vrcholku pyramidy co se týče řízení těchto procesů.

Jeden z prvních patentů v této oblasti má číslo US3613992. Jeho název je „Metoda modifikace počasí“. Držitelem tohoto patentu je Robert Knollenberg (USA). Patent byl přihlášen k registraci v březnu 1966. Od toho data je možné očekávat praktické užívání technologií změny počasí americkou vládou.

Další patent je pod číslem US3564253: „Systém a metoda ozáření částí pozemského povrchu„.- Držitelem patentu je Arthur Buckingham z  Westinghouse Electric Corporation. Patent je z 16. únoru 1971. Nemluví se zde pouze o „osévání“ oblaků, což je možné dělat s pomocí letadel, ale o mnohem přesnějším využívání této metody.

Zajímavý je patent US5762298 „Využití satelitů umístěných na zemské oběžné dráze k modifikaci účinků slunečního záření na cyklické změny počasí na Zemi“. Držitelem je Franklin Chen, patent byl vydán v červnu 1998. Kromě toho existují i tajné patenty držené ozbrojenými silami USA.

Opakujeme: Nelze pochybovat o existenci klimatických zbraní. Mnohem složitější je otázka závislosti mezi zuřícími živly a možným využitím geoinženýrství jako jejich „spouště“.

Převzato z Fondsk.ru

K tématu: Radovan Dluhy-Smith v Duši K

***

Zelenskij zakládá svoji osobní armádu, v Kyjevě mluví o ukrajinské atomové bombě

Vladimir Pojmanov
3. 8. 2021

Na podzim bude Ukrajina čelit sociálním otřesům způsobeným ekonomickým úpadkem

Zelenskij na konci července podepsal zákony „o základech národního odporu“ a o navýšení stavu armády o jedenáct tisíc osob, čímž se dostane na 261 tisíc příslušníků. Pokud je s vojáky vše jasné (u války na Donbasu je konec v nedohlednu, takže potřebuje další potravu pro děla), „odpor“ vyvolává otázky: S kým a proti komu?

Na Ukrajině se objeví „dobrovolnické oddíly“ i tzv. Síly teritoriální obrany (STO) při Ukrajinských ozbrojených silách (VSU). V roce 2022 plánují na jejich vytvoření utratit 2,5 mld. hřiven a v dalších dvou letech ještě po 718 milionech hřiven.

Dobrovolnické oddíly budou zformovány ve všech oblastech a okresech země, brát do nich budou nejenom bývalé vojáky, ale všechny, kteří budou chtít podepsat smlouvu. Za války se zapojí do bojů, v míru budou strážit v ulicích, chránit objekty a udržovat veřejný pořádek. Pořádek budou zavádět pomocí automatů, pistolí a loveckých zbraní. Velet dobrovolníkům budou Zelenského lidé – gubernátoři, šéfové okresů a vojensko-civilních úřadů.

STO jsou brigády a a prapory, které budou umístěny ve vojenských prostorech a v obecních základnách. Verbovat se do nich bude jako do běžné armády – odvodem, nebo na smluvním základě. Zdálo by se, že je zbytečné utrácet peníze na paralelní struktury. Podstata věci je však v tom, že Síly teritoriální obrany budou přímo podřízeny prezidentovi, kdežto generálnímu štábu zůstanou běžné problémy, jako je jejich formování, výcvik a vyzbrojování. Zelenskij tak v podstatě vytvoří osobní armádu. Osud dobrovolníků rozprášených na Donbase v letech 2014 až 2015 na něj zřejmě vůbec nezapůsobil a Minské dohody jsou pro něj jen cárem papíru.

O vytvoření osobní armády prezident přemýšlel už v dobách, kdy byl ještě u moci Avakov, který neměl na odstoupení ani pomyšlení. Šéf ministerstva vnitra pod sebe soustředil impozantní jednotky. Kromě policie mu byla podřízena Národní garda (Нацгвардия), pohraničníci, státní migrační služba i státní záchranná služba. Už před dvěma lety Zelenskij předložil do parlamentu návrh zákona, kterým si chtěl podřídit Národní gardu, ale nepodařilo se mu to. Podle všeho se návrh tohoto zákona na podzim opět objeví v parlamentu.

Zelenského tým po odstoupení Avakova oznámil, že segmentací systému se bude zabývat nový ministr Denis Monastyrskij. Nejprve chtějí z MV vyčlenit Národní gardu. Proč ne, když za časů Kučmy byly prezidentu současně podřízeny Národní garda i vnitřní jednotky MV.

Zelenskij řádně mává se silovými strukturami, u kterých cítí nedostatek loajality. Provedl čistku v SBU (civilní kontrarozvědka), odvolal šéfa SVR (rozvědka), poté odvolal z funkce vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil, náčelníka generálního štábu a také velitele výsadkových vojsk a velitele Operace vševojskových jednotek na východě. Politolog Ruslan Bortnik říká: „Vládní úřady provádějí aktivní čistky konkurenčních nebo nedostatečně loajálních skupin či elit. Přeformátovávají struktury ve svůj prospěch. Odvolání budou pokračovat.“

Zelenskij spěchá. Podle mínění expertů čekají Ukrajinu na podzim sociální nepokoje vyvolané hospodářským úpadkem. Státní a státem garantovaný dluh podle stavu k 30. červenci 2021 dosáhl výše 92,52 mld. USD. MMF už nehodlá půjčovat další peníze. George Kent, charge d’affaire USA na Ukrajině a zástupce náměstka ministra zahraničí USA pro otázky Evropy a Eurasie, oznámil. že Kyjev už teď každoročně dostává od Kongresu podporu ve výši 750 mil. USD.

Ztráty ukrajinského Naftogazu dosáhly v roce 202o výše 19 mld. hřiven.

Další státní společnosti, do jejichž dozorčích rad byli najmenováni cizinci, také hlásí ztráty. Centrenergo (který provozuje 23 bloků tepelných elektráren a tepláren) v lednu až červnu roku 2021 oproti loňskému roku snížilo svůj výsledek o 98,06 mil hřiven a šlo do mínusu. Turboatom (jediný ukrajinský výrobce turbín pro hydroelektrárny a atomové elektrárny) snížil své zisky ze 192,04 mil. na 2,19 mil. hřiven.

Celkové nedoplatky výplat se od začátku roku zvýšily o 37,6 %. Ministerstvo sociálních věci navrhuje snížit sociální dávky o 50 %.

Mortalita obyvatelstva za leden až květen 2021 se oproti stejnému období roku 2020 zvýšila o 25 %. Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes více než 6,1 mil. Ukrajinců (11,4 % populace) pracuje a žije za hranicemi.

Pracovníci nemocnice ve městě Valki (Bohoduchovskij okres Charkovské oblasti) zablokovali mezinárodní trasu Kyjev – Charkov – Dovžanskij, přičemž požadovali výplatu dlužné mzdy, bránili se snížení stavů o 50 % a zastavení reformy zdravotnictví. Úřady je „vyslyšely“: Zakládají… nový institut komisaře pro otázky zdravotnictví.

Předseda Ukrajinských nezávislých hornických odborů, poslanec Michail Volynec oznámil, že na podzim s nástupem mrazů se náklady na bydlení zvýší o 70 %. V zemi začnou masové večerní odstávky dodávek elektřiny. Od začátku července nepracovalo 52 bloků tepelných elektráren ze 78 a také pět bloků jaderných elektráren.

Zelenského tým se přitom zabývá planým žvaněním. Zelenskij oznámil, že Ukrajina se chystá za 10 let zvýšit plochu lesů o 1 mil. ha a v nejbližších třech letech zasadí 1 miliardu stromů.

A ještě více všem vytřel zrak šéf frakce „Sluha národa“ David Arachamija, který řekl, že by se Ukrajina neměla vzdávat jaderných zbraní: Dnes by mohla „vydírat celý svět a ten by nám dával peníze na služby…“ Můžeme si představit, co by se stalo s Ukrajinou a jejich obyvateli, pokud by současný režim začal disponovat jadernými hlavicemi zděděnými po SSSR.

Převzato z Fondsk.ru

K tématu: Přestěhujte se do Ruska, vzkázal ukrajinský prezident Zelenskyj obyvatelům Donbasu