Jak mi iDnes potají zrušil blog aneb další ukázka plíživé korporátní cenzury.

Před několika měsíci jsem si založila blog na webu iDnes. Vím, že to není platforma nakloněná svobodě projevu nebo otevřené diskuzi, ale přesto jsem to zkusila.

Nikola Bornová
Nikola Bornová
Zdroj: Necenzurujeme

Měl to být lakmusový papírek k odhalení toho, jak špatně nebo dobře na tom tato “platforma k publikování názorů” aktuálně je.

Zveřejnila jsem tam všehovšudy tři články a reakce na ně byla opravdu…zajímavá. Na začátek připomínám, že redakci blogu iDnes se podařilo proměnit jejich kdysi úspěšný blogovací systém v něco, kde mají články běžně jen pár set shlédnutí. Pokud tedy nejste Markéta Šichtářová nebo Ládík Větvička, tedy populární bloggeři roku. Ale i ten druhý jmenovaný už tam zažívá určité problémy a je před čtenáři spíš schovávaný než přátelsky prezentovaný, bo občas spáchá nějaký ten ideo-zločin.

Můj první zveřejněný článek, minipovídka Procházka v roce 2033, získala překvapivě jen během několika dní přes 8 000 shlédnutí. Ať už ten článek redakce přehlédla nebo se mu podařilo jako “literárnímu dílu” projít cenzorským sítem, nic moc dalšího se nedělo.

Následující sarkastický článek Jak beztrestně zabít statisíce lidí… už ale byl jiný fičák. Měl hned v prvních několika dnech několik desítek tisíc shlédnutí, takže na mě konečně padlo oko cenzora. Článek byl brzy postižen tzv.shadowbanem – to znamená, že byl schován v přehledu na hlavní stránce, neobjevoval se v žádných žebříčcích, prostě se stal neviditelným. Redakce mi navíc poslala varování, že zlobím a porušuji “kodex bloggera”. Zapomněli ale napsat, co konkrétně z něj porušuji. Prostě mi dali vědět, že nesekám dobrotu a nedala jsem do svého sarkastického článku dostatek linků na “autoritativní zdroje”. Jejich reakce mi trochu připomnělo jednu část Gulliverových cest.

Článek byl ale i přes snahu iDnesu samovolně sdílen lidmi tak často, že měl během krátké doby už přes 100 000 shlédnutí. Stal se tedy skoro najisto nejčtenějším článkem blogovací platformy iDnes v daný měsíc, možná i v roce 2021. V žádném žebříčku popularity se ale samozřejmě neobjevil – jediná možnost, jak se na něj dostat, bylo přes přímý link. Jinak byl neviditelný.

Přidala jsem tedy třetí článek, opět mírně sarkastický a s trochu provokativním názvem Jak mě pár let změnilo z “liberálního sluníčka” na “rasistickou xenofobní nacistku”. Je to samozřejmě nadsázka – článek je o tom, jak se dnes úplně nesmyslně mění význam slov a že i výrazně liberální člověk jako já začíná být nesmyslně nálepkován těmito výrazy jen kvůli tomu, že tupě neopakuje některá nesmyslná a často i nenávistná (!!!) prohlášení aktivistů a hlavních médií.

Tady už byla reakce doslova k popukání. Trvalo pouhých 79 minut, než udeřilo cenzorské kladivo. Článek byl opět zneviditelněn a přišlo mi varování, že šířím nenávist a znovu porušuji kodex blogera. Opět bez vysvětlení, čím přesně jsme se provinila…že by humorem? Je ironický humor mimo chápání cenzorského týmu iDnesu a jeho použití uráží jejich citlivé duše a šíří v jejich srdéčkách nenávist? Opravdu netuším…

Shadowban článku, který i přes omezení stihl opět přinést několik tisíc shlédnutí, ale nebyl jediný trest. iDnes mi také okamžitě zablokoval možnost psát komentáře a můj účet se proměnil v podivnou zombii, která mi umožňovala jediné – přihlásit se. Redakce mi napsala, že na mě možná budou hodní a možnost psát komentáře mi vrátí, pokud jim pošlu sken svého občanského průkazu. Asi aby na mě mohlo zakleknout komando zvláštního agenta 000 Bureše?

Nechala jsem tedy věci spát a nic dalšího jsem raději nezveřejňovala – aby alespoň ty tři zveřejněné články zůstaly přístupné přes přímý link všude, kde ho lidé použili. Několik týdnů jsem tedy na účet ani nesáhla, komentáře jsem nepsala (bo jsem nemohla), naprosto nic jsem neměnila.

Dnes jsem se do svého účtu chtěla ze zvědavosti podívat, jestli už některý z článků třeba neudělal 110 000 shlédnutí. Jenže mi nějak nešlo se přihlásit. Divné. Zkouším reset hesla ale systém mi píše, že můj účet neexistuje. Odkazy na moje tři články už také nikam nevedou – zmizely společně s mým účtem. Stala jsem se mlíkařem, který zmizel.

Co mě na celém tom cirkusu trochu zaskočilo, bylo to zákeřně tiché smazání. Ani se neobtěžovali mi něco napsat, prostě mě rovnou vygumovali. Žádné upozornění, vysvětlení, slušné rozloučení, prostě jen nemilosrdný stisk tlačítka DELETE. Přitom jsem určitě byla jen díky pouhým třem článků jednou z jejich nejčtenějších bloggerek – a ani za slušné odplivnutí jsem jim nestála…zvláštní přístup.

A tak končí moje kariéra “úspěšné bloggerky” na blogu koncernu Agrofert – smazána bez upozornění a bez vysvětlení. Snad nás tito angažovaní lidičkové nepřivedou zase do doby, kdy budeme mizet nejen z internetu, ale i z fyzického světa…

p.s. ten lakmusový papírek se nám nakonec zbarvil trošičku do ruda, že?

4.2 23 hlasy
Hodnocení článku
20 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

FSB RF: Za explozí plynovodu na Krymu stála ukrajinská rozvědka

https://cz.sputniknews.com/20210907/fsb-rf-za-explozi-plynovodu-na-krymu-stala-ukrajinska-rozvedka-15752985.html

Evropská komise požádala o zavedení sankcí proti Polsku

https://cz.sputniknews.com/20210907/evropska-komise-pozadala-o-zavedeni-sankci-proti-polsku-15753368.html

„Václav Moravec se dopouští lží a manipulací.“ Hrad přinesl šokující svědectví o zaměstnanci ČT

https://cz.sputniknews.com/20210907/vaclav-moravec-se-dopousti-lzi-a-manipulaci-hrad-prinesl-sokujici-svedectvi-o-zamestnanci-ct-15756048.html

cablik
cablik
před 2 lety

Paní Bornová může psát na náš web nebo jemu podobné ale s tou rudou se velice plete co liberál to kovaný nacista takže hnědá. Oni neustále lžou a manipulují a pravda je jejich nepřítel.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Bloggerka Bornová by měla být těm blokovačům (nepřípustných názorů) vlastně i vděčná!
To protože jí docela účinně a polopatě napomohli probudit se z jejího snění o skutečné povaze liberální či neoliberální “demokracie”.
No to by tak bylo, aby jim ji svými sarkasmy či pravdivými pohledy kazila!
Ani tito si totiž tu jejich “demokracii” rozvracet nenechají …

Mira
Mira
před 2 lety

Jedna věc je cenzura a druhá psaní o covidu. Každému, kdo si to v nemocnici zažil a pocítil snahu všech zdravotníků udržet ho při životě, připadá snaha odpíračů nesmyslná a absurdní. Moje žena měla lehký průběh, neměla ani tu pověstnou rýmičku, slabou teplotu, neléčila se nijak, přešlo to. Já jsem měl průběh těžký, vysoké horečky, dusil… Číst vice »

Pave1
Pave1
před 2 lety
Odpověď uživateli  Mira

Rozlišujte pravdu a lež. Třeba tyto vakcíny proti covidu nejsou vlastně vakcíny, nezpůsobují bezinfekčnost (jak se ujistili např. v Izraeli, kde je proočkovanost vysoká a nemoc se tam dál šíří). Zadruhé mají krátkou historii, tyto genové terapie, a mnoho lidí má po nich vážné problémy. Zatřetí u nás je 98% ztrát na životech u lidí kategorie 60+, zdraví… Číst vice »

Mira
Mira
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pave1

Co je pravda a co je lež by měl se snažit rozlišovat každý, včetně vás. Já jsem popisoval svou nemoc, mnozí to mají za výmysl, ale nechtěl bych ji znovu zažít. Vakcíny nezaručují zdraví, ale jsou lepší než nic a pokud po nich není tak těžký průběh jako jsem měl já, nebo dokonce… Číst vice »

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety
Odpověď uživateli  Mira

Jmenovče, plně se stavím za Váš názor! Pandemie zde je, jiná je otázka, zda ji někdo nepřipravil ale nelze podezírat zdravotníky, že se na tom podílí. Je možné podezírat firmy i politiky ze zneužití situace. Je možné podezírat “vědce” z úmyslného úniku, nikoliv vědce z  obrany proti stavu, jaký je. Připomíná mi… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pave1

Ty neschválené pseudovakcíny,které jsou k ničemu si může dobrovolně nechat píchnout jen BEZmozek!Moje kamarádka 37 let po týhle sračce umřela,ovšem mluvit je o tom přísně zakázáno.Kubek,Hořejší,Smejkal,Flégr a další pavědci by měli být za “”SVOJE”” lži souzeni a odsouzeni na doživotí!!!!

Mira
Mira
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Jasně, všichni jsou bezmozci, mozek má jen dav odpíračů. Bezmozci jsou i  Burgenlandský fotbalový svaz v Rakousku, ve svém dopise z minulého pátku, který avizuje větší tlak na neočkované zákazem vstupu. A také bezmozek Kurz: „Určitě už nebudou lockdowny pro očkované. Omezení by postihla hlavně ty, kteří vakcinaci nepodstoupili.”

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Mira

Jasně,kvůli NEEXISTUJÍCÍ PANDEMII se nechám očkovat NESCHVÁLENÝM SAJRAJTEM,který se nota bene bude muset očkovat každý půlrok?!Tyhle pseudovakcíny nechám jiným expertům!

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Mira

A jestli jste to ještě nepochopil,jde O BYZNIS,NE O LIDSKÉ ZDRAVÍ JAKO TAKOVÉ!

kolokol
kolokol
před 2 lety

Ten článek Jak beztrestně zabít statisíce lidí shrnuje tu covidovou agendu docela srozumitelně pro průměrně inteligentní lidi. Teď jenom, jak přimět (řekněme) alespoň polovinu této dvoutřetinové většinu národa, aby podobné články četla?!

haf
haf
před 2 lety

a to žasnete? zkuste se pustit do diskuze nebo hodnocení třeba na Databázi knih a napsat něco pochvalného o soudobých doporučených strašidlech…

jo a ta barva, kterou jste zaznamenala fakt není rudá, i když i rudá se ve tmě může černou zdát.

ladi
ladi
před 2 lety

Moje zkušenost? Když napíšu komentář s tím,že rusové něco spackali,je to tam i pár dnů. Běda když napíšu,že je něco v nepořádku neboli bordel na západ od ruské hranice. Nedej bože přinesu důkaz o demagogii nebo lživých tvrzení Seznamu nebo Novinek. Je to pryč,než stihnu zavřít stránku . Doslova se tím bavím a uzavírám sázky… Číst vice »

Hosman
Hosman
před 2 lety

Je známo, že různým blogerům, jak píše o svém příkladu zklamaná autorka, se zrušení jejich blogů dělo, děje a bude dít i v budoucnu, a to nejen u nás, ale i v “pokrokářském Západu,” ať už je majitelem média kdokoli. Píši z osobní zkušenosti. Blogy jsem publikoval tři roky v Lidovkách a  asi čtyři roky v Literárkách – obojí zrušeno. Důvody… Číst vice »

Pave1
Pave1
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hosman

Poukazování na cenzuru bych “fňukáním” opravdu nenazval, to je naprosto pomýlený pohled na problém. Když se nebudeme bránit, přijdeme rychle nejen o tato práva (svobody názoru, slušně vyjádřeného), ale rychle i o další. Vybízíte k “držení huby a kroku”?

spartak
spartak
před 2 lety

Samozřejmě mám zkušenosti s tytyty také na Novinkách a pochopil jsem ,že hnědý šmírovač Koniáš si nás zaškatulkoval do sekcí podle závažnosti provinění.Několikrát se mi stalo ,že se setkávám se stejným jménem ,před mojím příspěvkem ,pak mají rychlou možnost koniášovat. Kapitalismus si chrání investice cenzurou a někde i vojenský.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

… pokud vás to potěší, tak takových, jako jste vy, bylo na diskusních stránkách (dosti čtených) Novinek.cz smazáno tisíce dalších.
Ty stránky, vlastně sebranka mediálních prostitutů, která je cenzuruje, je už tím pověstná.

Vendol
Vendol
před 2 lety

Ano, samozřejmě, autorka má pravdu, cenzura se stává už docela klasikou. Podívejte se, co se děje na Novinky.cz či na Seznamu. Cenzor tam řádí jako černá ruka. Dokonce tam za “nesprávné názory” vyhrožují trestním postihem. Jenom pro zajímavost – jednou jsem si tam dovolil napsat, že je slovenská prezidentka Čaputová “slípka.”… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Vendol