Projev Ivana Davida v Evropském parlamentu 19. 1. 2022

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Při projednávání návrhu nařízení Evropské komise o jednotném trhu digitálních služeb nazvaném Akt o digitálních službách (čti nařízení o zavedení cenzury internetu v EU), který předložila Věra Jourová coby komisařka pro evropské hodnoty, jsem v Evropském parlamentu vystoupil s následujícím projevem:

https://youtu.be/5csbDRzHCJU

Vážený pane předsedající, vážení přítomní,

prožil jsem polovinu života v takzvaném „reálném socialismu“, v něm fungovala „reálná cenzura“, potlačování a stíhání lidí, kteří vyjadřovali jiný než schválený názor. Oficiálně systém sám sebe nazýval „socialistická demokracie“. Koloval vtip, že mezi demokracií a socialistickou demokracií je asi takový rozdíl jako mezi kazajkou a svěrací kazajkou, anglicky „jacked and strait jacket“.

Jedno z hlavních hesel po takzvané „sametové revoluci“ v Československu bylo heslo: „Chceme demokracii bez přívlastků!“ A nově zvolená předsedkyně tohoto parlamentu připomínala našeho bývalého prezidenta Václava Havla.

Uplynulo 30 let a tento parlament, který tak ostře kritizuje totalitní režimy, prosazuje zavedení cenzury. Dnes odpoledne jedna z poslankyň použila pojem „moderní demokracie“. Je to jen nová varianta „socialistické demokracie“ s potlačením základního demokratického práva, tedy svobody projevu.

Prý jde boj za lidská práva a proti nenávistným projevům a dezinformacím. Ale málokdy jsem zaznamenal tolik nenávisti a dezinformací jako od zdejších bojovníků za lidská práva, kteří racionalitu nahrazují ideologií a fanatickými hesly.

Moderní technika umožňuje svobodnou výměnu informací a názorů na sociálních sítích, to je to, co lidem usilujícím o totalitu vadí. Nová totalita chce monopol na vlastní dezinformace, lhaní a prosazování bizarních názorů. Cenzuře se říká moderování obsahu a odvolání prakticky není možné.

Demokrat musí strpět jiný názor a nepříjemnou informaci. Proti podvodům, ponižování a šíření poplašných zpráv, atd., máme zákony a k souzení soudy. Cenzura je v demokracii nepřípustná ať ji provádí stát, poskytovatelé digitálních služeb nebo dokonce neziskové organizace, jak navrhujete. Těmto kolektivním udavačům se říká „důvěryhodný oznamovatel“.

Každá totalita chce mít monopol na ovlivňování vědomí lidí. Tak, jako totalita, kterou budujete. Chováte se stejně snášenlivě , jako církevní inkvizice, která upálila rektora pražské univerzity Jana Husa za kritiku nemravnosti církve, což by se dnes hodnotilo jako šíření nenávisti ke skupině osob, nebo Giordana Bruna za dezinformace o pohybu planet. Doufám, že upalovat zatím nebudete, ale už se pokutuje, soudně trestá a vyhazuje z práce jako za „socialistické demokracie“. V Evropském parlamentu vyhlašujete „cordon sanitaire“. Vaše totalita budiž nazývána „moderní demokracie“.

4.4 117 hlasy
Hodnocení článku
42 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety

Pane MUDr. Davide, děkuji! Nejen pro mě jste hrdina! Sláva SPD!

jbskalensky
jbskalensky
před 2 lety

Dost mě zaráží, že v tom obrovském počtu europoslanců se najde málokdo, komu ta nastupující “plíživá” totalita v hávu “moderní demokracie” vadí. Natolik, aby se ozval a začal bojovat. To, že Jourová je “ohnutý hřbet” , koupený za eura, je už dlouho jasné. Charanzová je stejná kreatura, jako přes kopírák. Ale stejně, proč… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  jbskalensky

Já se obávám, že je tam spousta dam, která tomu věří. Které bojují za “správnou věc”.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Hádám, že po přednesení té výstižné kritiky postupující fašizace EU z pera dr. Davida v EP by z kyselých ksichtů tamních zanícených ojro-poslanců mohli seškrabávat kyselinu šťavelovou. Je ale moc dobře, že to tam řekl takto a nahlas!
Pomůže to však? A jak dlouho to tam bude někdo ještě schopen takto říkat?…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Nemusím souhlasit s tvým názorem, ale udělám vše proto aby jsi ho mohl vyjádřit. Základní kámen demokracie. Neporovnával bych dobu předrevoluční a současnou. Po 30. letech jsem zjistil, že komunisti nám až tak nelhali ale spíše zamlčovali. Tak otevřeně jak například dnes lže třeba ČT, tenkrát ČST nelhala. Pravda, kapitalismus nám ukazovala hlavně z té… Číst vice »

JK
JK
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Vnímám to stejně. Co se nehodilo se prostě nesdělovalo. A mezi inteligencí se o tom nemluvilo stejně tak, jako se nemluví o provazu v domě oběšencově. Dnes jsme dál, bez uzardění se fakta obracejí naruby, za použití velmi propracovaných metod propagandy. Navíc snad ještě jednohlasněji, než jak média informovala dříve. Takto komplexní propaganda spolu… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety
Odpověď uživateli  JK

Jen dodám, tak jako komunisté nehledali nic kladného na kapitalismu, ono toho moc nebylo, tak dnes nehledá současná moc nic kladného na socialismu, a že by se toho našlo, sociální, ekonomické, zdravotní, existenční, bezpečnostní jistoty, prostě to co obyčejného člověka nejvíc zajímá…

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Horší je, že k vyslovení odlišného názoru za komunistů byla třeba odvaha. A po třiceti letech budování demokracie to došlo tam, kde jsme byli před třiceti léty jeden den před cinkáním klíči. Rozdíl je jen v tom, že klíče už nemáme od ničeho.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Současný mizerný stav ve světě nijak neospravedlňuje mizérii ideologie koministické nebo, chcete-li, ideologie reálného socializmu. Už se, soudruzi plusovači, vzpamatujte! Času vám k tomu bylo dáno až až.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem kolokol
jbskalensky
jbskalensky
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Jděte, Kolokole, s veškerou ideologií..však víte kam.Minulý režim dojel v zásadě na to, že nedodržoval svá pravidla a své zákony a předpisy. V rámci tzv.kádrové politiky strany “vykopával směrem vzhůru” čím dál větší blbce a gaunery, až to skončilo Jakešem. Máte snad pocit, že po třicet letech budování “trhu bez přívlastků” je to jiné, lepší? Tak se… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  jbskalensky

A z čeho soudíte, že nevidím, jaký je současný stav naší společnosti vlečené propagátory liberální demokracie? Jenom nerozumím tomu, proč tolik příznivců přímé demokracie (alespoň tady na NR) je zároveň nakloněno komunistické diktatuře a vlhnou jim oči při vzpomínkách na ni. Pro mě je to paradox a rád si do takových rýpnu. Třeba je… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Zrovna tak bych se mohl ptát, z čeho vy usuzujete, že někomu “vlhnou oči..”. Občas někdo srovnává, co fugovalo, co ne, a případně proč. Zde na NR jsem nikdy nezaregistroval nekritického obdivovatele “sarých pořádků” . To, že se někdo ptá, proč “tenkrát” něco fungovalo, a ano, lépe než teď, to neznamená, že touží… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  jbskalensky

Ne, není to podle mého úplně zbytečné rýpání. To by nám mohli prozradit ti, kteří příspěvek od kutnohorsky tolik oplusovali. Navíc nejde jen o tuto konkrétní diskusi. Pohybuje se na NR už nějaký ten pátek a ty prokomunistické postoje prostě zaznamenávám. A ne ojediněle. Zkraje mě to překvapovalo, teď to beru jako fakt,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem kolokol
kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Jen mínusujte! Aspoň vím, že se trefuju do černého. Teda do rudého…

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Přes svojí zatvrzelost se trefujete tak do svého vlastního …..

Polacek
Polacek
před 2 lety

Cenzura je dnes skoro všude. Například z Lidových novin mi dnes opět sdělili, už po několikáté, že můj účet je zablokován na 4 týdny a jeden den, což je lhůta kuriózní. Zpytoval jsem svědomí, čím jsem asi vybudil cenzora v LN k vyhlášení blokace. Nemohu si pomoct, ale žádný vulgární či jiný odsouzení výraz jsem nikde… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Polacek

… neříkejte, že vám “otevřeli oči” až dnes!

vachav
vachav
před 2 lety

Také jsem prožil více než polovinu života v socialismu.Každý režim od nepaměti si hlídá svoje posice,takže cenzura tehdy byla a dnes v tomto absurdistánu je opět.Ale hlavně-navíc v nebývalé míře oproti socialismu zde funguje tzv.autocenzura,což je “fenomén”,který škodí společnosti více než tvrdě prosazovaná cenzura,Jinak perfektně popsaná smutná realita od p.Davida!

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

To jako předpokládáte, že tohle je finální podoba naší nové cenzury? Ale jděte. Zatím celkem žádné postihy. Až ty nastanou, přejde se plynule do autocenzury, protože dál hlásat ty svoje pravdy s tím, že se je nikdo nedočte, jen vy přijdete o zaměstnání, rodina začne živořit a známí vás pro jistotu nebudou ani… Číst vice »

Masunta
Masunta
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Je cesta, jak z toho ven. Glbalistika schopnost řízení složitých sociálních supersystémů, konceptuálnost, má úspěchy. USA kleknou, mnohé státy ztratí svého strategického spojence, bez kterého ovšem mají omezenou suverenitu. Časem se například všechny bývalé svazové republiky samy vrátí pod křídla Ruska. Politické aproximace (trochu odbočení od věci): Kam vstoupí Rusko, ustává… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  Masunta

Omlouvám se. Nevyjádřila jsem se srozumitelně. Pro NÁS (lidi tady, třeba zrovna ty, kteří teď sedí u počítače) není cesty. Jsme v podstatě bezmocní. Společenské změny jsou sice relativně rychlé, ale jeden každý lidský život ještě rychlejší. Většinou se v blbém narodíme a v blbějším umíráme. (Já se narodila v padesátých letech a v Zeleném údělu odejdu. 🙂… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Jo fakta jsou neúprosná minulý režim měl též jednu pravdu to souhlasím ale nemontoval se nám do života šílenostmi jako tihle rádoby demokraté.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Pane doktore smekám před Vámi a jsem rád, že mi bylo na nějakém semináři umožněno Vám stisknout ruku. Vážím si toho. Obdivuji i Vaši píli, pracovní nasazení i když víte, že skvělý projev je ono biblické “házení perel sviním” Prosím věřte, že za mě jste jeden ze dvou politiků, na kterého v tom EU… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety

Mám dojem, že pan Dr. David za náš stát pracuje v EP jediný! A také nás pravidelně informuje, moc mu děkuji. Ještě přiřadím generála Blaška a paní Konečnou, abych nekřivdila!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  vera havrankova

Bohuzel takovych jako Dr David je malo, ale na druhou stranu i to “malo” je nekdy hodne, takze pane doktore, jen dal, ono se to zacina pomalu pomaloucku u nas hejbat, sice ze zacatku nic moc, ale vladni pentagram zacina mit trhliny.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  vera havrankova

Pane generál nedělá skoro nic… a paní Konečná hlasovala s bláznivou “levicovou” frakcí o vstřícnosti k muslimským imigrantům a podobně, dokud o ní nezačal dr. David psát. Od té doby si dává pozor. To není politička s vyhraněným názorem, ale ohebná …

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Upřímně řečeno, abychom jí nekřivdili, komunistická ideologie jí tak velí: “Z národů ač jsme různých jedno přání teď v nás bude znít. Po letech války hrůzných, znovu za blaho VŠECH jdem se být. Z rozdílných světa lánů, od moří, oceánů, k nám všichni spějte, nám ruku dejte, vpřed s námi máte jít…” A že tu ideologii respektuje,… Číst vice »

Masunta
Masunta
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Já chci také být…

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  Masunta

Tak to se mi fakt nepovedlo. 🙁
Sorry. Na druhou stranu vidím, že to někdo celkem pozorně četl….
🙂

vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Tak to mě mrzí!

Rozehnal
Rozehnal
před 2 lety

Projev velmi dobrý a výstižný.