Jaroslav Bašta: Řídit stát jako neziskovku

Jakmile jsem v jedné politické debatě uslyšel toto přirovnání k počínání Fialovy vlády, řekl jsem si, že opravdu dobře popisuje rozdíl mezi současným premiérem a jeho předchůdcem.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Andrej Babiš razil heslo „řídit stát jako firmu“. Občas se mu to dařilo jak v tom pozitivním, tak negativním smyslu. Asi nejlépe lze rozdíl ve filosofii vládnutí ilustrovat na nejtíživějším ekonomickém problému, který Českou republiku v posledních šesti měsících postihl – na raketovém zdražování energií, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.

Babišova vláda vědoma si toho, že jde o krizový jev, který s sebou přináší nebezpečí poklesu hospodářství a dlouho nevídané inflace, zareagovala stejně jako dalších 23 členských zemí Evropské unie a snížila DPH z energií na nulu. Šlo o systémový krok, který dal najevo, že stát je solidární se svými občany a oželí své příjmy. Tento trend všude jinde mimo ČR pokračoval zastropováním cen energií, pohonných hmot a v některých případech i základních potravin.

U nás Pětikoalice okamžitě předvedla svou spřízněnost s „neziskovým“ sektorem a vykládala cosi o pomoci potřebným. Následně začala rozdávat žebračenky, těžko dostupné právě pro ty nejpotřebnější. Do toho přišla válka na Ukrajině a „neziskový“ charakter naší vlády se mohl projevit naplno. Zvenčí (i zevnitř) to vypadá tak, že občané České republiky se změnili na pouhé donátory velkých humanitárních projektů, které se jich většinou jinak než negativně týkat nebudou. Zkrátka, Fialova vláda se chová jako přerostlá nezisková organizace typu Člověka v tísni.
   
Objektivně však musím konstatovat, že všechny problémy, se kterými se potýkáme – hrozivá inflace, zdražování všeho, hrozící nedostatek téměř všeho, a tím pádem hrozící kolaps průmyslu nejen v ČR, ale v celé EU, přicházejí zvenčí. Málokdo si ovšem uvědomuje, že jejich kořeny tkví v zelené politice, v přípravě Unie na Green deal. Válka na Ukrajině tento proces destrukce Evropy pouze urychlila asi tak o jednu pětiletku. Takže do zeleného grýndýlového ráje nás paradoxně nevede Greta Thunbergová, ale Vladimír Putin.

Autor Jaroslav Bašta, zdroj prvnizpravy.cz resp. Regionální novinky

***

Redakce Nové republiky děkuje za dary, které přicházejí na náš účet. Tvorbu našeho webu i tvorbu našich videopořadů a besed můžete podpořit dary na účet

2300 736 297/2010

IBAN CZ54 2010 0000 0023 0073 6297

BIC FIOBCZPPXXX

Své platby prosím označte slovem DAR. Děkujeme!