Co píše ukrajinský web Strana.ua v souvislosti s událostmi v Buči

Vlkův úvod:

Masakr v Buči, je něco, co rozhodně nelze jen tak přejít. Jenže stejně nepřípustné je naskočit na první dobrou na to, co říká o téhle události Kyjev a co po něm opakují západní media a především politici, kteří v tom vidí vhodnou záminku k dalšíma dalším protiruským opatřením pod tlakem rozjitřeného a hysterického veřejného mínění .

Pro všechny ty, co uvažují takhle jednoduše a nikdy nepochybují o tom, co vypadne z kyjevské prezidentské kanceláře, by mělo být zákonem postupovat podle starého receptudůvěřovat, ale prověřovat!!

Minimálně proto, že svět už zažil, jak funguje kyjevská propaganda. Na nejméně třech, řekněme – neškodných, příkladech.

Vzpomínáte na referování o hrdinném odporu malé posádky na Hadím ostrově, která poslala ruskou válečnou loď tam jde končí záda, aby následně hrdinsky padla? Prý všech 13 obránců ostrova. Realita byla taková, že sice jeden z nich tu loď opravdu odeslal někam, nicméně poté se obrana ostrova hrdinsky vzdala a nikoliv v počtu 13, nýbrž 82….

Jestliže je to pro vás už minulost zapadaná prachem, pak ta další událost je stará jen pár desítek hodin – Kyjev vítězně oznámil. že jeho dělostřelectvo provedlo úspěšný palebný přepad na štáb ruské invazní armády v Izjumu, kde právě jednal náčelník ruského generálního štábu Gerasimov, který byl možná usmrcen, ale jistě těžce zraněn.

Aby o den dva později oznámil, že zranění se ukázalo být jen lehkým, škrábnutím střepinou na noze. No a po dalším dnu svět nakonec od Kyjeva slyšel, že ….. no že Gerasimov, je nezraněn, protože před přepadem stačil včas UJET!!!

Že tam třeba ani nebyl? A že třeba si ukrajinští dělostřelci jen tak nějak pro zábavu práskli? Nebo možná ani to ne? Svět a jeho média převzali s fanfárami vítězů, že prostě Gerasimov unikl souhrou šťastných okolností nebo vlastní zbabělosti zubaté z pod kosy.

A příklad třetí – nejčerstvější a nejvýmluvnější – určitě jste slyšeli a četli o ukrajinském pilotovi s nadlidskými schopnostmi, který sám, zcela sám, bez podpory dalších ukrajinských letců sestřelil nejméně 40 ruských letadel, včetně těch technicky nejvyspělejších, že? Prostě kdykoliv se ocitl na obloze ruská éra padala k zemi v celých houfech. A hrdina startoval a přistával, startoval a přistávala tak pořád do kola. Až přišla zpráva, že i na něj došlo, sestřelili jej. Celá žlutomodrá zem a její fandové v zahraničí ronili slzy. A protože se trosky jeho letadla našly a v nich i jeho nepoškozená přilba a další propriety, připravovala se velká mezinárodní aukce těch memorabilií. Výtěžek byl předem určen bojující Ukrajině. Jenže najednou se objevila šokující zpráva

Lhali jsme vám, přiznali Ukrajinci. Duch Kyjeva sestřelující Rusy neexistuje

Titulek není ode mne ani z ruských zdrojů, nýbrž z webu TV NOVA.

A doplňuje:

Pilot s přezdívkou Duch Kyjeva, který měl sestřelit přes 40 ruských letadel, nikdy neexistoval. Ukrajinské úřady přiznaly, že si ho úplně vymyslely. Mýtickou postavu „kositele“ nepřátelských vojáků chtěly používat k povzbuzení armády i občanů.

Válečný hrdina a zkušený pilot stíhačky, který nikdy neminul. Povídačky o Duchovi Kyjeva kolovaly mezi lidmi od začátku války. Měl sestřelit přinejmenším 40 ruských letounů. Jenomže Ukrajinci si ho kompletně vymysleli.

Úřady to přiznaly poté, co západní média o víkendu Ducha Kyjeva identifikovala jako Stepana Tarabalku, informovala v pondělí agentura AP. Tarabalka byl skutečný pilot, který zahynul po přestřelce s ruskou přesilou. „Duch Kyjeva představuje superhrdinskou legendu, kterou si vytvořili Ukrajinci,“ napsalo ukrajinské letectvo na facebooku.

„Informace o smrti Ducha Kyjeva je chybná. Duch Kyjeva je na živu, zosobňuje kolektivního ducha vysoce kvalifikovaných pilotů naší taktické brigády, kteří úspěšně brání Kyjev a celou oblast,“ doplnilo.

Příběhy o vymyšleném letci šířili nejenom uživatelé sociálních sítích, na budování mýtu se podílel třeba i bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ten 25. února zveřejnil na twitteru fotku muže, kterého vydával za Ducha Kyjeva. Stejný snímek přitom ukrajinské ministerstvo obrany sdílelo už před třemi lety.

Osobně nevěřím ani za mák tvrzení, že Kyjev přiznal barvu po tom, co mezinárodní agentury identifikovaly nějakého skutečného pilota. Zejména, když zahynul v boji s údajnou ruskou přesilou. To by jeho legendu podpořilo a absolutně podpořilo!

Já bych si vsadil na tu mezinárodní dražbu té bojové helmy a dalších pozůstalostí po superhrdinovi. Mezinárodní aukční síně kašlou na nějakou propagandu, i když je takzvaně v „dobré věci“. Pro ně je prvním a naprosto fatálním kritériem – nezpochybnitelná pověst jejich domu. A cokoliv vezmou do akcí, důkladně prověří! Tak jak si to sotva kdo z nás umí představit.Prodávají jen doložitelně exkluzivní zboží. Vsadil bych na to, že to byly ony, kdo zjistily pravdu a tím donutily Kyjev propíchnout ten podvod, co sehrával s vlastní i světovou veřejností.

Ale to není důležité. Za podstatné držím něco úplně jiného – jestliže Zelenský a spol. potřebovali z propagandistických důvodů organizovat ty tři výše zmíněné podvody, co od nich asi tak očekávat, když jde opravdu o lámání chleba??? Typu masových vražd, genocidních zločinů? Ptám se, nic víc. Jestliže pro ně představoval reputační kapitál vymyšlený letech hrdina,“ hrdinové“ z Hadího ostrova, na smrt raněný Gerasimov, nutně musím přemýšlet, jak obrovský profit jim v téhle válce přinesl incident z Buči.

Proto jsem se bez váhání rozhodl otisknout v téhle flashi to, co na stránkách opravdu skvěle referujícího a informovaného UKRAJINSKÉHO webu Strana.ua posbíral k této tragedii kolega Ernest.

Tady to máte:

Jak to skutečně bylo v Buči?

https://strana.today/news/389203-serhej-kolotsej-zajavil-chto-ne-prichasten-k-ubijstvam-v-buche.html

„V armádě jsem ani nesloužil.“ Kyjevský podezřelý z vraždy v Buči tvrdí, že s ní nemá nic společného

13:48, dnes

Sergej Kolocej, kterého ukrajinské orgány činné v trestním řízení podezírají z vražd v Buči a kterého úřad generálního prokurátora označuje za velitele jednotky Rosgvardie, prohlásil, že se na žádných zločinech nepodílel, a obvinění označil za pomluvu.

Na svém účtu na Instagramu zveřejnil dva příspěvky o této situaci.

Napsal, že neopustil Běloruskou republiku déle než dva roky a že nikdy nesloužil v armádě.

„Stalo se mi něco, co se zdálo být v zásadě nemožné… Dne 2.5.2022 zveřejnil ukrajinský blogger video, ve kterém tvrdí, že jsem údajně zapleten do nějakých událostí, které se odehrávají v Buči na Ukrajině. Všem, kteří se nyní snaží tyto informace použít proti mně a mé rodině, bych zase rád vzkázal, že s tím nemám nic společného… Běloruskou republiku jsem neopustil více než dva roky! Udělali ze mě válečného zločince, ačkoli nemám s ozbrojenými silami nic společného, dokonce jsem ani nesloužil v armádě,“ napsal Kolocej.

V dalším příspěvku vysvětlil, že střechu auta, kterou poslal do Ruska prostřednictvím pošty (na základě čehož byl obviněn z podílu na trestných činech), prodával prostřednictvím inzerátu, který byl zveřejněn ještě před událostmi v Buči, a jako důkaz uvedl snímek obrazovky.

„…Ano, skutečně jsem ho posílal z běloruské pošty do Ruské federace. Jedná se o kryt mého auta, jehož inzerát byl zveřejněn ještě před událostmi v Buči,“ dodal Kolocej s tím, že jemu a jeho rodině už je vyhrožováno.

Jen připomínáme, že včera Irina Venediktová uvedla, že prokuratura Bučského okresu identifikovala ruského vojáka, který se podle ukrajinských úřadů podílel na vraždě čtyř civilistů v Bučce 28. března.

Prokuratura z vražd podezřívá Sergeje Koloceje. Tentýž muž podle prokuratury 29. března mučil obyvatele Buči tím, že ho bil pažbou pušky.

Podezřelý z vraždy byl zachycen kamerovým systémem na běloruské poště, odkud ruští vojáci vracející se z Ukrajiny posílali balíky do Ruska. Venediktovová tvrdí, že podezřelý posílal do Uljanovska „víko od kufru auta“.

Běloruský list Zerkalo však již dříve uvedl, že se ukrajinská prokuratura pravděpodobně mýlí. Podle novinářů je na zveřejněné fotografii skutečně Sergej Kolocej. Celý život však žije v Mozyru a v armádě nesloužil. Asi pět let pracuje jako inženýr v ropné rafinerii Mozyr.

To uvádí oficiální UKRAJINSKÝ DENNÍK „Strana.ua. Podezřelý tedy nikdy v armádě nebyl, na Ukrajině tedy nesloužil. Naskýtají se tedy otázky:

– Jak ukrajinská prokuratura získala fotografii jmenovaného Z POŠTY?

– Je STEJNĚ PRAVDIVÉ tvrzení, že z této pošty posílali „kořist“ do Ruska vůbec nějací vojáci?

– Je pravdivé tvrzení že v Buči byli nějací lidé ZASTŘELENI, nebo tvrzení MEZINÁRODNÍCH KRIMINALISTICKÝCH EXPERTŮ, že nalezení mrtví v Buči zahynuli při dělostřeleckém ostřelování šrapnelovými granáty s tzv. „šipkami“? (viz https://strana.today/news/387891-opublikovany-rezultaty-sudebno-meditsinskoj-ekspertizy-pohibshikh-v-irpene-i-buche.html – Byly zveřejněny výsledky forenzního zkoumání těl nalezených v Irpinu a Buči. O výsledcích informoval britský deník The Guardian. Podle nich osoby, které se expertům podařilo vyšetřit, nebyly zabity kulkami, ale střepinami protipěchotních granátů. Jinými slovy, byli zabiti během ostřelování.)

Pokud platí, že nalezení mrtví zahynuli v době, kdy v Buči byla ruská armáda a že tito lidé zahynuli na následek dělostřeleckého ostřelování, pak se jednalo s největší pravděpodobností o ostřelování ukrajinskou armádou (ruská armáda by nestřílela na vlastní vojáky na dobytém území)

Nehledě NA SKUTEČNOST, že v Buči po odchodu ruské armády docházelo k rabování kriminálními živly, které vyzbrojil sám Kyjev ( viz https://strana.today/news/386180-v-uslovijakh-vojny-v-ukraine-kriminalitet-osvaivaet-novye-vidy-biznesa.html – 6. dubna zadrželi příslušníci DSS 31letého kyjevského kriminálníka, který spolu se svými společníky organizoval rabování opuštěných domů v Buči. Po opuštění města našli u zadržených celý sklad domácích spotřebičů, počítačů, mobilních telefonů, šperků a zbraní.)

Závěr nechť si udělá každý sám.

Tolik Ernest.

Vlkův dodatek:

To, co se v Buči doopravdy odehrálo, je potřeba bez debat důkladně vyšetřit. Ovšem pod podmínkou, že to vyšetřování proběhne objektivně a nestranně, přísně podle zásady – padni komu padni. Zvěrstva nelze tolerovat. V žádném případě! To snad netřeba vysvětlovat. Jenže Západ už si dávno udělal definitivní závěr a do Buče jezdí delegace jak ke Kristovu hrobu!

Je za těchto okolností nezávislé a nepředpojaté vyšetřování vůbec možné?

Nemyslím….. A to ani přesto, že těch pochybností v souvislosti s Bučou stále přibývá. Dokonce i na takových Novinkách.cz

Někteří Rusové ze seznamu z Buče tvrdí, že nejsou v armádě

Vypátrat ruské vojáky, které kyjevské úřady podezřívají z účasti na masakru ve městě Buča poblíž Kyjeva, se pokusila ruská nezávislá investigativní agentura Agentstvo.

Dva z deseti mužů, jejichž jména, hodnosti a fotografie zveřejnila minulý týden ukrajinská generální prokuratura, potvrdili, že skutečně sloužili v 64. motostřelecké brigádě, nasazené letos v březnu v Buči. Zároveň ale prohlásili, že z armády odešli již před několika lety a v Buči prý nikdy nebyli.

Dmitrij Sergijenko Agentstvu sdělil, že sloužil ve vojenské jednotce 51460 v Chabarovsku, avšak vojenskou službu opustil už před třemi lety. Tvrdil, že prý nechápe, proč se na ukrajinský seznam dostal, a uvedl, že ani není v kontaktu s jinými vojáky z útvaru.

Další voják, který je na seznamu uveden jako vojín Sergej Peskarjov, řekl, že zveřejněný snímek je z roku 2016. Tvrdil, že z armády odešel v roce 2019, v Buči nikdy nebyl a v současné době je doma. Manželka Michaila Kašina, dalšího vojáka ze seznamu, pak také řekla, že její manžel v armádě neslouží už pět let a v Buči prý také nikdy nebyl.

Seznam zveřejnila na svém Facebooku Iryna Venediktovová, generální prokurátorka, s tím, že jde o deset vojáků, kteří jsou podezřelí z „krutého zacházení s civilisty a jiných porušování vojenských zákonů a zvyků“ v době okupace Buče. Ukrajinské úřady podle ní mají důkazy, že tito vojáci brali civilisty jako rukojmí, mučili je, ponižovali a bili. Vyšetřovatelé přitom prověřují, zda se účastnili vražd.

Portál meduza.io, který ze zprávy Agentstva citoval, upozornil, že v době války nelze ověřit informace, které zveřejňují dokonce oficiální představitelé konfliktních stran.

Závěr si opravdu, jak říká Ernest, musí udělat každý sám. Za sebe říkám, že brát jakékoliv tvrzení Kyjeva za bernou minci je evidentní riziko. Tím větší, o co závažnější informaci se jedná. A Buča je opravdu fatální kauza! V každém ohledu.

 

našel a přeložil Ernest, zdroj Kosa zostra