Péťo, měl bys…

Za celou demonstraci jsem se pohnul sotva o dvacet metrů. Přicházím si tak od muzea asi v půl druhé a na úrovni řečnického pódia jsem beznadějně uvízl. Žádná šance se pohnout. Ucpáno. Hlava na hlavě. Stejné to prý bylo až dolů. Říká se, že kapacita Václaváku je sto šedesát tisíc lidí, maximálně dvě stě tisíc. Ale neříkají, jak moc se lidi mačkají. Vězte tedy, že jsme stáli tak hustě, že nešlo sáhnout do kapsy, aniž by se člověk rukou neotřel o několik spolustojících.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Jestli tam byli nějací provokatéři, tak neměli šanci vůbec na nic. Mohli maximálně nadávat. Žádné pošťuchování nebylo vůbec možné. Policie se chovala profesionálně a také jim nic jiného nezbylo, protože měli co dělat, aby z hustého davu dostali ven ty, kteří tam zkolabovali a nebo tam vůbec nechtěli být.

A to je první postřeh, milé děti… Česká televize se neobtěžovala o akci informovat s předstihem… nebudeme těm ztroskotancům a zaprodancům dělat reklamu, že ano, ať žije svoboda projevu… stejně se zachoval celý majnstrým, a co bylo výsledkem?

Uvízlí líbodémo pražáci, kterým nezbylo nic jiného, že poslouchat fašistickou verbež. Spolu s nimi tam uvízla i řada zahraničních turistů, protože jeho primátorstvo Hřibstvo pro jistotou vypnulo webkamery a samozřejmě také zachovávalo přísnou konspiraci. Děkujeme, milá Praho, v sobotu se slova venkovských buranů dostala k více mileným Jálům, než bychom kdy dokázali svými blogy a profily.

U muzea seděli asi ti chvilkaři, kteří chtěli náměstí zabrat dřív než ta proruská chátra, ale nakonec byli rádi, že jsou rádi. Speciálně jsem si užil Tomáše Peszyňského… tedy doufám, že jsem ho poznal… ten tam seděl jak zmoklá slepice, vlajka NATO nad hlavou, vlajka EU hned vedle a tvářil se, že nastal konec světa. Ne, neměli žádnou šanci si nic zabrat, popravdě, i kdyby moc chtěli, tak by se nedostali k pódiu ani na doslech.

Takže přátelé, vězte, že se na Václaváku sešlo kolem dvou set tisíc lidí, kteří přijeli z celé republiky, nikdo jim nepřistavoval autobusy, nikdo jim to nedal v práci ani ve škole befélem, Česká televize ani nepípla, Seznam mlčel, všechna velká majnstrýmová média mlčela, Fejsbůk pěkně uvědoměle mazal příspěvky, a stejně tam přišli… Mináři, jsi žabař.

Nebudu vám vyprávět, co zaznělo. Minulý týden jsem psal, že na Václaváku nejdeme lustrovat řečníky. Musím říci, že při některých projevech se mi prsty u nohou zatínaly v pěst a měl jsem stejný pocit, jako kdysi ventiloval Miloš Zeman… bylo mu stydno, jaké exoty představuje lidem jako budoucí poslance… Budu jen konstatovat, že si tam přišel na své snad úplně každý. Zlý covid, zlí komunisté, zlý Babiš, zlá EU, zlé NATO, zlé USA… konečně jsem pochopil, proč jsme se nikdy předtím nespojili… kdyby měl člověk dodržovat doporučení všech řečníků, tak bychom se museli okamžitě povraždit mezi sebou…

Ale na druhou stranu, on ten lid není vůbec blbej. Byli lepší řečníci a horší řečníci. Všem se dostalo potlesku, ale jednoznačně nebyl pro všechny stejně bouřlivý. Tentokrát tam nebyli věční demonstranti, tentokrát přijelo normální občanstvo, které bylo na takové demošce poprvé. A i když davová atmosféra fungovala, lidi nejsou hloupí. Nechtěli kazit spojování, ale to neznamená, že by tleskali každé hovadině, která zazněla.

Možná je to jen můj dojem, ale čím hysteričtější projev z pódia, tím menší reakce… Že by svoboda projevu v praxi?

Pár řečnických projevů bych ale rád vypíchnul…

Hynek Blaško – Je lepší umřít v boji za svobodu než umřít hladem a zimou.

Matěj Gregor – Když jsme tady taková bezvýznamná sebranka proruských bojůvek, proč se vláda bojí nových voleb? Vždyť by je měla vyhrát ještě víc než posledně.

Jindřich Rajchl – když ho moderátor uváděl, tak jen zaznělo slovo „Jindro,“ tak se zvedl les vlajek a začal potlesk jako blázen. Vyskočil les českých vlajek, že jsem až zaplakal dojetím. Jeho projev si najdete, byl dobrý a nepotřebuje moji reklamu. Jak skončil, začali se lidi pomalu rozcházet. Čekali na něj. Může se vám to nelíbit, může vás to znechucovat, ale moje proroctví se splnilo. Rajchla buď tato demonstrace vynese, nebo potopí. Tak ho vynesla. Proč? Protože pro to hodně udělal, hodně to propagoval a stačilo mu pět minut projevu.

A vy, politici, co jste tam nebyli, tak prostě smůla… šanci jste měli, pozvaní jste byli, ale byli jste opatrní, nechtěli jste se umazat. Místo lidí od ČSSD, místo lidí od SPD a dalších tam mluvili chvílemi až neuvěřitelní exoti a vy jste propásli příležitost hovořit ke dvěma stům tisíců voličů přímo na místě.

Ještě bych rád vypíchl jeden projev. Byl tam i Josef Skála. Z mého pohledu poslední skutečný komunista. Mluvil skoro poslední. Při čekání na své dvě minuty času, si musel vyslechnout projevy, jak jsou komunisti fůůůj, musel si poslechnout, jak tomu lidi tleskají. A když pak mluvil, nekomentoval to ani jedním slovem. A Skála se umí ozvat. Přesto to organizátorům nezkazil. Musím říci, že toto sebeovládání na mě udělalo větší dojem než pět hysterických projevů, jak nás zachrání jedině čistý trh a ostražitost proti covidismu.

Ještě vám řeknu, co bude dál. Vláda dostala ultimátum odstoupit do konce měsíce. Až dojde na příští demonstraci, bude se vyhlašovat ústavní právo na odpor a dojde na nátlakové akce, o kterých už organizátoři nyní jednají. Odstupující vláda má dát mandát odborníkům v oblasti energetiky a potravinářství, kteří mluvili jako první, aby přinesli do republiky levný plyn a zajistili dostupné potraviny. Přes některé uhozené projevy jsou požadavky zcela racionální.

Jen tak mimochodem… Odborníci mluvili v průměru lépe než angažovaná veřejnost. Jandejsek, Štěpán, i Noveský, to se dalo dobře poslouchat.

Péťo, fakt bys měl. Máš celkem hezkou příležitost podat demisi a v klidu odejít a užít si někde na Floridě tu nemovitost, kterou tam určitě máš. Já vím, že mě neposlechneš a ještě více se tam na vládě semknete a přitvrdíte. Ale uvědomte si, že jsme se teď v sobotu sjednotili opravdu spontánně. Byly tam české vlajky, ne ruské. Byli tam lidi, co normálně na demonstrace nechodí. My jsme se sjednotili, protože jste tak kurevsky neschopní, že se nehádáme jako obvykle, ale raději máváme vlajkami pod koněm. Jestli neodejdeš teď, tak zakrátko už neodejdeš vůbec, ale budeš vynesen v zubech.

Ale ty to neuděláš… Já během projevů tu a tam koukl na ty odpůrce u muzea. Moc jsem si užíval, jak ty vlajky EU klesají a pozvolna se mění v hadry žmoulané v rukou. Ale vlajka NATO nad tím stále vlála, výhružná a pevná. Tam náš blyštivý Péťa cítí zastání a co mu nařídí, to on proti nám udělá.

Jo, a ještě jedna věc… Skoro jsem se nemohl hnout z místa, pohyb byl velmi obtížný nejen pro mě, ale i pro ostatní, ale přesto si mě podle vidličky na klobouku našlo asi patnáct lidí. Hřeje mě to u srdce a troufám si tvrdit, že jsem se o tu účast také zasloužil.

Zdroj: https://www.litterate.cz/peto-mel-bys/

 

5 10 hlasy
Hodnocení článku
53 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

Demonstrace 3.9.2022 – Josef Skála – celý projev na Václavském nám.

https://www.youtube.com/watch?v=ppPO5Txo80I

Lubez
Lubez
před 1 rokem

.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Lubez
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Neuvěřitelné komentáře k sobotní demonstraci. Na povrch vyplula hloupost, nenávist k vlastním obyvatelům, dovolím si říci národu ale také viditelný strach z toho, co se ještě přihodí. A já věřím, že se ještě přihodí…

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Že jsou to pablbové je všeobecně známé. Ale ten jejich strach z toho co přijde, to jste trefil perfektně.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Je to klasika. Lidovci jsou zticha, aby si nepolepili cestu na žádnou stranu. Piráti se “orientují”. ODS je vrchol arogance, stánkaři vyhrožují. NETOP22 plete hromadně svetry.
Tv a rádio a Seznam pokračují svědomitě v ideologické masáži, dokud nedostanou jasný signál, že mají pětikloaku poslat do hajzlu a začít s prací pro jiné stranické panstvo.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Haskuv Duch
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Když jsem dnes ráno otevřel okno dokořán, zdál se mi ten vzduch tak nějak čistší a líp se mi dýchalo…

cablik
cablik
před 1 rokem

A dost. Foldyna se neudržel: Housky neupečete tím, že těsto oblečete do svetru!
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/A-dost-Foldyna-se-neudrzel-Housky-neupecete-tim-ze-testo-oblecete-do-svetru-713253

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik
cablik
cablik
před 1 rokem

Skvělá akce a pěkně popsaná v článku transatlantický poskoci s  Peszyňským čekali stovku lidí a chtěli se předvádět národ jim zacpal hubu. Doufám že se to povede Češi se nenechají ožebračit a zotročit. A že tam nebrali komunisty pořádají to kapitalisté kteří pochopili že pro ně v NWO není též místo. ZPRAVA NA SEZNAMU PLYN ZDRAŽÍ LETOS… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Byl jsem na Venclu osobně, nálada a atmosféra byla elektrizující. Dával jsem bacha na Ukrajince, protože se vědělo, že jich několik desítek BIS najala, aby vyvolávali výtržnosti a nepokoje. Občas se propletli davem, ale na nic si netroufli. Už také proto, že všude byla spousta policistů.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vendol

Kolego a byli tam lidé z SPD? Mě by to zajímalo nějak se nic nemohu dočíst bohužel já se takových akcí nemohu zúčastnit kvůli zdravotnímu stavu.

Pane Davide co bude dál spojí se SPD s PRO?

Vendol
Vendol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Lidi z SPD jsem tam viděl pouze sporadicky. Ale v tom obrovským davu, možná šlo o 120 000 lidí, tam nikdo moc svou politickou orientaci nedával najevo. Spojující myšlenka byla jedna – patologická nenávist vůči Fialovým pětizmrdům.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Vendol

Děkuji za odpověď já myslel hlavní tváře SPD že se na tom nepodíleli je opravdu pro mě deprimující.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Určitě tam byl generál Blažko, měl projev. Ale nikoho jiného jsem neviděl. Koten se omluvil den předem.

vik
vik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Spojení, nebo vzájemná podpora by byly velmi žádoucí, ale získal jsem bohužel informace, které svědčí o vzájemné animozitě. Už jen fakt, že Oki sám nevyjádřil podporu téhle akci, o něčem svědčí.

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vik

Podporu vyjádřil, ale s křížkem po funusu. Když poznal, jak úspěšná akce to byla. Udělal si z opoziční politiky pohodlné korýtko, zdá se.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kolokol

Také to tak vidím teď se opravdu láme chleba začali nás cíleně okrádat pokud se dáme tak opravdu nebudeme nic vlastnit.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kolokol

On si snad myslel, že projde vyslovení nedůvěry vládě v parlamentu. Naivní.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Panu Davidovi nestojím ani za odpověď.

vik
vik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Jen pro doplnění : asi jsme si všichni všimli, že hlava SPD je velmi citlivá na své vedoucí postavení a dost si je hlídá. Mohli i finančně podpořit ostatní vybrané složky neparlamentní opozice, za volby dostalo SPD 51 milionů a za mandáty ročně 28 milionů. Neudělali to. A tady je asi jádro pudla. Škoda.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vik

Jo souhlasím s vámi s tím že tam nebyli si zadělali na velké problémy a bohužel nemůžeme váhat situace je pro nás kritická.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Bylo to pro mě hodně emoční. Také mám značné zdravotní problémy ale dokázal jsem je překonat. Občas jsem dojetím otřel slzy a nestydím se za to. Měl jsem chvílemi i husí kůži z nadšení. Nahoře kde byla hlava na hlavě byl ale těžký vzduch. Proto jsem se postupně přesunul do střední části náměstí… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Děkuji za odpověď bohužel pan Skála je skvělý ale 30 let proti komunistické propagandy dělá svoje a mamon svoje drží.

Vendol
Vendol
před 1 rokem

Jednu věc vidím velice pozitivně. BIS, Bezpečnostní informační službě podpraporčíka Michala Čoudelky, se nedaří narušovat či přímo likvidovat protestní akce opozice. Ani přes najímání ukrajinských provokatérů, ani přes zoufalé Čoudelkovo sypání si koksu do konečníku. Fialova vláda se otřásá v základech. Ale nedělejte si iluze. Tahle Čoudelkova vlastizrádná a proamerická parta – BIS… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Ano, to mě naštvalo, a hodně mě to naštvalo, že si z toho někteří řečníci udělali tribunu na protikomunistické výpady. Komunisti byli ti, co hodně tento mítink propagovali. Doufám, že pro příště s tím udělají pořadatelé pořádek, nejdříve samé kecy, jak se máme spojit, a pak tam musím poslouchat, jak si z toho udělali někteří… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

I mně zklamalo vlažné přijetí pana Skály, ale berme to jako celek. Je to výborný začátek.

JK
JK
před 1 rokem
Odpověď uživateli  eFPe

Pan Skála byl až předposlední řečník, kdy po více než 3 hodinách byli lidé unavení a spousta jich také postupně odešla. I já jsem poslední hodinu už víceméně přetrpěl.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Někteří to opravdu vůbec nepochopili. Ale myslím, že to bylo kontraproduktivní. Třeba u takových jako Svobodní to byl trapas. Snad se poučí. Na druhou stranu uznávám, že pokud je nepustí do médií … nebo když sami něco organizují, přijde jim pár lidí … podlehli pokušení přečíst nám svůj program. Naopak Skála… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Tohle bojování válek dávno skončených je nešvar tohoto státu už od dob 1. republiky. Tehdá se to týkalo Habsburků a bývalých rakousko – uherských exponentů a přitom se přehlédlo, že na německé hranici šílí Áda. Dnes se bude až do zblbnutí připomínat výročí 21.8. a odkazovat na neexistující hrozbu komunistů a přitom republiku požírají náckové, skopčáci… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

Děkuji za naději ,že bude líp.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

A co bojovník za pracující – Středula ? Ten nevypravoval autobusy ? Ten nevypravoval vlaky ? Ten neřval, že ty jeho ovečky už toho mají dost ? Ten nebyl ? Už nebude !

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Středulům splnili požadavky aby nezlobili a byl od nich klid…

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Jako odborář jsem strašně zklamaný, že se svazy nepřidaly. Obrovská chyba a nenaplněný potenciál. Vždyť jde i o životní úroveň pracujících, no ne?

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  eFPe

Ano jde. Ale po včerejšku je vidět, že Středulovi jde evidentně o něco jiného. Prohrál a prohrál všechno.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Když má někdo Aspen institut tak je nedůvěryhodný a nevolitelný.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Tedy lze říct, že se Středula jakožto možný prezidentský kandidát stal pro mnoho lidí po dnešku nevolitelný. Tohle nepořešil…

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Od Středuly – absolventa ASPENu, nelze čekat nic pozitivního!