Ти ж мене підманула* … Stoltenberg „zrychleným způsobem“ rozbil ukrajinské sny o NATO. DOPLNĚNO – i Bílý dům

Generální tajemník NATO odpověděl obvyklými slovy o podpoře Kyjeva. Ukrajina se v alianci neočekává.

Na snímku administrativní hlava NATO Stoltenberg

Ukrajina dnes podala žádost o zrychlené přijetí do Severoatlantické aliance, oznámil Volodymyr Zelenskij.

Volodymyr Zelenskij řekl, že Kyjev podal žádost, ale tato akce zatím nevedla k praktickým výsledkům. „De facto jsme se již dostali do NATO… Dnes o to Ukrajina žádá de iure… Zrychleným způsobem.“

Stoltenberg hovoří o „otevřených dveřích“ aliance a o „podpoře Ukrajiny v jejím boji“.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg reagoval na přání Ukrajiny vstoupit do vojensko-politického bloku v rámci „zrychleného schématu“.

„Každá země má právo přihlásit se do NATO, ale rozhodnutí bude přijato na základě konsensu všech členských zemí aliance, “ vysvětlil Stoltenberg a potvrdil, že aliance nyní nemůže přijmout Ukrajinu do svých řad.

Bílý dům: nyní není čas, aby Ukrajina vstoupila do NATO

Bílý dům uvedl, že nyní není čas na proces přijetí Ukrajiny do NATO.

„Proces v Bruselu by se měl uskutečnit jindy,“ řekl americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zároveň dodal, že podle názoru americké administrativy je dnes nejlepším způsobem podpory Ukrajiny „praktická podpora“ na místě.

Sullivan upozornil na skutečnost, že Spojené státy neopouštějí politiku „otevřených dveří“ pro vstup do NATO, ale všechna rozhodnutí o vstupu nových členů musí učinit 30 členských zemí organizace.

Zdroje: https://bit.ly/3fuUeH5https://bit.ly/3y6qfeX, pro Pokec24 přeložila Janinna

* Ти ж мене підманула – Ty jsi mě oklamala, podvedla –  je vtipná, taneční ukrajinská lidová píseň.  Vypráví o mladém klukovi a dívce, kteří si na každý den v týdnu domlouvají rande, ale dívka nikdy nepřijde. A chlapec jí každý den vyčítá, že na určeném místě čekal, ale ona nepřišla a obalamutila ho. Tato píseň je jednou z nejpopulárnějších ukrajinských písní.

5 7 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Tůdle, kluci Banderovští, to by by bylo moc hezké, aby teď za vás nastoupili na frontu vojáci z jiných zemí a vy se šli povalovat domů. To je jako s těmi utečencema, naši lidé chodí makat a oni zde lelkují po městě. Musíte nejdříve pověsit Zelenského, a pak je naděje, že se něco zlepší. Oni vám… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Maďarsko prohlásilo, že zablokuje jakýkoliv pokus Ukrajiny dostat se do EU, NATO nebo jiné evropské organizace, dokud budou platit nacistické zákony (zejména jazykový, školský a o původních obyvatelích Ukrajiny). A už to několikrát předvedlo. Ale hlavně – USA to nedovolí. Dostaly by se do přímého konfliktu s Ruskem. Je jim jasné, že hlavní tíhu… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Jestli Ukrajina vstoupí do NATO, USA by se do žádného konfliktu s Ruskem nedostalo. ČSR také měla smlouvu s Francií, ta potažmo s Anglií a jak smluvně zabojovali víme. Polsko také mělo smlouvu s Anglií, ale tam pravda Anglie s wermachtem ve fotbálku na hranicích zabojovala. Jak ten fotbal dopadl nevíme, zato víme jak dopadlo Polsko.… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Už samotný fakt, že člen NATO je ve válečném stavu s třetí zemí znamená pro ostatní zapojení. Neříkám, že přímo do bojových akcí, ale byli by nuceni bojujícímu pomoci. Včetně USA. Proto ta rychlá reakce: “ano, ale až někdy jindy”.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

A co by je k tomu nutilo ? Smlouvy nedodržují, natož potom smlouvu, která je k nějaké pomoci nezavazuje.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

USA vědí že by byli první zlikvidovaní jaderným útokem Rusů a vždy se snaží válčit nastrčenýma figurkami. Už teď v listopadu budou nacistický demokraté kopnuti do [_T_] a až se vrátí Trump bude líp?

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Fialová vláda v Praze bude samozřejmě pro okamžité přijetí. Ale na druhou stranu, je pokálená, mluvit jinak, nežli její přátelé a spojenci. Tak jsem na reakci těch nul zvědavý.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Hokarc

Domnívám se, že i Fiala je napnutej, co v obálce z US ambasády bude napsáno. Zatím neví co má mluvit. Čeká na pošťáka.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

Konečně něco pozitivního z NATO.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Zelenský v tom má jasno. Chce zapojit státy NATO do otevřeného střetu s Ruskem. Viděl jsem uniklé video z jeho kanceláře, kdy naprosto zhulený vyhrožuje celému světu, že ho zničí! (Video mi téměř okamžitě zmizelo s dodatkem o závadnosti .) Chtělo se mi zavolat: Je to šílenec, hoďte na něj síť! Teď záleží jen na… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Každý fanatismus je špatný i u nás pár nýmandů volá po válce s Ruskem. Mají horší zbraně nemají zdroje a chtěli by válčit. Vládnou nám všehoschopní šílenci kterých se musíme zbavit.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Komikovi se zhroutil svět. Volilo ho 72% Ukrajinců protože sliboval do dvou měsíců ukončit občanskou válku. (dle našich blbů od novin žádná nebyla) Sliboval referendum. Sliboval a sliboval. Osobně se domnívám, že to myslel upřímně a i Kolomijskyj by si tím udržel majetek. Pak kluk komická dostal americkou ochranku a koks. Během roku mu… Číst vice »