Tajně a rychle. Jak probíhala Bidenova návštěva na Ukrajině

V pondělí 20. února přijel do Kyjeva bez předchozího ohlášení americký prezident Joe Biden. Před odjezdem z Ukrajiny jednal s Volodymyrem Zelenským.

Přípravy na první návštěvu amerického prezidenta na Ukrajině od roku 2008 probíhaly z bezpečnostních důvodů v utajení. Podle Bidenova rozvrhu, který byl večer předtím zveřejněn na internetových stránkách Bílého domu, měl být ještě dnes ve Washingtonu a večer odletět do Polska na setkání s vedoucími představiteli východoevropských zemí.

Ve skutečnosti v době zveřejnění oznámení již přistál šéf Bílého domu v Polsku, odkud odjel vlakem do Kyjeva.

Poté, co se na sociálních sítích objevily první záběry Bidena, jak opouští katedrálu svatého Michala v ukrajinském hlavním městě, oba lídři návštěvu potvrdili na svých účtech na sociálních sítích.

“… Jsem dnes v Kyjevě, abych se setkal s prezidentem Zelenským a potvrdil náš neochvějný závazek vůči demokracii, suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny.

… V uplynulém roce vytvořily Spojené státy koalici zemí od Atlantiku po Tichomoří, aby pomohly bránit Ukrajinu formou bezprecedentní vojenské, ekonomické a humanitární podpory, a tato podpora bude pokračovat,” uvedl Biden ve zprávě na Twitteru.

Podrobnosti o návštěvě amerického prezidenta byly záhy zveřejněny na internetových stránkách Bílého domu.

“Oznámím další dodávku důležitého vybavení, včetně dělostřelecké munice, protitankových systémů a radarů pro vzdušný průzkum, které pomohou ochránit ukrajinský lid před leteckým bombardováním,” uvádí se v Bidenově prohlášení.

Upozorňuje se rovněž na to, že tento týden budou vyhlášeny další sankce Spojených států “proti elitám a společnostem, které se snaží obcházet ruskou válečnou mašinérii nebo se do ní zapojují”.

Je známo, že Biden spolu se Zelenským navštívili památník takzvané Nebeské setniny, načež se ukrajinský prezident spolu s manželkou Olenou Zelenskou setkali s Bidenem v Mariinském paláci, kde oba lídři jednali jak tváří v tvář, tak za přítomnosti delegací.

Po jednání Biden a Zelenskij krátce pohovořili s novináři. Oba prezidenti přečetli své poznámky na papíře.

Zejména americký prezident upřesnil, co bude obsahovat nový balíček vojenské pomoci Ukrajině.

“Dnes oznámený balíček zahrnuje munici pro HIMARS a houfnice, další Javeliny, protitankové systémy, systémy průzkumu vzdušného prostoru na ochranu ukrajinského lidu před bombardováním,” řekl.

Biden dále uvedl, že v budoucnu obdrží UA 700 tanků, tisíc dělostřeleckých systémů, tisíce obrněných vozidel, přes 2 miliony dělostřeleckých granátů atd.

“Ještě tento týden vyhlásíme další sankce proti elitám a společnostem, které se snaží obcházet nebo napájet ruskou válečnou mašinérii,” prozradil také americký prezident a upřesnil, že ve stejných dnech bude také vyčleněna miliardová rozpočtová pomoc Ukrajincům, která má pomoci zajistit základní služby pro ukrajinské občany.

Biden rovněž uvedl, že Ukrajinu čekají “těžké dny, týdny, roky”.

Projev Zelenského byl méně konkrétní a převážně se omezil na obecné fráze na téma americko-ukrajinské spolupráce.

“Tento týden je pro nás ve znamení roku, potvrzujícího naši nezničitelnost v boji proti ruské agresi. A je velmi symbolické, že naši houževnatost posilujeme dvěma setkáními s panem prezidentem: mou návštěvou v doprovodu mého týmu v prosinci ve Washingtonu a dnešní návštěvou pana prezidenta a jeho týmu v Kyjevě. Výsledky těchto návštěv budou jistě hmatatelné na bojišti, posílí naše vojáky při osvobozování našich území,” řekl.

Biden se rovněž zabýval otázkou dodávek raket dlouhého doletu.

“Hovořili jsme také o zbraních dlouhého doletu a o zbraních, které ještě mohou být na Ukrajinu dodány, i když dosud dodány nebyly,” řekl Zelenskij.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba novinářům řekl, že Zelenskij a Biden byli s rozhovorem v Kyjevě spokojeni a atmosféra byla maximálně důvěrná a srdečná.

Je známo, že spolu s americkým prezidentem navštívil Kyjev jeho poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan, který se setkal se s vedoucím Zelenského kanceláře Andrijem Jermakem.

Po jednání opustil Biden území Mariinského paláce a podle amerických médií okamžitě odjel do Polska.

Ukrajinské hlavní město zároveň neprodleně odhalilo pamětní desku připomínající Bidenovu návštěvu na takzvané Aleji odvahy na náměstí Ústavy. Tamtéž se nalézají podobné pamětní desky připomínající návštěvy zahraničních lídrů v Kyjevě od zahájení speciální operace.

Sergej Zujev

Z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

UKRAJINA.RU

3.2 6 hlasy
Hodnocení článku
52 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Nevím, jestli nějaký Řehka chce vyhlasit castecnou mobilizaci. Je to nazor naprosteho hlupáka, který nema predstavy o naplnech skladech vystroje a vyzbroje pro založáky. Ale neco se deje. … Dnes jsem si byl koupit čerstvé pecivo na snídani a cestou jsem potkal tři muže v maskačích. Jeden dokonce měl hůlku. Nechapu proc, nekdo nosí… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Za Výmarské republiky přece běžní Němci také často chodili všude v uniformách. Nejen příslušníci SA a SS.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

To asi ano, ale rozdil je 100 let. Chapu když si dospeli hrajou na vojaky, maji maskace, airsoftové zbraně tvoří cety, které vyraži na expedice v přírodě. Ale koupit si maskače a chodit v nich na úřad, nakupovat atd.. Běžný odev stojí stejně pokud nekupuje hilfingra. Tyhle bych naverboval. Ja si maskačů a střílení… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Že by nějakej symbol? (jen takové popíchnutí)

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Ale vždyť to už vyřešil Klaus Schwabe, západ a EU dodají výzbroj a výstroj, my, Slováci, Poláci, Rumuni a pobaltské státy dodají lidi!

vachav
vachav
před 1 rokem

Ještě mu měl”neochvějně” ten kašpar položit hlavu na hruď, jako svého času kulisák Veškrna válečnému zločinci Buschovi.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Předběhl jste mě.

vaclav
vaclav
před 1 rokem

Dva psychopati se setkali a  dali lajnu.

Rob
Rob
před 1 rokem

Co zařehtal zelený mozek z genštábu: „Rusko nikam nezmizí, bude pro nás dál nebezpečné, agresivní a možná frustrované, plné touhy po pomstě,“ dodal náčelník generálního štábu s tím, že je třeba „říkat si věci na rovinu a informovat o tom veřejnost“. Plné touhy po pomstě??? Po jaké pomstě! Pomstě za co? To jaksi řehtající idiot opomněl na rovinu… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Svinstva, která máte na mysli, rozhodně nenapáchala pouze tato vláda. Svůj podíl na nich zřejmě mají všechny vlády od toho ostudného přebarvení tanku na Smíchově na růžovo v roce 1991.

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Samozřejmě. Máte pravdu, ale to největší svinstvo – posílat zbraně do válečného konfliktu, to má na starost současný fialový hnus.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Vše se vyvíjí, současné posílání zbraní do válečného konfliktu ještě nemusí být to největší svinstvo. Stačí se podívat na : https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/valka-v-evrope-neni-nemyslitelna-rekl-rehka-na-velitelskem-shromazdeni/2328786?utm_source=rss&utm_medium=feed

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Tak kdyby ten Řehka říkal, že Putin má vlastně pravdu nebo že edelweis je jen a pouze protěž, tak by z něho brzy udělali vojína. Prostě jeho úkolem je nás všechny poslat na frontu a těm, kteří by snad opravdu nemohli, alespoň sebrat důchody, aby byly peníze na rakety a granáty.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

“Západ využívá Ukrajinu jako beranidlo proti Rusku i jako cvičiště. Nebudu se nyní zabývat pokusy Západu zvrátit vlnu nepřátelství, jejich plány na zvýšení vojenských zásob – všichni si to již dobře uvědomují. Ale jedna okolnost by měla být každému jasná: čím více dálkových západních systémů přijde na Ukrajinu, tím dále budeme… Číst vice »

spartak
spartak
před 1 rokem

Vývoj politiky od roku 1989 až po současnost vlastně potvrzuje ,že pokud byl rok 1948 komunistickým pučem ,potom rok 1989 byl pučem nacistů.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

Přesně tak. Jenže vime oba, že žádný puč nebyl. Klasika, předání moci.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

V některých případech ani to ne, jen si dotyční “převlékli tričko”…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Text k fotce u článku: Tak Voloďo prodáme (USA nikomu nikdy nic nedarují!) ti další zbraně ale běda jestliže je obratem ruky zase přeprodáš!!!

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

Válka v Evropě není nemyslitelná, částečná mobilizace by byla nutná, řekl Řehka20. února 2023  21:19
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ceska-armada-cile-na-rok-2022-zhodnoceni-rehka-cernochova.A230220_201453_domaci_imat

Dobrovolníci jim už zřejmě nestačí, tak začali mluvit o částečné mobilizaci, místo aby mluvili o zachování míru….

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Jasně, mírovým štváčům zalejeme chřtány naší válečnou ocelí.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Nezapomeňte na ty 58.32% volební podpory Pávka. Češi ve své většině chtějí jít do války proti Putinovi (viz současná Putinova podobizna v hitlerovské uniformě na obálce Reflexu) po boku např. Zelenskeho jednotky Edelweis (Protěž alpská). Máme dobré chemiky, osvědčili se ve válce proti Afghanistánu, tak proč by nemohli pomoci ve válce proti Putinovi… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Jo jo, kecat a diskutovat o mobilizaci i statecnosti nam jde. Ovšem, když zahouká sirena a media zacnou verbovat, tak najednou mame jen 30% ochotníků. Já se mezi žádnou skupinu nepočítám. Jíž mám odslouženo a dobojováno.

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Tím doufám, že váš boj proti těmto zločincům, ovšem neskončil.
Nebo ano?

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Jo jo, bojovat za vlast ne, ale proti zmr.um ve vládě, na hrade, v parlamentu a senátu ano. Dík za anotaci

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

No ani to nevypouštěj z huby – odpověď by byla opravdu spálená ČR.

cablik
cablik
před 1 rokem

Bidenova návštěva Kyjeva je copium, které má odvrátit pozornost Západu od nepříznivého vývoje
https://zvedavec.news/komentare/2023/02/9554-bidenova-navsteva-kyjeva-je-icopiumi-ktere-ma-odvratit-pozornost-zapadu-od-neprizniveho-vyvoje.htm

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Jen mne zarazilo proč rusové neudělali celní prohlídku vlaku a nevrátili osazenstvo zpět.

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

 Odeslání zbraní armád NATO Ukrajině by tak mohlo být nově v Rusku posuzováno podobně jako doktrína o letadlech. Tedy místo, odkud vlak s tanky vyjede, by se stal legitimním cílem pro Ruskou armádu.”

https://aeronet.news/video-na-ruske-televizi-zaznela-vyzva-k-uderum-proti-letistim-a-logistickym-uzlum-na-slovensku-a-v-dalsich-7-zemich-nato-za-dodavky-tanku-a-stihacek-ukrajine-a-neslo-o-vtip/

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Ludvik

Pokud na to má Rusko koule. Nepochybuji, že amíci by neváhali