Šílené válečnické plány Západu…

…chtělo by se dodat, naštěstí jen některých politiků Západu.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Na summitu států EU, který v úterý tohoto týdne proběhl v Paříži pod francouzským předsednictvím, se lámal chleba. Jako zcela oprávněné se ukázaly předběžně přenesené obavy slovenského premiéra Fica, které jsem hned v pondělí komentoval ve svém článku. A sice, že na summitu může dojít k debatě o vyslání vojáků států Západu, tedy vojáků Severoatlantické aliance, na ukrajinské bojiště.

Ukrajinská armáda je pod velkým tlakem. Ustupuje. Na některých částech fronty, která je 1300 km dlouhá, hrozí průlom. Válečný průmysl Západu nefunguje natolik, aby dodával bojujícím ukrajinským vojskům dostatek munice. A přes obrovskou finanční, logistickou, politickou, ale také třeba zpravodajskou podporu ze Západu se na ústupu ukrajinská vojska nezastavují. Tu a tam se sice z našich mainstreamových médií dozvíme  informaci o dílčím úspěchu ukrajinské armády v nějakém více nebo méně bezvýznamném střetu, ale to je tak všechno.

Prostě,  prezident Macron svolal summit evropských lídrů do Paříže, aby si oťukal, zda existuje ochota evropských států, pustit se do širšího a přímého konfliktu s Ruskem na Ukrajině, který by dříve nebo později musel nutně přerůst v konflikt jaderný. Jinak řečeno, hrozby bývalého ruského prezidenta a premiéra Medveděva, který se stal jakýmsi mluvčím prezidenta Putina pro silné vzkazy směrem na Západ, že může být použito jaderných zbraní, a to vůči metropolitním městům v Evropě, mohou být skutečně naplněny.

Bylo zajímavé poslouchat tiskovou konferenci prezidenta Macrona po skončení summitu. Na té francouzský prezident skutečně připustil, že by někdy v budoucnu mohlo dojít k nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině, ale pozorný posluchač nepřeslechl také větu, že Ukrajina musí vybojovat co nejlepší výchozí situaci pro mírová jednání.

Francouzský prezident tedy pohrozil Rusku vojenským potenciálem NATO. Rusové jako vždy za svými hranicemi přeceňují jakékoliv nebezpečí, i když byla Macronova silná slova nejspíš míněna jen instrumentálně k vytvoření tlaku na Rusko před mírovými jednáními. Ta jsou prostě nevyhnutelná. A ukrajinská vláda by měla začít vyjednávat co nejrychleji, než  situace ne bojišti bude pro ni ještě horší než nyní.

Nevím, jestli je to únava z války, která se projevuje v Česku i v dalších evropských zemích, ale je faktem, že 69% Čechů by s válkou rádo skoncovalo a to i za cenu územních ústupků Rusku. Tedy podle průzkumu relevantní, české mainstramové agentury pro výzkum veřejného mínění. Sice tu a tam v mainstreamových médiích slyšíme stesky na naše málo uvědomělé občany, ale myslím, že lidé projevují více rozumu nežli většina českých politiků. Konec konců takovým barometrem českého veřejného mínění je chování předsedy hnutí ANO, Andreje Babiše. Myslím, že tak silnou protivládní a protiválečnou rétoriku, jakou používá v posledních dnech, dosud nikdy nepoužil. A je to nesporně dáno tím, že má před sebou čerstvé průzkumy veřejného mínění. A přitom lze důvodně předpokládat, že pozice Čechů vůči konfliktu na Ukrajině se bude ve vztahu k politice vlády ještě dále měnit. A pokud budou proti konfliktu a proti dodávkám zbraní na Ukrajinu řekněme již tři čtvrtiny nebo dokonce čtyři pětiny českých občanů, musí vláda ze sebezáchovným důvodů změnit svou pozici. Konec konců ona už ji posunula, a to velmi viditelně. Kdyby průzkumy veřejného mínění vypadaly jinak, tedy pokud jde o válku na Ukrajině, nežli dnes vypadají, určitě by premiér Fiala nevyloučil možnost participace české armády v bojích na Ukrajině tak jednoznačně, jak to udělal. A je dobře, že to udělal. V každém případě summit ukázal několik věcí:

  1. V Evropě existuje několik států, které „touží“ po válce s Ruskem. Naštěstí těchto států není většina a není to žádný z velkých evropských států.
  2. Prezident Macron se sice snažil Rusko trochu postrašit, že by někdy v budoucnu mohlo dojít k nasazení vojenských sil některé ze zemí NATO nebo dokonce všech zemí NATO, což bylo naštěstí zpochybněno především nejvyššími činiteli NATO, ale také ze Spojených států.
  3. Prezident Macron připustil celkem realisticky možnost jednání o míru za oboustranně přijatelných podmínek. S pochopením pro to, že budoucí hranice Ukrajiny mohou být někde jinde, než byly na začátku válečného konfliktu.

Za zmínku však ještě stojí naprosto neuvěřitelné útoky našich rádoby bojovníků se zlem, kteří urážejí hrubým způsobem lidi s jiným názorem (např. nechutné útoky bratří Etzlerů na europoslance Zahradila). Prostě, v české společnosti se vytvořila nenávistná menšina lidí, a to bohužel často mezi lidmi, kteří sami sebe omylem považují za součást elity, která se nemůže smířit se současným vývojem na bojištích. A s tím, že mír na Ukrajině nebude zřejmě mírem typu PAX AMERICANA. Prostě taková je realita dnešního světa, ať se to někomu líbí nebo ne.

**

Jiří Paroubek, Vaše Věc

*

Vážení čtenáři, texty, které přejímáme a překládáme z jiných zdrojů, sice nemusí vždy odpovídat názoru redakce, ale uveřejňujeme je proto, aby vyvažovaly jednostrannou ulhanost a překrucování českých médií a ukázaly jiné pohledy na společenské problémy. Věříme, že naši čtenáři to chápou a proto náš web v hojném počtu navštěvují.

Děkujeme i za podporu finančními dary na konto FIO banky: 2300 736 297 / 2010

*

Autor Jiří Paroubek – předseda vlády ČR v letech 2005-2006. V období 2004-2005 ministrem pro místní rozvoj. Po oba roky kdy byl premiérem dosahoval stát hospodářský růst (HDP) cca 7 % a schodek státního rozpočtu byl plně pod kontrolou, zejména vytvářením vysokých rozpočtových rezerv. Předseda ČSSD v letech 2005-2010, kdy tato strana dosáhla nejlepších volebních výsledků ve své historii a stala se nejsilnější českou politickou stranou. V letech 2006-2013 členem Poslanecké sněmovny. V letech 1990-2005 členem pražského zastupitelstva. v období 1998-2004 náměstkem primátora pro finance. Předseda Společnosti W. Brandta a B. Kreiskeho od roku 1993 až dosud. Vydavatel časopisu Trend v letech 1993-2010. Předseda redakční rady serveru Vaše věc od roku 2010 dosud. Předseda strany LEV 21 – národních socialistů v letech 2011-2014.

 

4.1 20 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
richard.d
richard.d
před 2 měsíci

Dnes uveřejněný článek potvrzuje, že : “nic není starší, než včerejší noviny.” Byl totiž uveřejněn panem autorem už 29.2. na vasevec.cz , kdy se poté k účasti NATO vyjádřili i další, válkychtivé loutky. …” ukrajinská vláda by měla začít vyjednávat co nejrychleji, aby…” tvrdí ve svém textu pan předseda nové ČSSD, což je… Číst vice »

weitinger
weitinger
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  richard.d

Vidím u něj rovněž velké analytické mezery. Spíš to vypovídá, co za lidi vedou, nebo vedli, naši zem.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Naštěstí jen některých, ale i ti se jen vytahují.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Makrón by si měl uvědomit, že potom už Francouzi žádnou Eiffelovkou nikdy nepostaví…

cablik
cablik
před 2 měsíci

Přesně tak žádné NATO u bandery bojovat nebude a s tím mírem to bude všelijaké. Pokud se bude jednat tak určitě západ bude chtít aby Rusové vyklidili celou Ukrajinu. A zase Rusové nesplní cíle SVO pokud tam nechají banderu.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Měnící se vztah k Ukrajině našich občanů jsem včera zažil v ordinaci u lékaře, kde se Ukrajinec po příchodu domáhal (jak oni mají zvykem) okamžitého vstupu do ordinace. Měl smůlu. V plné čekárně byli tři chasníci, kteří šli na prohlídku. Vzali ho pod křídly a za nadávek přítomných ho vynesly až před budovu a tam ho ještě… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

Já si přeji, aby Rusko dobylo celou Ukrajinu a byl provždy konec s tím fašismem na Ukrajině. 13.3.2024 v 15,00 hod. pořádáme demonstraci před Generálním štábem v Praze na Dejvické proti tomu, aby nás Fialova vláda zatahovala do války na Ukrajině. Naše slova budou patři onuci Černochové, to je Řehkovi. Jste zváni.

oldo
oldo
před 2 měsíci

Pan Paroubek psát umí a nemyslím si,že není v obraze,i když možné to je. Ale tvrzení,že by nějací Ukrajinci měli zahájit jednání o míru je nesmysl,to nemůže ani Evropa.Vyjednávat mohou pouze válčící strany a to ještě po nějaké výrazné situaci na bojišti.V čele ÚTOKU NA RUSKO jsou USA a ani tam není nikdo,komu by mohlo Rusko… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem oldo
Primak
Primak
před 2 měsíci

Summit to ukázal? 1. V Evropě existuje několik států, které „touží“ po válce s Ruskem. Naštěstí těchto států není většina a není to žádný z velkých evropských států. To nebyly “státy”, co to ukázaly. To ukázali ti t.zv. “státníci” těch států, jistě ne státníci svého obyvatelstva… A ti “státníci” co “touží”, těch je většina. Protože, když… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci

Dobrej článek. Ale Fiala je zkušený lhář ! Tomu nelze ani na okamžik věřit. Když by přišel rozkaz poslat vojáky dnes, udělal by to bez mrknutí oka ! Odmítnutí byl je PR obrázek osoby s pěšinkou ve vlasech. Vedení státu prostě “nemá gule” a Česko má smůlu, že teprve teď vidí jak volilo… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Nejen gule.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Fiala svou politikou, obrazně řečeno, přímo vhání občany do náruče Ruska. U seniorů, kteří ze svých důchodů přispívají na Ukrajinu je to jasné a začínají se probouzet i mladí, kterým hrozí odvody a následně vstup do války. No dobré ráno jim. Průzkum v naší hospodě, raději Rusko nebo USA? Výsledek nejraději nikdo…

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Smůla, budou si muset zřejmě vybrat. Naučit se mohou i čínštinu…

2xs
2xs
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

JAKÉKOLIV volby JAKÉHOKOLIV politika z JAKÉKOLIV strany či hnutí je ukázka imbecility… vzdání se své odpovědnosti a slepé hození svých záležitostí na kohosi cizího, neznámého člověka a lháře, který samozřejmě falešně slíbí cokoliv za tu možnost mít moc a namastit se na úkor ostatního národa… prohlásí i, že je spasitel a vše vyřeší… aby pak zklamal,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem 2xs
mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Nemá smysl se rozepisovat o novinářském hnoji, co se navezl do premiéra Slovenska, který se, na rozdíl od toho hnoje, který požívá jakousi novinářskou ochranu (k čemu?) nebál a oznámil, že jsou na stole jednání zúčastněných šašků na taškařici svolané francouzským deviantem o vyslání armád do Ruska. Ale má smysl, se zeptat troubovitého… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Tím že pan premiér Fico veřejně oznámil co se bude v Paříži projednávat, vyšlo navrch rozhořčení obyvatel a tak přibrždění válečných sráčů.

tomaskova
tomaskova
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Je vidět, že za Ficem stojí GP, jinak by něco takového nemohlo projít a bez mrknutí oka by jej odstranili. Doba se ale změnila a státní elita už není, co byla-naštěstí pro nás všechny.

Praded
Praded
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

To si nemyslím, mám dojem, že příklady táhnou a Orbán je vzor. Podle mého úsudku je DS a GP řízen stejnými parazity, rozdíl je jenom v tom, že DS řeší krátkodobé cíle a GP dlouhodobé. V každém případě jde o snížení stavu obyvatel planety Země.