Hašku bojuj! Sobotku tlačí hlavně masmédia a pravice!

Redakce První zprávy
31. 10.  2013

Podpora stávajícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky není tak jednoznačná, jak se v masmédiích prezentuje. Redakce obdržela stovky podnětů, a většinové téma zní: proč tak špatný výsledek, pane předsedo Sobotko? Nemaskujete tou hysterií jen svůj neuspěch?

I takto by se dala shrnout korespondence lidí, kteří jsou sympatizanti či voliči sociální demokracie. Levice má tradičně v mainstreamových médiích malý prostor, a nyní to zdá se není “o Sobotkovi” a demokracii v ČSSD, ale o masivní mediální masáži pravicových plátků a politických uskupení, kterým Sobotka vyhovuje. S Jiřím Dientsbierem jsou spojkou nejen knížecí TOP 09, ale také se nechali využít pro boj odpůrců prezidenta Miloše Zemana.

Hysterie, kterou denně v médiích prožíváme, nám servíruje ostrá slova typu “puč”, “zrádci” apod. Ale jak se zdá, příznivci ČSSD to tak jednoznačně nevidí. Určitě nechválí Haška a další za způsob, jakým odprezentovali onu proslulou schůzku v Lánech, ale také rozhodně nevychvalují předsedu Bohuslava Sobotku. Vadí jim fakt, že ČSSD ve volbách propadla, a o tom se vůbec nemluví. Volební debakl a špatná a nevýrazná kampaň a podle dopisovatelů slabý lídr ČSSD se již dlouhodobě podepisuje na poklesu voličské přízně a atraktivity ČSSD. A Jiřího Dientsbiera často přiřazují spíše do řad TOP 09 a naráží na fakt, že se stále nesmířil se svým neúspěchem v prezidentské volbě.

Pohádka “O hodném Sobotkovi” je mediální fraška roku!

A Sobotkovi například připomínají, jak se “proslul” velkým obchodem, kdy za 7,1 milionu koupil luxusní rodinný byt v Praze-Stodůlkách. “Šetřil jsem na něj celých dvanáct let,” řekl tehdy Sobotka. Jenže počty neseděly. „Ano, používal jsem k tomu i peníze z poslaneckých náhrad. Neznám ústavního činitele, který by plat a náhrady odděloval,” dovzpomněl si a zároveň se hned obhájil: “Pro využití prostředků není stanovené žádné přesné pravidlo. Zákon jsem neporušil.”

A vůči Haškovi a spol., kteří se ozvali proti slabému volebnímu výsledku, vzkazují: Hašku bojuj a nevzdávej to! Nenech se zatlačit nátlakem médií, už jednou takhle křičely při prezidentské volbě, ale pravda byla jiná.

Jak nakonec dopadne souboj o směřování sociální demokracie se uvidí 10. listopadu. Každopádně se zdá, že “hrdina” Sobotka toliko opěvovaný pravicově orientovanými médii u sympatizantů socdem zas tak na růžích ustláno nemá. A o své voliče by se měli teď zajímat všichni, kteří budou o budoucnosti ČSSD 10. listopadu rozhodovat. Podlehnout tlaku médií by také mohl být začátek konce levicové ČSSD.