O volebním debaklu a krycím puči

Petr Meduna
31. 10. 2013
Dění v sociální demokracii v posledních dnech plní přední stránky českých deníků. Dozvídáme se, kdo je ten největší lhář na světě a kdo naopak ten největší chudáček, na kterého se snesl všech hněv světa. Asi tušíte, koho tím myslím. Lhářem je Michal Hašek, dokonce se k tomu přiznal, a tím chudáčkem není nikdo jiný, než předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. “Puč”, o kterém hovoří zastánci Bohuslava Sobotky, tak dokonale zakryl volební debakl ČSSD ve volbách, kdy tato strana – před volbami jasný favorit s bezmála 30% v průzkumech – dosáhla historicky nejhoršího výsledku 20,45%. Místo toho, aby zafungovala sebereflexe a  celé vedení ČSSD se odporoučelo, Sobotka se drží zuby nehty své funkce a nicotná “lánská lež” Michala Haška mu jen hraje do not.

Nechci se ve svém textu zabývat ani tak oním “pučem”, kdy se předsednictvo ČSSD snažilo vyštípat předsedu strany Sobotku z jeho funkce předsedy. Je otázkou, zda to nebyl legitimní krok vzhledem k výsledku i k tomu, co se šeptá, a totiž, že Bohuslav Sobotka chtěl celou kampaň stáhnout jen na sebe a řídil ji navíc autoritářsky. Proti tomuto tvrzení se několik dní po puči vyjádřil “osvícený pučista” Milan Chovanec, volební manažer kampaně strany. Tvrdí, že jsou to nesmysly. Co jiného by měl tvrdit, než to, že to není pravda, udělal by ze sebe přeci absolutně neschopného troubu, který – ač volební manažer – neměl v  práci pro kampaň žádné slovo. Ať tak či onak, odporoučet se mělo celé vedení strany. Doba, kdy za “nevýhru” mohl předseda strany, by u ČSSD měla skončit. Výsledek mi dává za pravdu. Byl to hlavní analytik ČSSD Oto Novotný, který po  volbách přišel s analýzou, že za volební výsledek v roce 2010 – kdy ČSSD dosáhla 22,08% – může jen a výhradně tehdejší předseda Jiří Paroubek. Strana toto odmávala a víc se těmito volbami nezabývala. Paroubek přeci rezignoval, strana měla nové vedení, tak mohli se svěšenýma rukama čekat na těch prognózovaných 35%. A stalo se. Volební kampaň strany byla unylá, bez nápadu, programově pustá, marketingově zcela nezvládnutá, všude jsme viděli tvrzení o fungujícím státu, které vzhledem k dnešním událostem v ČSSD zní poněkud komicky. Kde je Oto Novotný a jeho analýza volebního neúspěchu? Nechte mě hádat – aby se zavděčil předsedovi ČSSD Sobotkovi (tak, jako všem předchozím předsedům), za hlavního viníka bude označen Michal Hašek a jeho vstřícné kontakty s Milošem Zemanem. A  pokud by snad z puče vyšel vítězně druhý tábor – což není vyloučeno – pan analytik to hodí na “unylost” Bohuslava Sobotky.
Debaty o Haškovcích a Sobotkovcích uvnitř ČSSD kolovaly prakticky od odchodu Jiřího Paroubka z čela této strany. Oba znesvářené tábory vždy tvrdily, že nic takového neexistuje, žádní Sobotkovci ani Haškovci. Jak Bohuslav Sobotka, tak Michal Hašek v rozhovorech tvrdili, že je to taková “fáma”. Byla to ale ve skutečnosti obrovská lež obou těchto pánů. Dalo by se říci, že “otcem” Michala Haška je Bohuslav Sobotka a naopak. Po celou dobu tří let se tyto dvě skupiny držely pod krkem, ale navenek tvrdily, že jsou to nejlepší přátelé. Co se týče lhaní, nemají si obě skupiny co vyčítat.
Teď se ale jedná o něco úplně jiného. Bohuslav Sobotka se s pomocí lidí, jako je Jiří Dienstbier nebo Jan Černý, které by mnozí označili za “agenty pravdy a  lásky” snaží zakamuflovat, že coby lídr strany zcela pohořel. Před časem jsem byl tázán, kdo jsou to vlastně ti pravdoláskaři. Kdesi jsem viděl trefnou definici těchto individuí, kteří se ohání otcem pravdoláskou Havlem: jsou to lidé, kteří hlásají pravdu a lásku, ale jejich srdce je plné lží a nenávisti. Obklopovat se takovými lidmi je opravdu příhodné, pane Sobotko…
ČSSD svou totální neschopností pomohla Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO 2011. V prvních týdnech kampaně strana cílila nelogicky na TOP 09 a ODS, jako by to snad byli její soupeři. Až několik dní před volbami začali hlavní představitelé hovořit o nebezpečí, které představuje Andrej Babiš či Tomio Okamura. Pokud ČSSD tvrdila, že dá na kampaň 90 milionů korun, mohu s určitostí říci, že to byly vyhozené peníze, které kasírovaly jakési zcela neschopné PR  agentury.
Bohuslav Sobotka by si měl sáhnout do svědomí, ale nejen on, mělo by to udělat celé vedení strany. Sobotka přeci není žádným mučedníkem, ale neschopou! Vedl stranu tři roky a dosáhl 20,45%. ČSSD měla obrovské ambice a šance, přesto vedení strany dokázalo svou neaktivitou a laxností utrpět ve volbách obrovskou porážku, ač byla strana vítězem voleb.
Bohuslave Sobotko, Michale Hašku, ale i všichni ostatní z vedení ČSSD, buďte chlapi, uznejte svou chybu a odstupte ze svých funkcí. Buďte řadovými politiky a  uznejte, že na to prostě nemáte. A neschovávejte se za prezidentské schůzky ani za nějaké pochybné a hysterické puče. Vaše lpění na funkcích už začíná být trapné. A rovněž podezřelé – kdo ví, co jste komu před volbami naslibovali, teď nevíte, kudy kam, tak se snažíte za každou cenu se udržet se. Pro mne jste ale jen obyčejní srabové…
Vaše věc