Řeči o chystaném puči v ČSSD nechápu.

Oskar Krejčí
Oskar Krejčí

Oskar Krejčí, politolog
 3. 11. 2013
Profesor a politolog Oskar Krejčí ostře odmítá, aby se poslední jednání předsednictva ČSSD, které vyzvalo k rezignaci předsedu strany Bohuslava Sobotku, nazývalo stranickým pučem.

,,V žádném případě nešlo o puč!“ komentoval v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz profesor Krejčí rozbroj v ČSSD. „Puč je pejorativní výraz a tady šlo o vyjádření názoru určité  skupiny, která se na předsednictvu ukázala jako většina. Tak jakýpak puč?“ zdůraznil. Při hlasování na nedělním předsednictvu sociální demokracie byl poměrem 20 ku 13 Bohuslav Sobotka vyzván k rezignaci a a následně také byl vyškrtnut z vyjednávacího týmu.
„V demokracii má mít většina právo rozhodovat. Druhou věcí je, kdo byl na tuto situaci připraven,“ poznamenal Krejčí. Podle něj ona většina nebyla na to “evidentně“ připravena. Situaci nezvládla, protože se dostala pod tlak médií a dostala se pod tlak  „mnohem agresivnějšího křídla podpůrců Bohuslava Sobotky“.  A to i ve slovní zásobě, právě zavedením slova „puč“.
Politolog rovněž upozornil, že se poprvé od tzv. Sarajevského atentátu (slovní spojení, které médiím a veřejnosti vnutil tehdejší předseda ODS Václav Klaus – pozn. red.) zatahují do vnitrostranického sporu pouliční demonstrace. „Nezatahují to ale ti takzvaní pučisti, ale ti, co brání svoje posty!“ konstatoval Krejčí.
Vyjádřil své rozčílení nad informacemi ofiziózních médií, které, podle něj o situaci informují zcela naopak, a to především Česká televize.
Pohádka “O hodném Sobotkovi” je mediální fraška roku!
Ke schůzce některých funkcionářů s prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že přece každý má právo setkat se hlavou státu. Ovšem za amaterismus označil její utajování, popřípadě i skutečnost, když to někdo neumí utajit.
Podle Krejčího nyní ona Haškova většina oslabí, ale stejně tak oslabí i samotný předseda, zejména ve vyjednávací pozici o sestavení vládní koalice. „Je to Pyrrhovo vítězství. Připomíná to sjezdové vítězství Stanislava Grosse nad Zdeňkem Škromachem, kdy se následně sociální demokracie řítila k deseti procentům popularity. A pokud by nepřišel Jiří Paroubek, tak by se to zastavilo na šesti procentech,“ uvedl.
Politolog tvrdí, že dojde k celkovému oslabení ČSSD v očích voličů. Míní, že obě strany konfliktu „tu „hru neumějí hrát“. Nešlo o spor idejí, ale o styl práce, ale styl práce se tímto sporem rozhodně nezkvalitnil, poznamenal ironicky.
Sjezd ČSSD onen dlouhotrvající latentní a nyní otevřený spor ve straně zřejmě nevyřeší. Ačkoliv je početně Haškova skupina silnější, tak dynamika je na straně Sobotkovy skupiny, a ta to patrně vyhraje, ovšem stranu to jen oslabuje, dodal profesor Krejčí.
První zprávy