Krejčí: Za prohru se platí! Středopravou vládou!

Oskar Krejčí, politolog
Rozhovor pro První zprávy
3.12. 2013

Obecně vzato v Česku už dnes není žádný svobodomyslný člověk, který by věřil, že politické strany dodržují svoje programy.

Podle Krejčího je při dojednávání vlády základní linie programu zachována a formuje pozice politických stran, třeba s kým vytváří koalice a následně program upravuje buď doleva nebo doprava. Politici se přizpůsobují situaci, nikoliv že by se přizpůsobovali programu.
To je objektivní jev, protože každá z potencionálních stran budoucí vládní koalice směřuje trochu jinam, míní. Nelze proto dnes přesně zjistit, zda se vyjednáváním o vládě posunuje sociální demokracie více do politického středu, uvedl pro Prvnizpravy.cz.

Krejčí: ČSSD a restituce? Oportunismus nejhrubšího zrna!

Volby do EP ukážou, jak směřování stran vnímají voliči
„Jestli sociální demokracie někam směřuje v očích lidí, to se ukáže v květnových volbách do Evropského parlamentu,“ zdůraznil profesor Krejčí.
Volby ukáží, jak na tom je nejen ČSSD, ale i hnutí Andreje Babiše ANO 2011, řekl. Upozornil však na to, že na rozdíl od sociálních demokratů bude mít Babiš dostatek peněz na volební kampaň. Navíc mu bude na eurovolbách „eminentně“ záležet, neboť částečně eurodotacích, na rozdíl od sociální demokracie, jeho firmy žijí. „A Babiš uvažuje strategicky,“ doplnil Krejčí.
Podle něj ČSSD ztratila ve volbách spíše bojem různých frakcí, než programovým posunem. „Ti, co ucítí programový posun, si jistě řeknou, počkáme si na novou situaci,“ poznamenal s tím, že část „haškovců“, byť ne všichni, odpadnou, jako důsledek vnitrostranické prohry. Také ještě není úplně jasné, zda voličům na sociální demokracii vadily vnitřní rozpory či nedůvěryhodné tváře. „Některé byly odstraněny, jiné zůstaly. Teď uvidíme, jestli se prestiž ČSSD zvedne nebo bude klesat,“ uvedl politolog.

Bude to středopravá vláda

Všichni čekají, jak bude nová vláda fungovat. „Nikdo nemůže zcela jasně říci, zda to bude fungovat,“ konstatoval. Přiklání se však spíše ke skeptickému názoru, že nová vláda moc fungovat nebude, byť připouští, že gravitační síla moci může zapůsobit k větší stabilitě kabinetu. A také i kdyby takové koalici ve sněmovně odpadlo z různých důvodů dvacet poslanců, byla by stále na tzv. stojedničce, připomněl.
Politolog přiznal, že jako „středolevý volič“ se cítí být volbami poražený. „ A za porážku se platí. Toto je jedna z těch plateb – tahle koalice je součástí prohry středolevého bloku ČSSD a komunistů. Tedy středopravá vláda,“ zdůraznil. I za účasti sociální demokracie označil opakovaně profesor Krejčí vznikající kabinet za středopravicový.