Zeman to má promyšlené. Odborník varuje před časovanou bombou v koalici

Profesor politologie Oskar Krejčí a politolog Josef Mlejnek
10. 1. 2014     pro Parlamentní listy
Za vysoce nadstandardní a vysoce promyšlené považují oslovení politologové vystoupení prezidenta Miloše Zemana k jednání o vládě. Z přednesených výhrad k některým ministrům jim vychází, že nejvíce potrefen byl Milan Chovanec, jenž se donedávna vnitru, v jehož čele by měl stanout, nevěnoval. A to, že za devět měsíců vystudoval na Právnické fakultě v Plzni bakalářský obor, je ještě víc morální než kvalifikační problém.

Profesor politologie Oskar Krejčí považuje za velice dobré směrování vystoupení prezidenta Miloše Zemana k jednání o vládě, které zahrnovalo i výhrady k některým ministrům. „Cílem vystoupení byla snaha kultivovat českou politickou kulturu a bylo vysoce nadstandardní. Prezident opět ukázal, že je podstatně výš než většina politiků, kteří se pohybují na scéně Parlamentu. Přepolitizování státní správy, které prezident kritizoval, je třeba odbourat, jestli se má česká společnost dostat z ekonomické stagnace a kulturně-politické deprivace,“ říká pro ParlamentníListy.cz profesor Oskar Krejčí.
Miloš Zeman během svého projevu uvedl tři zásadní výhrady k některým z navržených kandidátů na ministerskou funkci – odbornou, kvalifikační a bezpečnostní. „Prezident si to dobře promyslel i připravil. Podle Ústavy nemá moc prostoru pro odmítnutí, ale ty výhrady, které uvedl, jsou dobře hájitelné před veřejností. Když nechce jmenovat ministrem někoho, kdo má rychlotitul z Plzně, tak to má svoji váhu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Rychlostudium na plzeňských právech je hlavně morální problém
Řeč je o místopředsedovi ČSSD Milanu Chovancovi, který se má stát ministrem vnitra v Sobotkově vládě. Na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni totiž vystudoval za pouhých devět měsíců bakalářský obor Veřejná správa. A týká se ho i Zemanova výhrada k odbornosti, neboť byl stínovým ministrem dopravy a k vnitru přišel jak slepý k houslím, když se Bohuslav Sobotka začal těsně po volbách rozhlížet po náhradě za Jeronýma Tejce, do té doby stínového ministra vnitra.

„Pokud jde o pana Chovance, je zcela jednoznačné, že budoucí premiér bude jeho nominaci podporovat, protože se mu osvědčil jako člověk, který informoval o schůzce v Lánech. Ale to není kvalifikace. Dokonce bych řekl, že zvýšil tu výhradu, kterou prezident zformuloval, když říkal, že vystudovat práva za devět měsíců je odborný problém. On je to totiž navíc problém morální. A na tohle podle mého názoru veřejnost bude slyšet,“ upozorňuje profesor Krejčí na to, že Milan Chovanec bude i z tohoto důvodu, o němž se dosud moc nemluvilo, vnímán už při vstupu do vlády jako morálně pokřivený.

Přes Stropnického útočí prezident na Zaorálka
Pro Josefa Mlejnka je plzeňský hejtman Chovanec spiklenec, který zradil spiklence, a vnímá to tak, že by si ho hlava státu ve vládě zcela zjevně nepřála. „Miloš Zeman to hrál i tak, že některé karty lze přebít. Reálně si to naplánoval, že sejme tři, čtyři lidi, tak má výhrady proti deseti. Třeba u Mládka s tou bezpečnostní prověrkou pak couvne, není to zákonná podmínka, ale vytáhl tu kartu,“ domnívá se Josef Mlejnek.

Vysvělení má pro zpochybňování odbornosti Martina Stropnického v čele obrany. „Přes něj útočí prezident na Zaorálka. Stropnický je v rámci ANO těžká váha, po Babišovi je to možná dvojka a navíc má odborné portfolio zahraniční politiku, protože byl diplomat. To, že ho šoupli na obranu, je proto, že Zaorálek chtěl mít zahraničí a ANO dostalo jako kompenzaci obranu. Ministerstvo kultury, kam by se Stropnický svou odborností ještě hodil, by pro něj bylo málo,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Povinností prezidenta je moralizovat a zvyšovat nároky na ministry
Pravděpodobnost, že by prezidentovy námitky padly na úrodnou půdu, však není příliš velká. „Obecně platí, že pravomoci prezidenta České republiky jsou velice podobné pravomocem indiánského náčelníka. V době míru v podstatě nemůže nic, jenom moralizovat. V době války je naopak vrchním velitelem tak jako indiánský náčelník. Jinými slovy je povinností prezidenta moralizovat, protože jiné nástroje nemá a koneckonců zodpovídá za tuto zemi,“ má profesor Oskar Krejčí pochopení pro to, proč Miloš Zeman své výhrady veřejně vznesl.

Využil tím svou povinnost moralizovat k tomu, aby řekl výhrady k jednotlivým nominantům. „A řekl to nesmírně kultivovaně, věcně a podle mého názoru každý z těch argumentů při zvyšování nároků na ministry je zcela jednoznačně správný. Jsou sice lidé, o které bych já ze svého pohledu v navrhovaném seznamu nerad přišel, ale marná sláva ty normy, jak je prezident zformuloval, jsou zcela neprůstřelné,“ konstatuje pro ParlamentntníListy.cz Oskar Krejčí.

Když se o tom už ví, tak to podle Sobotkovy logiky není problém

Nepochybuje přitom, že všechno to už předseda ČSSD od prezidenta slyšel. „Záleží teď na situaci v potenciální koalici a uvnitř sociální demokracie, jestli po zveřejnění těchto argumentů bude Bohuslav Sobotka ochotný a schopný uhrát nějaké změny v tom seznamu, který je připraven. Na to nedokážu v téhle chvíli odpovědět. Podle mého nebude chtít třeba o pana Chovance přijít, protože prokázal nadstandardní loajalitu,“ míní profesor Krejčí..

A Bohuslav Sobotka to také potvrdil bezprostřední reakcí na Zemanovo vystoupení, v němž se nezabýval podstatou, tedy že Milan Chovanec vystudoval v Plzni za devět měsíců nebo že se až dosud vnitru nevěnoval, ale odbyl to tím, že o tom veřejnost přece ví. „Nejde v žádném případě o informace nové, překvapivé či takové, které by nebyly veřejnosti a médiím známy již delší dobu,“ dokonale tak předseda ČSSD odhalil své myšlenkové pochody, že když už to je známo, tak už to žádný problém není.

Zákon o státní službě může být časovanou bombou

Jmenování Bohuslava Sobotky premiérem oznámil prezident na 17. ledna, termín pro celou vládu do konce ledna může ještě dojít změny. „Miloš Zeman to rozehrává ještě s lustračním zákonem a zákonem o státní službě. V koalici totiž propuká spor, protože lidovci chtějí, aby ministři měli lustrační osvědčení. To je, jako kdyby řekli, že Andrej Babiš ve vládě nebude. Zákon o státní službě tak nemusí projít prvním čtením, jak požaduje prezident, protože ČSSD a ANO tam tu podmínku pro ministry nebudou chtít,“ poukazuje Josef Mlejnek na to, co by mohlo zhatit jmenování vlády.

Místo vstřícného kroku Miloše Zemana vůči hnutí ANO a Andreji Babišovi se tak zákon o státní službě může stát něčím, na čem se koalice bude štěpit. „To je časovaná bomba. K lidovcům se mohou přidat všechny strany, které nejsou ve vládě. Teď to hodně přeženu, ale může se stát, že komunisté budou hlasovat pro to, aby tam taková podmínka byla, protože by tím mohli tuhle vládu rozbourat,“ podotýká politolog.

Zapomínat se nesmí ani na situaci v poslaneckém klubu ČSSD
Jenom hlasy sociálních demokratů a poslanců hnutí ANO by ke schválení služebního zákona v prvním čtení nestačily. „A k tomu přidejte situaci v poslaneckém klubu ČSSD, kde pořád zůstalo dost haškovců. A lidovci si těžko dovolí hlasovat pro takovou verzi zákona o státní službě, v níž by byla zrušena podmínka čistého lustračního osvědčení. Takže pro tenhle zákon tam ta stojedenáctka není,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek.