Americká pravice má strach z odborářského modelu Volkswagenu

26. 2. 2014   zdroj   e-republika
Podniková kultura VW odporuje modelu korporátního otroctví, které v USA podle médií a podle republikánské ideologie nemá mít alternativu.

Závod VW ve městě Chattanooga (Tennessee) má kolem 1.570 stálých zaměstnanců. Němci zde zavedli stejný systém jako ve všech svých podnicích, tedy tzv. Rýnský kapitalismus, o němž jsme již psali (Má rýnský kapitalismus ještě budoucnost?). Otazník je zbytečný, protože jinak by americké korporace nebyly vyděšeny v té míře, že o jednom odborářském hlasování v tomto podniku píší i celostátní americké noviny.

Každý ví, že škodovka má nejvyšší dělnické platy, VW je nejúspěšnější podnik v Evropě a odborářští bossové sedí ve správní radě s bossy podnikatelskými. Jenže to odporuje modelu korporátního otroctví, které v USA podle médií a podle republikánské ideologie představuje jedinou možnou alternativu. Takže VW vybídl zdejší dělníky, aby se odborově organizovali, což je děsné i u nás, nejen v USA. A zdejší již odborově organizovaní dělníci mají příští týden hlasovat o tom, zda se připojí k národní odborové centrále (the United Auto Workers Union), čímž vznikne v USA nevídaná věc. Zahraniční firma chce sama od sebe zakládat odbory, bude s nimi spolupracovat na úrovni správní rady a ještě posílí celostátní hnutí na úrovni našich kováků. Fakticky stejný systém má zdejší škodovka, ale tam už skřípe jednání na úrovni celostátní jednoty odborů.

Volby o připojení podniku do odborové centrály se mají konat příští týden. Tento fakt vyděsil zdejší vládnoucí Republikány. Guvernér státu Tennessee Bill Haslam veřejně vyzval VW, ať v této automobilce nedovolí rozšíření odborů. Důvod je jasný. V modelu korporátního otroctví a nízkých platů by se lehce mohlo stát, že se vyděsí i další příchozí firmy, protože se rozšíří pravomoci zaměstnanců. A to v naší demokracii přece není možné, to by byl socialismus. Marx by se divil, kam jsme se to dostali. Politickým jazykem zástupců otrokářů se to říká takto:
Bill Haslam napsal(a):
Řekli jsme společnosti (VW), že máme určité obavy. (…) Řekněme to jasně: prostě to má dopad na naši schopnost získat další firmy. Když s nimi jednáme, pořád se na to ptají.

Zrušení korporátního otroctví tedy není na pořadu dne, alespoň nikoliv v Tenneesse. Ovšem vyhodit ze státu zaměstnavatele dvou tisíců dělníků, který navíc slušně platí, to také nejde. Mluvčí VW navíc řekl, že jeho firma má stejnou zaměstnaneckou politiku všude na světě a kvůli USA ji nebude měnit. A navíc může jít do Mexika, kde přijde výroba mnohem laciněji. Chudák guvernér, člověk ho musí litovat. Musí úspěšné a demokratické VW vysvětlit, že má zavést otroctví jen proto, aby vyla s vlky, tj. se zdejším korporátním fašismem.