Bude politická moc Babiše odpovídat demokratickým principům?

2. 2. 2014  původ citace
Přišel někdo, kdo je obrovsky bohatý, má obrovskou hospodářskou moc, dosáhl politického úspěchu a může začít měnit zemi,píše Miroslav Motejlek v Reflexu .

  “Babiš ve finále dokáže v zásadě úplně všechno, co chce. Dokáže to zlomit, třeba penězi. Navíc má ten dar, že nemá problém jít rozdávat koblihy, což by skoro nikdo jiný jeho úrovně byznysu neudělal. Tah na branku je u  něj obrovský. Na sázce o volební výsledek jsem vyhrál opravdu hodně pití, naše kancelář byla skoro plná. Ale ještě víc bych vyhrál, kdyby volby byly příští rok, protože by je stoprocentně vyhrál. Kdyby byly teď, tak je taky vyhraje. Notabene on bude mít jediný peníze na kampaň.” pokračuje Motejlek

 Dá se to srovnat s vlivem Silvia Berlusconiho v Itálii?

V dějinách demokracií není obdobný případ, že by tak bohatý člověk s  tak diverzifikovaným byznysem v rámci hospodářství měl takovou politickou moc. Podobný byl trochu Crassus, který byl ve své době nejbohatší z Římanů a zároveň triumvirem. Berlusconi byl mediální podnikatel, jeho další aktivity však byly marginální. Ale Babiš, to je zemědělství, potravinářství, chemie, možná dnes už pilařství, lesnictví, média, politická strana, ministerstvo financí. A z pozice ministra financí bude kontrolovat desítky majetkových účastí státu v největších firmách v zemi. To nenajdete v historii demokracií za poslední tři tisíce let. Vezměte si, že Babiš je dnes velmi silný i v Německu. Je to jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v Sasku. Oni ho vnímají jako zachránce regionu, milují ho tam, protože zachránil pracovní místa a  investuje. To se mu musí nechat. Agrofert drží zaměstnanost a investuje do obnovy fabrik.
Když se nad tím zamyslím, tak Babiš svobodně podniká, dobrovolně mu byl prodán významný mediální dům, byl zvolen ve svobodných volbách do sněmovny v určité síle. Nedá se říct, že by ty jednotlivé body byly špatné, natož jakkoliv zločinné. Nic takového. S obavami to ale člověk vnímá dohromady …píše Miroslav Motejlek v Reflexu.