Demokratický matrix, nebo fašizující realita?

Petr Schnur
26. 3. 2014 zdroj Literární noviny
„Je nutné využít nacionalistické síly, ať již jsou jakkoliv reakční. Posléze je vždy možné se jich elegantně zbavit. Neboť s pomocnými oddíly se nesmí dělat okolky.“ (Franz-Josef Strauss, bývalý bavorský premiér a předseda CSU, v týdeníku Der Spiegel, 12/1970)

Zatímco je česká vláda plně zaměstnaná projevy solidarity s novou hnědooranžovou vládou v Kyjevě, v jiných evropských městech se odehrál a odehrává poněkud jiný druh „mejdanu“.
 Švédská spojka

V Malmö šest pravicových radikálů napadlo noži účastníky manifestace při příležitosti Mezinárodního dne žen a čtyři z nich zranili, jednoho těžce. Druh události, která přestala být ve Švédsku výjimečná; samotná ministryně spravedlnosti Beatrice Asková přiznala, že kvóta objasnění tzv. zločinů z nenávisti (proti náboženství, sexuální orientaci a etnické příslušnosti) je nízká. Brizantní se ovšem tato událost stala něčím jiným. Poté, co byli pachatelé zatčeni, se ukázalo, že jeden z nich, člen ultranacionalistické Strany Švédska, se krátce předtím vrátil z Kyjeva, kde se účastnil euromejdanu po boku strany Svoboda. A na jejich webové stránce se švédští neonacisté chlubili bojovými akcemi na straně svých ukrajinských „kamarádů“, kromě jiného i útoky na správní budovy a sídla nepřátelských stran. V reakci na tyto informace vydal mluvčí švédské vnitřní zpravodajské služby SÄPO pouze lapidární prohlášení, že spojenectví švédských a ukrajinských neonacistů nepovede automaticky k posílení pravicového násilí ve Švédsku.     


Turecký protest není „Euro-Taksim“

Istanbul zaznamenal v těchto týdnech masové protesty, které takřka bez přestávky navazují na dramatické události z minulého roku. V létě tedy začaly masové protesty proti politice vládnoucí AKP, proti islamizaci společnosti a totalizaci státu. Demonstrace, kterých se podle střízlivých odhadů aktivně účastnilo na 2,6 milionu občanů, byly nejbrutálnějším způsobem potlačeny – včetně mrtvých a těžce zraněných. Jak známo, západní vlády nezavedly sankce a nezablokovaly konta, ale pouze vyjádřily „znepokojení“, EU nevyslala do Ankary personální eurotrojku, ba naopak. Samolibý rádoby sultán Erdogan, který krok za krokem proměňuje sekulární republiku v diktaturu Muslimského bratrstva tureckého střihu, zůstal klíčovým strategickým spojencem západních „demokracií“ v podpoře ozbrojených džihádistů v Sýrii. 

Před několika týdny došlo k opětovným mohutným protestům proti vládní cenzuře internetu, na které bezprostředně navázala nová vlna masových demonstrací proti Erdoganovu režimu. Důvodem byla smrt patnáctiletého Berkina Elvana, kterého loni hned v prvních dnech protestů zasáhl do hlavy policejní granát se slzným plynem. Mladík byl devět měsíců v kómatu. Bezpečnostní síly postupovaly proti demonstrujícím s obušky, nasadily vodní děla, slzný plyn a gumové projektily (1). Dosavadní bilance nové vlny demonstrací jsou dva mrtví (2). Kromě policisty, který utrpěl srdeční infarkt poté, co v jeho autě zřejmě omylem vybuchl slzný granát, zemřel během útoku ozbrojených civilistů dvaadvacetiletý demonstrant. Do dnešního dne není jasné, kdo za útokem stojí, evidentní je pouze netečnost bezpečnostních sil. Za útokem mohou stát převlečení policisté nebo militantní příznivci Erdoganovy AKP, otazník visí i nad rolí ultranacionalistické organizace Šedých vlků (3). „Evropa“ s „Amerikou“ opět mlčí, politický turismus západních „strážců demokracie“ se na rozdíl od kyjevského euromejdanu nekoná, německá masmédia hovoří o „kraválech“. Pouze Evropský parlament se rozhoupal k neslanému, nemastnému protestu: podobné jednání prý ohrožují turecké aspirace na členství v Unii. Vzhledem k veřejnému tajemství, že Berlín, Paříž a další Turecko v EU nikdy nechtěli a nechtějí, nejde o politický nátlak, ale o cynický alibismus.     

„Sudety jsou naše“ aneb bubínkový mejdan bez hranic

S ignorancí a nezájmem jsme se setkali i v Karlových Varech, kde si v polovině února němečtí neonacisté z tzv. III. cesty za mlčenlivé netečnosti státních úřadů, městské správy a pod ochranou policie ve vyrovnaných řadách s pochodněmi a za vířením bubínků po vzoru Hitlerjugend (HJ) připomněli bombardování Drážďan anglo-americkými leteckými silami v roce 1944 (4). „Technický“ důvod konání pietní vzpomínky v českém lázeňském městě byla skutečnost, že město Drážďany tuto demonstraci nepovolilo. O tom, zda se jednalo pouze o nouzové řešení, které využilo český historický relativismus, politické diletantství a státoprávní nekulturu, nebo jestli hnědý dorost zpoza hranic chtěl zároveň demonstrovat domovské pocity v „protektorátu“, lze pouze spekulovat. Jedno je ovšem jisté: záběry pochodujících šiků s bubínky a pochodněmi sugerují jakési „vzpomínky na budoucnost“, vyvolávají stud a otázku, kam až česká polistopadová politika klesla a co nás od ní v budoucnu ještě čeká.

Zároveň bychom se ale měli zamyslet nejen nad tím, jak nerušeně může hnědá internacionála vyvíjet své aktivity, ale i nad stále zřetelnějším propojení jejich aktivit i struktur. 11. března odvysílal první program německé veřejnoprávní televize ARD diskusní pořad Anne Will na aktuální ukrajinské téma, kterého se zúčastnil kromě jiných i zahraničněpolitický mluvčí CDU/CSU Philipp Missfelder. Poprvé v průběhu celé krize tématizovalo „oficiální“ zpravodajské médium jak dubiózní průběh protestů (např. nevyjasněnou otázku odstřelovačů), tak i skutečnost, že iniciativu a následnou kontrolu Majdanu převzaly ultranacionalistické, fašizoidní síly, které jsou nyní zastoupeny v tzv. provizorní vládě. Filmový materiál dokumentoval divákům kontakty ukrajinské strany Svoboda s německou neonacistickou NPD (5). Na reálnou politiku spolkové vlády, jejímž členem je sociálně demokratická strana (!), to samozřejmě nemá sebemenší vliv. Je otázkou, proč tomu tak je. Proč západní vlády, které musejí vědět o utužujícím se propojení hnědé internacionály, které nemohly nevědět, kdo je hlavním aktérem „revolucí“ v Kosovu, Libyi, Sýrii, na Ukrajině a které mlčí ohledně brutálního násilí Erdoganova totalizujícího režimu vůči republikánské opozici, se chovají, jak se chovají? Odpověď musíme hledat mimo mediální matrix politické korektnosti, který, jak se zdá, má s realitou asi tolik společného jako cirkus Divokého Západu Buffalo Billa s genocidou indiánů v reálné historii. A možná, že najdeme pro mnohé z nás překvapivé „connections“.

Na tomto místě připomeňme německou vyšetřovací frašku pozadí přinejmenším deseti vražd, které se přičítají tzv. Nacionálně socialistickému podzemí (NSU). Do dnešní doby není jasné, zda politika, policie a zpravodajské služby byly vůči teroristickým aktivitám „pouze“ na pravé oko slepé, jak se zde říká, nebo jestli je za kauzou daleko víc: na pozadí rozporuplností, nejasností a informačních mezer dochází investigativní žurnalisté k závěru, že v kauze NSU spolkové úřady (je otázkou které a do jaké míry) nebyly jen zasaženy slepotou, ale že tyto aktivity přinejmenším pečlivě sledovaly, aniž by zasáhly – ne-li hůře. Na vrcholu pyramidy pochybností a rozporuplných informací stojí údajná sebevražda dvou členů tria, které je vydáváno za tvrdé jádro skupiny (6). Jako v jiných případech je postup „vyšetřovacích“ orgánů a komisí stejný: protahovat do zapomenuta. Hladina se uklidnila, zájem masmédií i občanů opadl (tak funguje reálně existující občanská společnost) a Německo (tedy: koalice křesťanské a sociální demokracie!!) mezitím dopomohlo v Kyjevě k moci banderovcům. 

Koalice ochotných na Maidanu
Podle zpráv, které se objevily v „nemasových“ médiích, působili na Maidanu nejen oranžoví eurooligarchové a militantní ultranacionalisté (samozřejmě kromě těch demonstrantů, kteří se protestu účastnili z naivního idealismu, sehráli roli užitečných idiotů a jako v ostatních „demokratických revolucí“ pod patronátem USA, EU a MMF nebudou mít na další vývoj v zemi sebemenší vliv), ale i paravojenská skupina z Izraele (7). Informace o tom přinesly jak zahraniční prameny, tak i – světe div se! – česká televizní stanice ČT24 (8). Pokud tyto informace odpovídají skutečnosti, potom by bylo nutné položit otázku, jaký cíl sleduje Izrael na Ukrajině a jakým právem si přisvojuje právo zasahovat, navíc takovýmto způsobem, do událostí v zemích, které se dokonce nacházejí na jiném kontinentu. Není pochyb o tom, že oficiálně izraelské orgány jako vždy „o ničem neví“, neboť se jedná o „soukromou iniciativu několika jedinců“. Samozřejmě se nad takovou argumentací lze usmát: příslušníci elitních jednotek jezdí „privátně“ po světě, pomáhají po boku neonacistů svrhávat legitimní vlády a úřady to nezajímá? I kdyby tomu tak bylo, nic to nemění na faktu, že se jedná o hrubé porušení kodifikovaných zásad mezinárodního soužití a že si lze domyslet reakce Tel Avivu a „mezinárodního společenství“, kdyby se jednalo o podobný případ v ulicích izraelských měst. To by ale nebyl jediný problém. V případě autenticity výše uvedeného by šlo ještě o věc, která daleko přesahuje mezinárodně právní mantinely. Jak si vysvětlit, že židovská komunita v Kyjevě žije ve strachu před těmi, kterým jejich bratři z Izraele dopomohli k moci? Otázku lze i obrátit: jak je možné, že izraelské komando bojuje na straně pravicových extremistů, před kterými prý měli židovští obyvatelé Kyjeva hledat spásu na venkově (9)? Jde o stejný fenomén, který by podle zažitých eticko politických paradigmat vůbec nesměl existovat, jako například podivná role Izraele v souvislosti se syrským džihádem. A především: proč tyto a podobné indicie nejsou předmětem seriózní diskuse jak na mezinárodní, tak vládní nebo parlamentní úrovni v Česku? Kdo je přítel, kdo nepřítel, co je realita a co show pro masy politických konzumentů?

Je načase, abychom se přestali pohybovat v politickém a mediálním matrixu a začali klást ty správné otázky. Nejen na adresu Bruselu, ale i Prahy.

( 1 )
http://www.tagesschau.de/ausland/amnestybericht100.html
http://www.tagesschau.de/ausland/tuerkei-protest122.html
http://www.heute.de/tuerkei-tod-von-teenager-massenproteste-gegen-erdogan-32312128.html
http://www.huffingtonpost.de/2014/03/12/bilder-tuerkei-unruhen_n_4948931.html
http://brightcove.vo.llnwd.net/d21/unsecured/media/18140073001/201403/2945/18140073001_3333399641001_Bildschirmfoto-2014-03-13-um-08-29-42.jpg?pubId=18140073001

( 2 )
http://www.bz-berlin.de/aktuell/welt/tote-nach-heftigen-protesten-in-der-tuerkei-article1814970.html
http://www.welt.de/politik/ausland/article118010912/Tuerkische-Schlaeger-terrorisieren-Demonstranten.html
http://www.taz.de/!134762/
http://www.jungewelt.de/2014/03-14/054.php

( 3 )
http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/tuerkischer-nationalismus-rudel-auf-beutezug-12187935.html
http://www.ask.com/wiki/Grey_Wolves

( 4 )
http://www.youtube.com/watch?v=b5vqlCeNuPU

( 5 )
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.578714335502092.1073741825.185216734851856&type=1
http://www.cicero.de/weltbuehne/swoboda-der-westen-unterschaetzt-die-ukrainischen-rechtsextremen/57253
http://www.npd-fraktion-sachsen.de/index.php?s=3&aid=2096
http://de.wikipedia.org/wiki/Allukrainische_Vereinigung_%E2%80%9ESwoboda%E2%80%9C

( 6 )
https://www.compact-magazin.com/thema/nsu-online/
https://www.compact-magazin.com/nsu-zeuge-wir-glauben-nicht-selbstmord/
http://juergenelsaesser.wordpress.com/2013/05/08/mundlosbohnhardt-tote-zeugen-reden-nicht/
http://www.mdr.de/nachrichten/nsu-ausschuss-erfurt100_zc-e9a9d57e_zs-6c4417e7.html
http://www.schwaebische.de/politik/politik-aktuell_artikel,-Interview-Ich-habe-Zweifel-an-den-NSU-Ermittlungen-_arid,5586464.html
http://www.heise.de/tp/news/NSU-Mundlos-und-Boehnhardt-sollen-keinen-Selbstmord-begangen-haben-2049008.html
http://www.n24.de/n24/Mediathek/videos/d/3759044/der-nsu—eine-spurensuche.html

( 7 )
http://www.voltairenet.org/article182860.html
http://alyaexpress-news.com/2014/03/qui-sont-ces-anciens-soldats-israeliens-parmi-les-combattants-de-rue-dans-la-ville-de-kiev/
http://www.jta.org/2014/02/28/news-opinion/world/in-kiev-an-israeli-militia-commander-fights-in-the-streets-and-saves-lives

( 8 )
http://www.youtube.com/watch?v=doKQBUXZ51g

( 9 )
http://www.shortnews.de/id/1077506/ukraine-oberrabbiner-von-kiew-fordert-juden-zur-flucht-aus-der-stadt-auf
http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/1.575732
http://www.jta.org/2014/03/07/news-opinion/world/israeli-ambassador-meets-with-ukrainian-ultra-nationalist