Putin měl scénář pro Krym dobře připraven

Miroslav Macek
5. 3. 2014  zdroj: První zprávy
Vedení Ruska mělo pro Krym dávno připravený scénář, který se v těchto dnech začal naplňovat. Všechno nasvědčuje tomu, že se zřejmě nemýlil.


Některé projevy a komentáře v našich mediích k Ukrajině jsou dojemně blábolivé, zvláště, co se týká ruských zájmů. Co totiž může vyhovovat Rusku více, než politicky, ekonomicky, národnostně a sociálně rozhašená Ukrajina, kterou bude mít více méně na krku Evropská Unie, která tím bude též politicky a ekonomicky trpět?

Samozřejmě potud, pokud nebudou ohroženy ruské krymské vojenské základny a zůstane v platnosti smlouva podepsaná s Ukrajinou na desetiletí. V případě jakékoliv snahy toto změnit vyhlásí Krym okamžitě samostatnost a otluče EU slova o „vůli lidu“ o hlavu. Toť vše. A jak už jsem před pár dny psal, zaplatíme to i my.

Dnes dodávám: tento scénář právě započal… Krymský parlament vyhlásí referendum o odtržení od Ukrajiny a pozve volební pozorovatele z celého světa. Ruská většina obyvatel bez jakýchkoliv volebních machinací vyhlášení nového státu schválí (a v ústavě zajistí minoritám práva větší, než budou mít Rusové a jiné národnosti na Ukrajině).

Právo na sebeurčení stále platí, volby budou nenapadnutelné…tento scénář byl přece dávno připraven pro případ, že by EU chtěla spolknout Ukrajinu a pomohla k moci ukrajinským nacionalistům, proč najednou ten údiv.