Z vyjádření předních českých politiků k situaci na Ukrajině má politolog Zdeněk Zbořil pocit, jako by se chystali vyhlásit Rusku válku.

Zdeněk Zbořil,politolog
3. 3. 2014 zdroj zde
Podivuje se nad tím, že se lídři ČSSD a ANO ještě nestačili ani pořádně ohřát ve svých vládních funkcích a už napodobují chování všech svých předcházejících vzorů.
Poslední události na Ukrajině a především ty aktuální na Krymu nemohli přední čeští politici nechat bez reakcí a každý tak činil podle svého naturelu. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek prohlašoval, že chování Ruska nemůže zůstat bez odezvy, prezident Miloš Zeman zmiňoval rok 1968 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg srovnával s Hitlerem třicátých let, zatímco ministr obrany Martin Stropnický konstatoval, že Rusko si bude pravidla určovat samo. Z nedělního jednání Bezpečnostní rady státu pak vzešel závěr, že jde o porušení mezinárodního práva a suverenity státu a že je třeba návrat k diplomatickému řešení.
Škoda, že se naši reprezentanti, odpovědní za zahraniční politiku České republiky, nedívají na obrazové zpravodajství z celé Ukrajiny a v neděli asi ani neviděli záběry, jak představitel galerky, již odsouzený, který se dnes vydává za reprezentanta Majdanu, inzultuje mladého prokurátora a policisté a někteří úředníci prokuratury tomu přihlížejí. V ruce samopal, zaťatá pěst, škrcení prokurátora kravatou a výzva rozhodnout se hlasovat ve ´prospěch demokracie´,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.
Zaorálkův projev vypadal na vyhlášení války Ruské federaci

Pozastavuje se především nad vyjádřeními ministra zahraničí. „Pan Zaorálek sice mluvil v České televizi o možném precedentu, kterým bylo pro USA, NATO, Evropskou unii i Českou republiku Kosovo, a také o zneužití demonstrací na Ukrajině těmi, kterým říká ´fašisti´, u nás by je s panem prezidentem nazýval extremisty, ale jeho projev vypadal na vyhlášení války Ruské federaci,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Podobně prý uvažuje i předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg. „Ten se na rozdíl od pana Zaorálka tváří, že tuto válku už vyhrál. Pokud ministr obrany nemluví stejně jako ostatní, pak se jistě ke zmíněným upřílišněným válečníkům brzy přidá. A pan prezident by si měl trochu prohlédnout mapy a zjistit si, co to byl Reichskomissariat Ukraine v roce 1941 a jaká je mapa současného ukrajinského ´boje za svobodu´. Ale hlavně se zdá, že tu máme zase jeden příklad českého Kocourkova a Hulvátova,“ myslí si politolog.

Koaliční lídři se ve vládních křeslech ještě neohřáli a už na sebe pokřikují

Na domácí politické scéně zaujala slovní přestřelka mezi lídry koaličních stran, kteří si začali vyčítat kmotry ve svých řadách. Odstartoval to premiér Bohuslav Sobotka, jenž si poté, co místostarostka Prahy 10 Radmila Kleslová opustila ČSSD a stala se šéfkou pražské organizace ANO, neodpustil rýpnutí, že jeho bývalá stranická kolegyně jde do ANO dělat pořádek mezi kmotry.

Andrej Babiš si nic takového pochopitelně nenechal líbit a vzkázal, že pražští kmotři jsou právě v ČSSD. Zmínil Petra Hulínského coby náměstka ministra školství a Miroslava Poche, který je na kandidátce do Evropského parlamentu. „To na sebe začínají pokřikovat brzy. Ještě se jim ani nestačily ohřát židle pod jejich vznešenými zadními částmi těla a už napodobují chování všech svých předcházejících vzorů,“ podivuje se Zdeněk Zbořil.