Kyjev zařadil zpátečku ohledně referenda

Zprávy
14. 4.zvedavec
Okamžitě po uplynutí lhůty, kterou dal Kyjev demonstrantům na vyklizení obsazených budov, slíbil parlamentem dosazený premiér Jaceňuk prosazení zákona, umožňujícího regionální referendum.
Uspořádání referend o statutu jednotlivých regionů bylo jedním z hlavních požadavků anti- majdanovských aktivistů, kteří tento týden na východní Ukrajině obsadili množství vládních budov.

Ukrajinský právní řád v současné době neumožňuje regionům pořádat referenda odděleně od zbytku země. To byl jeden z hlavních argumentů Kyjeva, když prohlásil krymské referendum za nezákonné.

Jaceňuk řekl v Doněcku, v regionu zmítaném anti- kyjevskými protesty, že jeho vláda chce pro ukrajinské regiony větší autonomii, včetně zrušení úřadů guvernérů jmenovaných Kyjevem.
Řeč pronesl ihned po uplynutí 48 hodinové lhůty, kterou dal Kyjev protestujícím k vyklizení obsazených budov. Před tímto obratem ústřední orgány vyhrožovaly, že pokud aktivisté budovu nevyklidí, použijí sílu včetně armády a obviní je z terorismu.
Obrat nastal poté, co ukrajinská elitní jednotka Alfa údajně odmítla uposlechnout rozkaz a obléhat protestující v obsazených budovách. Místní tisk uvedl, že na schůzce pořádkových sil v Doněcku řekl jeden z velitelů jednotky Alfa, že on a jeho muži mají za úkol zachraňovat rukojmí a bojovat proti terorismu a že bude jednat pouze v souladu s platnými právními předpisy.
Nepotvrzený akt neposlušnosti přichází po dnech policejního obléhání demonstrantů v obsazené budově v Charkově, které skončilo desítkami zatčených aktivistů. Ve čtvrtek prohlásil místní policejní podplukovník v médiích, že spolu s dalšími důstojníky byli kyjevskými úřady oklamáni. Uvedl, že byli posláni převzít budovu s tím, že je v držení nebezpečných ozbrojených banditů. Ve skutečnosti však měli demonstranti pouze improvizované obušky a nekladli vojákům žádný odpor.
Důstojník, Andrej Chujkov , řekl, že už nadále nebude poslouchat zločinné rozkazy a oznámil svou rezignaci s tím, že by byl tak jako tak kvůli svému rozhovoru s novináři propuštěn.
Nespokojenost s novými kyjevskými úřady, která již týdny vře na východní a jižní Ukrajině, vyvrcholila v pondělí, když demonstranti v několika městech začali obsazovat vládní budovy. Protesty propukly ve městech Doněck, Charkov a Lugansk, menší protestní akce a střety byly hlášeny z Oděsy a Nikolajeva.
Doněčtí aktivisté stále kontrolují budovu regionální správy a vybudovali tři řady barikád, aby se chránili před případným policejním útokem. Vyhlásili Doněck – region, který je domovem 1/10 populace Ukrajiny – „lidovou republikou“ a žádali referendum o jeho budoucím statutu. V reakci na kyjevské hrozby násilím oznámili vytvoření “lidové armády”.
Rozhovory mezi aktivisty a dosazenými kyjevskými úředníky se uskuteční ve čtvrtek a v pátek v ranních hodinách. Snaží se dojít k dohodě o snížení napětí, která bude zahrnovat společné hlídky policie a aktivistů v Doněcku a případné přemístění demonstrantů do nedaleké budovy.
V Lugansku aktivisté drží úřad Ukrajinské bezpečnostní služby. Ve čtvrtek v noci také obklíčili základnu vojsk ministerstva vnitra, aby zabránili jejich nasazení proti protestům. Tato blokáda byla později zrušena. Poté, co uplynula lhůta, ve které měli demonstranti vyklidit a předat obsazené budovy nebo čelit tvrdému zásahu, vyhlásili anti – kyjevští demonstranti ultimátum pučistické vládě. Požadují vyhlášení referenda o připojení k Rusku do 10 dnů video zde
 Protesty se nezklidňují ani v Charkově, kde policie v úterý dobyla regionální administrativní budovu a vzala do vazby více než 50 aktivistů. Ve čtvrtek večer demonstrovalo několik set lidí před budovou navzdory soudnímu zákazu. Na neděli je naplánováno masové protestní shromáždění.
Kiev backpedals on referendums after deadline to stop protest expires vyšel 11. dubna 2014 na rt.com. Překlad Maru.
———————————————————————
Centrum Jihovýchodní fronty na Krymu informuje o situaci na Ukrajině. Na tiskové konferenci přes Skype řekl aktivista národně osvobozeneckého hnutí Donbasu Sergej Veselovskij, že Doněcká republika v klidu žije a pracuje, přijímají se rozhodnutí, vedou se rozhovory se zástupci ministerstva vnitra, které je na jejich straně. Byl zřízen systém varování, propustek a ochrany. Byly dohodnuty společné hlídky s policií. Aktivisté Doněcka vedou s aktivisty Luganska rozhovory o sjednocení a vytvoření společné republiky. Probíhají přípravy k otevření tiskového střediska.
Na návrhy předložené Jaceňukem reagoval aktivista slovy:
„Pro nás neexistuje cesta zpět. Máme Doněckou republiku, pro nás existuje jen cesta vřed do světlejší budoucnosti.“
http://anna-news.info/node/14981
———–
Prezidentský kandidát Oleg Carev (Strana regionů) řekl, že je připraven stát se lídrem “Jihovýchodního hnutí”.
Řekl to na tiskové konferenci v Doněcku:
“Byl jsem dnes na shromáždění a radě požádán, abych se pokusil organizovat jihovýchodní hnutí a stal se jeho lídrem. Řekl jsem, že to zkusím, je nutné pomoci lidem“…. Carev slíbil, že pokud se hnutí rozhodne, že by neměl kandidovat na prezidenta, složí svou kandidaturu.
Podle Careva je cílem hnutí “federalizace, protože to je jediný způsob, jak zachránit zemi před rozpadem”.
„Podpořím vás. Já vás nezradím“, řekl Carev lidem na demonstraci.
http://anna-news.info/node/14986
———-
„Donbas nebude hlasovat pro připojení k Rusku“, řekl koordinátor Lidových milic Donbasu, Alexandr Kofman. Donbas prosazuje federalizaci Ukrajiny.
http://anna-news.info/node/14990
———–
Chystá Ministerstvo vnitra Ukrajiny speciální operace v jivýchodních oblastech?
V hledáčku jsou obyvatelé východních regionů pokojně protestující proti kyjevské juntě, která je vůči jejich potřebám slepá a hluchá.
Proč se MV Ukrajiny zmiňuje pouze o jihovýchodních oblastech, když hovoří o přípravách provokací ze strany sociálních a politických organizací?
Ministerstvo vnitra varovalo všechny představitele politických stran a veřejných organizací, že nepřipustí organizování občanské války a radikálních projevů v žádném z regionů Ukrajiny. To bylo uvedeno v prohlášení Ministerstva vnitra o přípravě provokací ze strany společenských a politických organizací tiskovou službou Ministerstva vnitra Ukrajiny.
“MV se obrací k sociálním a politickým organizacím, skupinám a sdružením občanů ze všech oblastí politického spektra – nevyvolávejte pouliční boje, nevyzývejte k násilným a agresivním akcím, neprovokujte střety. MV tvrdě zakročí při projevech záměrné destabilizace, narušení veřejného pořádku a masových nepokojů ve všech regionech Ukrajiny, a to zejména v oblastech, kde jsou prováděny speciální operace ke zvládnutí situace a překonání separatismu: v Doněcku , Lugansku , v Charkově , ” píše se v prohlášení MV.
Ministerstvo vnitra připomíná, že organizování masových nepokojů je v trestním zákoníku považováno za vážný trestný čin, který je trestán odnětím svobody na 5 až 8 let, a v případě úmrtí některého z účastníků, mohou být organizátoři odsouzeni na 8-15 let odnětí svobody.
http://anna-news.info/node/14992