Novinářský kmet Petránek: Západ škodolibě vyčkává a provokuje Putina. Mám strach

Jan Petránek ,komentátor
28. 4. Parlamentní listy
„Musím přiznat, že se velmi obávám toho, aby nedošlo ze strany Západu k nějaké provokaci, která by skutečně donutila Vladimira Putina na Ukrajinu vstoupit se svými vojsky. Obávám se toho, že mně to nepřipadá vůbec nereálné”.
Když ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk prohlásil, že pokusy o ruskou vojenskou agresi na území Ukrajiny povedou k vojenskému konfliktu na území Evropy, zřejmě mnohým přeběhl mráz po zádech. Svět ještě nezapomněl na druhou světovou válku, jejíž výročí konce oslavíme v příštích dnech, a najednou tu je hrozba toho, že údajně chce Rusko rozpoutat tu třetí.
„Musím přiznat, že se velmi obávám toho, aby nedošlo ze strany Západu k nějaké provokaci, která by skutečně donutila Vladimira Putina na Ukrajinu vstoupit se svými vojsky. Obávám se toho, že mně to nepřipadá vůbec nereálné, naopak,“ přiznal ParlamentnímListům.cz novinář, chartista a dlouholetý zahraniční komentátor (mimo jiné i pro Hlas Ruska) Jan Petránek.

Západ škodolibě vyčkává…

Podle něj je ruskému prezidentovi spíše zřejmě nepříjemné, pokud slyší hlasité výzvy, aby zasáhl na západě Ukrajiny. „Lze přitom sledovat, jak Západ škodolibě vyčkává na jakýkoli impuls, který by ho k tomu donutil. Přitom pro Rusko samotné by vstup na Ukrajinu znamenal i hluboký ekonomický zásah, poněvadž ta země je na tom opravdu ekonomicky špatně a dostat ji z toho bude značně problematické. Zvlášť když v posledním období, v důsledku vyhroceného vývoje, zastavily i místní doly těžbu uhlí a dalších surovin, o které nikdo nestojí,“ konstatoval dále Petránek.

Jak dodal, největší strategickou chybou bylo to, že v době demonstrací v Kyjevě nechtěla politická reprezentace přistoupit na to, aby zasedli k jednání a snažili se konflikt vyřešit ještě dříve, než dosáhl těchto rozměrů. „Neakceptování požadavku na společné jednání je opravdu osudový krok. Není bohužel nyní rozumné tlačit na pilu a chtít, aby ihned padlo nějaké rozhodnutí. Ten tlak není rozumný ani ze strany NATO či Evropské unie. Pokud se již chrastí šavlemi, jako v tomto případě, měly by skončit různé plané výzvy a spíše by se mělo apelovat na to, aby se dohodli mezi sebou ti hráči, kteří jsou jednoznačně o patro i více výše než my (velmoci). Konkrétně naše republika by udělala nejlépe, pokud by prostřednictvím vrcholných představitelů oznámila, že Praha – či jakékoli jiné místo na našem území – je připravena a k dispozici pro vzájemná jednání Ukrajiny a Ruska. Na jejich území se totiž asi nedá čekat nějaká vzájemná dohoda. I proto by měl tlak být vyvíjen hlavně v tomto směru – aby se ti lidé sešli mimo jejich území – pokud ne u nás, tak třeba ve Finsku nebo v Turecku – a tam jednali,“ řekl Jan Petránek v komentáři pro ParlamentníListy.cz.