UKRAJINŠTÍ VOJÁCI V SLAVJANSKU A KRAMATORSKU PŘECHÁZEJÍ NA STRANU OBČANŮ

16. 4. AC 24
Vojáci ukrajinské armády, kteří vstoupili do Slavjanska, vztyčili ruskou vlajku a dali tím na srozuměnou, že přešli na stranu zastánců federalizace Ukrajiny.

„Nebylo to žádné dobytí silami sebeobrany. Je příznačné, že ukrajinští vojáci sem přijeli pod ruskou vlajkou. Přešli tedy na stranu lidu“, oznámil zpravodaj televizního kanálu Rossija 24.
Kdy mluvil o situaci v sousedním Kramatorsku, zpravodaj podotkl, že časně ráno tam vstoupila kolona techniky, a místní obyvatelé ji zablokovali.
Posádky šesti obrněných vozidel, které poslaly do Kramatorska ukrajinské úřady, přešly na strany domobranců, oznámili očití svědkové.

„Zástup žen je obklíčil, začali jsme jim říkat, že jsme pokojní obyvatelé, kteří prostě bojují o svá práva. Nejsou tu žádní teroristé. Nebudou na vás střílet. Na předním vozu tohoto oddílu vztyčili ruskou vlajku a spolu s našimi domobranci odjeli směrem Slavjanska“, řekl očitý svědek.

 

Mítinky zastánců federalizace probíhají na jihovýchodě Ukrajiny od března. Ukrajinské úřady vyhlásily o zahájení rozsáhlé zvláštní operace s nasazením armády.