Sergej Lavrov komentuje pokrytectví USA ohledně Ukrajiny

5.4. AC24
Rusko neuvažuje o možnosti vojenského vpádu na Ukrajinu.
Prohlásil to ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov. Odsoudil rovněž Západ za pokryteckou pozici vůči událostem na Ukrajině.

Ministr Lavrov připomenul, že ruská strana se nejednou obrátila na západní partnery s žádostí, aby komentovali události na Ukrajině.
Adekvátní názory USA nebo Evropy jsme však až dosud neslyšeli.
Násilí na náměstí Nezávislosti, jehož oběťmi se staly desítky lidí, označují za demokracii, a mírové protesty na jihovýchodě – za terorismus, a vyhlašují o svém rozhodnutí použít armády pro uskutečnění tzv. protiteroristické operace. To je vyložené pokrytectví.
Podpora nynějších představitelů moci na Ukrajině je nejen licoměrná, ale také neodpovědná. Rusky mluvící obyvatelstvo na jihu a na východě Ukrajiny zradili ti, kdo mluvili o svobodách a stejných právech všech občanů Ukrajiny, prohlásil Lavrov.

Teprve v posledních dnech začal Kyjev podnikat jakési kroky pro zahájení dialogu s jihovýchodem. Současně však bylo vyhlášeno o rozhodnutí použít síly v plném rozsahu včetně armádních jednotek. To je mimořádně nebezpečný vývoj událostí.

Z Evropy a z Kyjeva zazněla nejednou prohlášení o příslušnících ruských zvláštních služeb údajně zadržených na území Ukrajiny. Žádné důkazy však nebyly dosud předloženy. Sergej Lavrov prohlásil, že jde o pokus přenést odpovědnost, a podotkl, že destabilizace situace v zemi není v zájmu Ruska:

Není v zájmu Ruska destabilizovat situaci na Ukrajině. V jeho zájmu je, aby byla Ukrajina jednotná, a aby všechny bez výjimky národní skupiny, všechny bez výjimky regiony se cítily v této zemi rovnoprávnými. Právě toto odpovídá ruským zájmům: celistvá, jednotná, přátelská a bratrská Ukrajina, jejíž občané žijí klidně a užívají svých práv.

Sergej Lavrov rovněž poznamenal, že urovnat hlubokou krizi na Ukrajině je možno jen cestou ústavní reformy, jíž se mají zúčastnit všechny bez výjimky politické síly a regiony této země.