USAID: KYJEVSKÁ HRA PODLE SYRSKÉHO SCÉNÁŘE?

Úřady USA přijaly rozhodnutí poslat na Ukrajinu dodatečnou nesmrticí vojenskou pomoc, oznámil šéf Pentagonu Chuck Hagel. Podle názoru amerických „jestřábů“ Ukrajina tuto pomoc potřebuje pro ochranu před eventuálním útokem z Ruska.

Tzv. „nesmrticí“ pomoc, na jejímž poskytnutí Ukrajině trvají v Pentagonu – to je všechno, z čeho se nedá střílet, a co bude však mimořádně nutné v případě bojových akcí: neprůstřelné vesty, noktovizory a palivo. USA poskytuje podobnou pomoc mnoha zemím, převážně prostřednictvím USAID – americké agentury pro mezinárodní rozvoj, která je známa svým napomáháním protivládním a povstaleckým silám v nejrůznějších regionech světa.
Tato organizace všemožně podporuje syrskou opozici a pracovala také v Afghánistánu.
Na Ukrajině se rozvíjí Sorosem financovaný „libyjský scénář“
Experti jsou toho názoru, že přijetí tohoto rozhodnutí o Ukrajině znamená začátek v této zemi syrského scénáře vývoje krize. Podobné kroky budou jen zvyšovat napětí, tvrdí vojenský expert Viktor Murachovskij:
Američtí „jestřábi“, třeba generál Wesley Clark (který velel vojskům NATO v době konfliktu v Kosovu v r. 1998), velmi dobře chápou, že podobná pomoc USA podněcuje nynější vedení k radikálnějším akcím. Nemyslím si, že využití podobné pomoci bude mít za následek urovnání situace na Ukrajině. Naopak, je to cesta k rozpoutání občanské války.
Podobný vývoj událostí neponechá samozřejmě Rusko lhostejným. Budou-li USA i nadále sponzorovat ty, kdo přišli k moci na Ukrajině a teď obracejí zbraně proti pokojnému obyvatelstvu na jihovýchodě země, bude Moskva muset chtě nechtě zasáhnout, dodává Murachovskij:
Reakce Ruska je známá ze zkušeností z r. 2008: varujeme o provokativním rázu podobné pomoci a do určité etapy se omezujeme na diplomatická prohlášení. Když už je ale překročena jistá „červená čára“, můžeme demonstrovat dost rozhodné akce. A v tomto případě se ocitá americké zařízení v našich rukou a v našich vojenských muzeích, jak tomu bylo v r. 2008.
Jakoby z neopatrnosti řekla pomocnice ministra zahraničí USA Victoria Nulandová o tom, že USA už investovaly do euromajdanu 5 miliard USD, a teď poskytla USAID dalších 11,4 milionu na uspořádání ukrajinských voleb. Kromě práce na Ukrajině, v Sýrii a Afghánistánu pomáhala agentura také „revolucionářům“ v Libyi, Tunisku a Jemenu, a také extremistickému Muslimskému bratrstvu, které nastoupilo k moci v Egyptě v r. 2011 po svržení prezidenta Hosního Mubaraka.