Ukrajinští aktivisté se prý na majdan cvičili již v září 2013 ve středisku polské policie v Legionově

20. 4. 2014 Vaše věc
Polský týdeník Nie 13/2014 přináší informace, které mají potvrzovat, že bojůvkáři z kyjevského majdanu byli již v září 2013 cvičeni v Polsku.
V září 2013 mělo do Polska na pozvání tamního ministerstva zahraničních věcí letecky přicestovat 86 osob. Důvodem mělo být navázání spolupráce mezi Polytechnikou Varšava a Národní technikou univerzitou v Kyjevě. Nie píše, že někteří studenti z Ukrajiny neměli ani maturitu a jejich věk se často pohyboval nad čtyřicet let. Místo návštěvy Polytechniky ale skupina třema autobusy odcestovala do Legionova, kde se nachází školící centrum polské policie.

Autor článku Marek Miszczuk píše, že na počítači zmíněného Ukrajince viděl celou sérii dokumentů, videí a filmů ze školení v Legionově. Téměř vždy se prý jedná o záběry podobného typu člověka – holohlavý a tetováním podobném tomu, které měl nedávno zabitý bandita z Pravého sektoru Muzyčko. Vidět jsou prý i vytetované hákové kříže a runy.

Mezi studenty se mají na videích pohybovat muži v kuklách. Podle zdroje jde o polské instruktory. Nemají sice žádné označení, ale chybička se přece jen vloudila. Na stěně místnosti je kromě jiného vidět velký nápis „Policie Legionowo“ a také portrét vrchního policejního šéfa.

Ukrajinci měli být školeni celkem 25 dnů. Jen první dva dny bylo ubytování, aklimatizace a lehká fyzická příprava. Následovaly dvy dny věnované teorii ovládání davu, výběr cíle, taktika a vedení. Den pátý měl být věnován přípravě na chování ve stresových situacích. Šestý den volno, bez možnosti opuštění objektu. Den sedmý se ukrajinští „studenti“ učili první zdravotnickou pomoc a následující den ochranu před dráždivými plyny. Devátý den pak měli na programu budování barikád. Nie uvádí, že v programu byly i skutečné hity. Několikrát se prý opakovalo školení na střelnici, z toho třikrát se sniperskými puškami a také takticko-praktické školení útoku na budovy.

Ukrajinci se dokonce údajně setkali se zástupci národoveckých skupin polské mládeže a fotbalovými fanoušky. Redaktor Miszczuk se v té souvislosti ptá, zda fotbaloví chuligáni z okolí Legie Varšava či Visla Krakov a aktivisté krajní pravice na pozvání ministerstva zahraničních věcí učili ukrajinské fašisty vyvolávat nepokoje.

Poznámka:
O tom, že tvrdé jádro kyjevského majdanu prošlo školením v Polsku a na Litvě se píše již delší dobu, nicméně bez konkrétních údajů. Urbanovo Nie nyní přichází s konkrétní stopou, která vede do polského policejního střediska v Legionově. Jen je třeba si dát otazník u zdroje, nejmenovaného Ukrajince. Urban, pro mnohé kontroverzní novinář, který se stal neoblíbeným hlavně jako mluvčí vlády gen. Jaruzelského, má nepochybně mnohem kvalifikovanější informátory a bez ověření zpráv by text nezveřejnil. Není ani vyloučeno, že povídáním o Ukrajinci redakce kryje skutečný zdroj.