Evropa pomáhá Ukrajině: „cestovní mapa“ nikam

11. 5. 2014 Hlas Ruska
Prezident Ruska vyslechl návrhy předsedy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě na urovnání ukrajinské krize. Vladimir Putin a Didier Burkhalter se setkali ve středu 7. května v Kremlu. Ruský předák vyjádřil ochotu spolu rozebrat situaci na Ukrajině.


Předseda OBSE navrhl Putinovi detailně projednat „cestovní mapu“ překonání krize. Plán byl sestaven pro období až do prezidentských voleb, které nelegitimní kyjevské úřady stanovily na 25. května. Burkhalter je toho názoru, že současně s volbami je třeba uspořádat národní průzkum o decentralizaci. Musí to mít podobu „širokého národního dialogu“ včetně kulatých stolů v ukrajinských regionech.

Není dost jasné, o jakém „národním dialogu“ může být nyní řeč. Události na Ukrajině připomínají zatím monolog Kyjeva, pro něhož je téměř polovina obyvatelstva země pouhými „bytostmi“. A přesvědčit tuto polovinu o správnosti nacionalistického kursu zvoleného kyjevskou elitou se pokoušejí za doprovodu kanonády. Přichystává se další prostředek – systém Grad, jehož jedna salva ničí všechno živé na několika desítkách kilometrů čtverečních.

Proč tedy mezinárodní organizace reagují na hromadné vraždy na Ukrajině tak malátně? Na jedné straně prokazují ochotu urovnat vzniklou krizi, nic konkrétního však pro to nedělají. Příčina je v tom, že hlavní roli v této situaci nehraje vůbec EU, soudí politolog Sergej Michejev:

– První housle v tom hrají Američané. Ti fakticky podněcují Kyjev k občanské válce a k co nejtvrdšímu zákroku. Evropa hraje druhou roli. Američané využívají Evropy ve vlastním zájmu a vydírají Brusel domnělou „ruskou hrozbou“. Myslím si, že naší strategickou linií má být přesvědčování především Evropy o tom, že Američané hrají na Ukrajině příliš nebezpečnou hru a zatahují do této situace nejen Rusko, ale také EU. Myslím si, že Evropané si to musejí uvědomit.

V Bruselu si musejí uvědomit také další skutečnost: žádné východisko z krize nalezeno nebude, dokud evropské metropole nadržují nelegitimním kyjevským úřadům. Jediné, s čím ještě můžeme nyní počítat, je, aby mezinárodní struktury alespoň adekvátně hodnotily dění ve středu Evropy. Naděje však není velká. Západ se stal rukojmím vlastní volby. Vsadil na určité politické síly a zavřel oči na jejich úzké spojení s radikály a v podstatě neofašisty. A teď bude západním předákům velmi těžko uznat své chyby.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_05_08/Evropa-pomaha-Ukrajine-cestovni-mapa-nikam-8940/