Rusku odmítli účast na mezinárodní konferenci o protiraketové obraně

31. 5. 2014  Hlas Ruska
Organizátoři mezinárodní konference věnované protiraketové obraně (PRO), která proběhne v červnu v Německu, zamítla žádost o účast zástupců RF. Záminka byla natolik směšná, že vyvolává stud za celou západní diplomacii, s její historií a obrovskými lidskými zdroji.


Organizátoři prohlásili, že vzhledem k „nedávno vzniklým různým komplikacím“ neexistuje možnost vytvořit „odpovídající podmínky k přijetí ruských hostů“. Jako by delegace z Moskvy, podobně, jako hvězdy show-businessu, žádala tak exkluzivní občerstvení a podmínky ubytování, které by nebylo schopno zajistit ani vzkvétající Německo. MZV RF poznamenalo, že tento krok „zapadá do celkové linie přerušování dialogu s Ruskem o PRO, která je v současné době praktikována USA a jejich spojenci z NATO“.

Ve skutečnosti je situace naprosto zřejmá. Západní stratégové nemohou Rusku odpustit jeho diplomatické úspěchy v Sýrii a v Íránu, spojení Krymu s historickou vlastí a zvyšování vojenského a ekonomického potenciálu (i v takových perspektivních regionech, jako je Arktida). A k „potrestání“ za všechno zmíněné se hodí jakékoliv metody. I hloupé cílené sankce, i už zcela neprofesionální propaganda, i hrozby zmrazit energetickou spolupráci, i mnohé další. Příkladem je hrozba neprodávat Rusku výsadkové vrtulníkové lodě Mistral. A nyní ještě organizátoři mezinárodní konference o PRO odmítli přijmout ruskou žádost se konference zúčastnit.

Přitom, NATO nemá žádnou možnost postavit cokoliv reálného, co by mohlo čelit ruskému strategickému útočnému potenciálu. Avšak zničit, byť i částečný, ale přeci jen, dialog s Ruskem, možné klidně je. Jenom svět to bezpečnější rozhodně neučiní.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_05_31/Rusku-odmitli-ucast-na-mezinarodni-konferenci-o-PRO-1417/