Tragédie Schwarzenberga je v tom, že neví, kde má hranice

23. 5. 2014  Outsidermedia
Deník Ukrajinská pravda včera na svých webových stránkách zveřejnil rozhovor svého redaktora Sergije Sidorenka s Karlem Schwarzenbergem. Autor na počátku vylíčil našeho bývalého ministra zahraničí jako světoznámou legendu české politiky a jako politika, který jako jeden z  prvních přirovnal Vladimíra Putina k Adolfu Hitlerovi.

 Rozhovor pravděpodobně vznikl minulý týden, kdy se trilaterista Schwarzenberg zúčastnil kyjevské konference Thinking Together Ukraine za účasti pozoruhodných hostů a s finanční podporou velmi zajímavých institucí.

Bývalý český ministr zahraničí v rozhovoru řekl, že Putin svým jednáním, jež připomíná okupaci Rakouska Hitlerem, pomáhá Ukrajincům, aby získali svoji identitu, což je pozitivum. Ukrajina se nachází v bodu zlomu, negativem je nevyhlášená válka proti neidentifikované (myšleno Putinově? – pozn. aut.) armádě, která začala anexí Krymu.

V žádném případě nejde o občanskou válku, jak tvrdí Rusko. Nebýt totiž Putinových dodávek zbraní a ruských ozbrojenců, nestál by odpor “určitých skupin Ukrajinců” za řeč. Příznivci “proruských idejí” by se měli zúčastnit parlamentních voleb a neměli by používat “samopaly a masky”, to není normální. (Zlatá slova, jen měla zaznít o nějaký ten týden dříve – pozn. aut.)

Karel Schwarzenberg má obavy z toho, že se dostatečně (z kontextu vyplývá, že k horšímu – pozn. aut.) nezmění vztahy mezi EU a Ruskem, protože sankce nejsou příliš účinné, jsou jen takové, aby neškodily evropským ekonomikám. Navíc jejich dopad se projeví až po dlouhé době. Nikdo ze západních vůdců nepřistoupí k použití vojenské síly, takže sankce jsou jediným zbývajícím nástrojem Evropy.

Pokud Evropa kvůli obchodním zájmům nezastaví Rusko na hranicích Ukrajiny, bude v budoucnu pozřena Ruskem. Schwarzenberg přitom cituje údajný Havlův výrok “Tragédie Ruska je v tom, že neví, kde má hranice”. Bát se mají především evropské země, které nejsou v NATO (Bělorusko, Finsko, Irsko, Rakousko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko? – pozn. aut.). Němci a Francouzi nepochopili, že si Putin jejich zablokování přijetí Gruzie a Ukrajiny do NATO vyloží jako pozvání do těchto zemí. Přijetí Ukrajiny do EU je záležitost na nejméně dvacet let kvůli neuvěřitelným problémům ukrajinské ekonomiky.

Úřady by měly mluvit a jednat s “lidmi na Východě”. Pokud se nechtějí integrovat do EU, je nutné jim vysvětlit výhody Evropy, a protože propaganda funguje, je nutné to opakovat, dokud nepochopí. Karel je ochoten připraven chránit lidi na Donbase, ale proti těm, kteří používají násilí a obsazují budovy, je nutné okamžitě zahájit palbu. Současná protiteroristická operace je beze všech pochyb odůvodněným postupem, je zapotřebí být pevný vůči agresorovi a trpělivý s těmi, kteří nechápou situaci.

Dokud Rusko zcela nepřijme, že Ukrajina je nezávislá země s vlastním územím, bude přetrvávat napětí. Rusko nemůže nařizovat, co mají dělat v Kyjevě. Obyčejní Rusové jsou normální, mají však smůlu na zpátečnickou vládu, která neslyšela o nadřazenosti práva nebo demokracie. Vysoká popularita Putina odpovídá Hitlerově popularitě poté, co připojil Rakousko a okupoval Sudety. Co se týče rozdělení Ukrajiny, neexistuje analogie s Československem. U nás před rozdělením nebyla žádná válka, žádné násilí a nikdo nás nezastrašoval.

Stanův komentář: Karel Schwarzenberg určitě nebyl první, který urážlivě přirovnal prezidenta země, která přinesla největší oběti v boji proti nacismu, k Hitlerovi, určitě však byl první, který ho svou “vtipnou” plackou přirovnal ke psovi. Od ministra zahraničí to byl tehdy opravdu velmi diplomatický krok.

Bez důkazů tvrdí, že na Ukrajině bojuje ruská armáda a ruští ozbrojenci, přitom vše ukazuje na to, že jde o válku nikým nevolené junty proti vlastním lidem. Hájí sankce, které evidentně poškozují jeho vlastní zemi a vhánějí Rusko do pro Západ nevýhodného spojenectví s Čínou. Straší ruskou hrozbou Evropě, přičemž naprosto pomíjí oprávněné ruské obavy z toho, jak NATO se svými základnami stále těsněji obkličuje jeho území. Údajným Havlovým výrokem o ruské rozpínavosti naprosto pomíjí rozpínavost současného hegemona. Rusko opravdu nemůže nařizovat, co mají dělat v Kyjevě, na druhou stranu nemá ani žádnou povinnost financovat juntu, která mu dluží miliardy dolarů za odebraný plyn a vraždí své občany, kteří požadují federalizaci země a právo používat svůj rodný jazyk v úředním styku.

Z úst člověka, který už několikrát prakticky prokázal své bezbřehé pokrytectví, zní údajný Havlův citát jako opravdu těžká ironie, stejně tak jako jeho výroky o nepřípustnosti násilí a nutnosti tvrdě vystupovat proti lidem, kteří obsazují vládní budovy. Slyšet od představitele nejzpátečničtější a demokracii nejvíce ohýbající polistopadové české vlády slova o zpátečnické a nedemokratické ruské vládě by bylo k smíchu, kdyby nešlo o tak vážnou věc.

Tragédií Karla Schwarzenberga je to, že neví, kde má hranice …jeho nenávist k Rusku.