Američané rozpoutávají celosvětový chaos a války. Chtějí ovládnout svět.Rusové se brání.

Lukáš Petřík

14. 6. 2014 Euportál

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf souhlasí s prohlášením Vladimira Putina, že Spojené státy mají nejagresivnější politiku. Spojené státy podle něho chtějí kontrolovat celý svět, proto ve státech, které by jim mohly oponovat, vytvářejí chaos a tříští tak střediska možného odporu. Konec americké převahy podle něho zatím nenastal, ale svět podle něho bude multipolární.
Ruský prezident Vladimir Putin nedávno řekl, že nejagresivnější a nejtvrdší politika je ta americká, kdy USA mají vojenské základny po celém světě a američtí vojáci zasahují do vnitřních věcí zemí – zatímco Rusko nemá téměř žádné vojenské síly v zahraničí. Co si o tom myslíte?

Ano, tak to je. Rusko má prakticky jedinou zahraniční vojenskou základnu, a to je Tartus v Sýrii. Zato Američané mají vojáky po celém světě. Zasahují do řady konfliktů. Od pádu železné opony to byly desítky amerických zásahů. Čili tomuto Putinovu výroku nemohu téměř nic vytknout.

Jaký je podle vás účel toho, že USA mají několik stovek vojenských základen rozmístěných ve zhruba 130 z 200 zemí světa?

Američané mají takovou představu, že je normální, aby kontrolovali celý svět. Podle mě to ale normální a správné není. I teď na Ukrajině bojují američtí žoldáci. Nemusí se jednat přímo o jednotky americké armády, ale je to podobné jako v případě skupin Contras, které se snažily potlačit revoluci v Nikaragui. Tam byli žoldáci, kteří byli najatí, a takto je to dnes na Ukrajině. Kontraktoři Academi – dříve Blackwater a Greystone Limited – tam poslali své jednotky, které se počítají na stovky mužů.

V povědomí Američanů je, že jejich země je výjimečná, že je povolána vládnout světu, že je povolána vést svět. Jim to sugerují od malička. To není věcí válečnického sklonu amerického lidu, který je svou podstatou spíše mírumilovný, ale je to věcí propagandy, kdy tím jsou Američané krmeni po celý svůj život. Je to vize, kterou v knize o dějinách Spojených států pojmenoval historik Bancroft. Tedy vize amerického excepcionalismu.

Vize města na hoře, které je majákem svobody…

Ano, jak to kdysi zmínil Ronald Reagan ve své řeči, že Amerika je rozsvícené město na vrcholku hory.