Potvrzeno: USA cvičily teroristy z ISIS na tajné Jordánské základně.

19. 6. 2014 AC 24
Příslušníci Islamistického státu Iráku a Levanty, čili ISIS byli v roce 2012 cvičeni americkými instruktory pracujícími na tajné základně v Jordánsku, tvrdí informovaní jordánští činitelé.Řekli, že všichni příslušníci ISIS, kterým se dostalo amerického výcviku k boji v Sýrii, byli nejdříve prověřeni, nemají-li nějaké vazby na extremistické skupiny jako al-Káida.
Dále uvedli, že v té době tu byly cvičeny tucty příslušníků ISIS jako součást skryté pomoci pro povstalce útočící na režim syrského presidenta Bashara al-Assada v Sýrii. Výcvik nebyl zamýšlen k využití při nějaké budoucí kampani v Iráku. Všichni příslušníci ISIS, kterým se dostalo amerického výcviku k boji v Sýrii, byli nejdříve prověřeni, nemají-li nějaké vazby na extremistické skupiny jako al-Káida.

V únoru 2012 WND poprvé referoval, že USA, Turecko a Jordánsko vedou výcvikovou základnu pro syrské rebely v jordánském městě Safawi v severním pouštním regionu této země.

Tato zpráva byla mezi tím podpořena četnými dalšími mediálními zjištěními.

Teď v březnu i německý týdeník Der Spiegel referoval, že Američané v Jordánsku cvičí syrské rebely.

Der Spiegel citující ty, o kterých řekl, že jsou to účastníci a organizátoři výcviku, referoval, že není jasné, zda ti Američané pracují pro soukromé firmy či jsou u US Army, ten magazín ale řekl, že někteří z organizátorů nosili uniformy. Výcvik v Jordánsku se údajně zaměřoval na použití protitankové výzbroje.

Tento německý magazín referoval, že během předchozích tří měsíců se dostalo více než 200 mužům výcviku, přičemž USA plánují vycvičit celkem 1 200 členů Svobodné syrské armády ve dvou táborech na jih a východ od Jordánu.

I britské noviny Guardian teď v březnu referovaly, že američtí cvičitelé pomáhají syrským rebelům v Jordánsku spolu i s britskými a francouzskými instruktory.

Reuters referovala, že mluvčí amerického ministerstva obrany odmítl okamžitě komentovat zprávu v tomto německém magazínu. Francouzské ministerstvo zahraničí spolu s britskými ministerstvy zahraničí a obrany to také Reuters nekomentovaly.

Tito jordánští činitelé mluvili s WND plni obavy, že sektářské násilí v Iráku se přelije i k nim do jejich vlastní země stejně jako do Sýrie.

ISIS před tím už na YouTube vystavili video s hrozbami, že se přesunou i do Jordánska a „podříznou“ krále Abdullaha, na kterého pohlíží jako na nepřítele islámu.

Minulý týden referoval WND, že podle zdrojů z jordánského a syrského režimu Saúdská Arábie vyzbrojuje ISIS, a je to Saúská Arábie, kdo je tou hnací silou podporující tuto s al-Káidou spojenou skupinu.

WND dále referoval, že podle šíitského zdroje v kontaktu s vysokým činitelem ve vládě iráckého ministerského předsedy Nouri al-Malikiho si je Obamova administrativa už dva měsíce vědomá, že tato al-Kaiídou inspirovaná skupina, která zabrala dvě irácká města a teď ohrožuje Bagdád, své bojovníky cvičila i v Turecku.

Tento zdroj řekl WND, že přinejmenším jeden z výcvikových táborů irácké skupiny Islamistického státu Iráku a Sýrie, čili ISIS, je v blízkosti vojenského letiště Incirlik u Adany v Turecku, kde je umístěný americký personál a technika.

Ten prohlašoval Obamu za „komplice“ při útocích, které hrozí Malikiho vládě, kterou americká vláda pomocí Irácké války pomohla dosadit.

Tento zdroj řekl, že po výcviku v Turecku tisíce bojovníků ISIS odešly do Iráku přes Sýrii, aby se zapojili do úsilí o zřízení islamistického kalifátu podřízeného přísně islámskému právu čili šaría.