Výsledek „plynové války“ známe předem

19. 6. 2014 zdroj
Rozhovor s šéfredaktorem časopisu “Rusko v globální politice” Fjodorem Lukjanovem
Fjodor Lukyanov: „Ukrajina postupuje „vabank“, protože se domnívá, že je v očích Evropanů oběť a proto si zaslouží shovívavost“


Andrejev: Tématem, které dnes budou diskutovat v detailu je toto rozhodnutí – “Gazprom” skutečně přerušil dodávky plynu na Ukrajinu dokud ukrajinská strana za již dodané plynu nezaplatí. Existuje způsob, jak předpovědět další vývoj?

Lukyanov: Troufám si říci, že dovedeme odhadnout výsledek. Konkrétně bylo dosaženo dohody o zaplacení, možnosti restrukturalizace dluhu, plus některé z nákladů, které budou odpovídat dodavatelským a tranzitním. Ve skutečnosti je Ukrajina nejen tranzitní zemí, ale i příjemce. Jak se tohoto výsledku dosáhne, mi není jasné, z pochopitelných důvodů nelze situaci srovnávat ani s krizí v roce 2009. To vše je součástí rusko-ukrajinského konfliktu na pozadí nynější války na jihovýchodě Ukrajiny. Všechno ostatní je dobře známé. Proto, i když vidíme evropský tlak – a Evropu obecně, v posledním období Ukrajina již začala jednat, aby aby se dohodla na kompromisní ceně, který nabízí “Gazprom”. Evropský tlak nefunguje. Ukrajina věří, že, bohužel ne bezdůvodně, že vina za krizi, většinou bude padat na Rusko. Za prvé, protože se předpokládá, že zákazníkům je odpovědný dodavatel. Když argumentujeme: No, víte, tady máme tranzit…“ to samozřejmě může být argumentem, ale máme problém, že není možné jednat s tranzitem? Za druhé, říkat, že Ukrajina má nějakou reputaci jako spolehlivý dopravní uzel … To prostě to prostě říkat nelze – tato pověst byl poškozena v roce 2009, kdy byla první krize z přerušení dodávek. Teď je to všechno, samozřejmě, velmi špatné. Za podmínek, kdy je v Evropě poněkud hysterická nálada kvůli hrozbě, že zůstanou bez dodávek zemního plynu, a navíc paralelně s tím sílí americká PR kampaň, že ruský plyn – to je nespolehlivé a politicky nesprávné, a tak vám dáme pár let na kompletní výměnu za břidlicový plyn. Skuteční odborníci v Evropě jsou si dobře vědomi, že toto je americká propaganda.