Pracuje se na prohloubení ukrajinské krize.

Ivan David
25. 6. 2014
Jak se dalo předpokládat vyhlášené příměří se příliš neuplatňuje. Krásným dokladem je v českých médiích stále opakovaná zpráva, že proruští povstalci sestřelili vojenský vrtulník ukrajinské armády, ve kterém zahynulo 9 ukrajinských vojáků. Předpokládá se, že líné mozky si nepoloží otázku, zda k příměří patří přelety vojenských vrtulníků nad pozicemi druhé strany.


Kromě toho jsou sídla ve východní Ukrajině stále ostřelovány z houfnic, tanků a kazetovými fosfornými náboji zakázanými OSN. Použití těchto zbraní, které je dobře věcně i svědecky zdokumentováno by mělo stačit k pohnání ukrajinských představitelů před soud v Haagu.

Podle mínění ruského experta Bogdana Bezpalka zde: “Fosforové bomby, těžké dělostřelectvo, použití raketometů Grad a minometů Tulipán proti vlastnímu obyvatelstvu, to všechno je pokusem vyprovokovat Rusko k vojenskému zásahu. V dané situaci je jak nápor uprchlíků, tak i přílišná krutost vůči obyvatelům Donbasu pokusem vyvolat silnou odvetnou reakci Ruska.” Rusko se však nadále chová zdrženlivě.

Západ, především pak USA, se snaží přimět Rusko k použití síly proti ukrajinské armádě, domnívají se experti. Podle mínění vojenského experta Valerije Pjakina zde dnes potřebuje ohnisko napětí na Ukrajině Washington k tomu, aby mohl řídit situaci v Evropě:

Jsme svědky tvrdé konfrontace mezi Evropou a Spojenými státy. Pro USA je důležité, aby mohly dál kontrolovat Ukrajinu. Díky ní kontrolují USA Evropu a všechny své politické a ekonomické přehmaty pak přenášejí na Evropu.

Nové sankce proti Rusku již tento týden

Sdělila Associated Press s odkazem na informované americké vládní zdroje zde. Podle agentury se sankce mohou dotknout energetické sféry a rovněž „přístupu Ruska na světové finanční trhy.“ Tato opatření nebyla dosud podniknuta kvůli evropským zemím, jež mají s Ruskem těsné hospodářské vztahy. Posuzuje se rovněž varianta jednostranných sankcí vůči některým odvětvím ruského hospodářství, což se může projevit na zájmech amerických společností působících na ruském trhu.

V Rusku roste počet ukrajinských běženců

Přes 16,5 tisíce běženců z jihovýchodních ukrajinských regionů bylo rozmístěno v táborech pro uprchlíky na území centrálních a jižních regionů RF, informoval RIA Novosti zdroj ze silových struktur zde.

Zákaz importu krymské produkce do EU nabývá platnosti

Evropská unie zavádí ode dneška zákaz na dovoz zboží z Krymu. Výjimku má činit pouze produkce mající certifikát ukrajinských úřadů.

Litevský ministr zahraničí Linas Odkazevičius rovněž sdělil, že po těchto opatřeních mohou následovat další v rámci politiky EU, která neuznává připojení Krymu k RF.

Ruské ministerstvo zahraničí nejednou prohlásilo, že pokusy EU o potrestání poloostrova za jeho rozhodnutí o vstupu do RF jsou absolutně nepřijatelné zde.