Pravý sektor plánuje pochod Oděsou.

12. 6. 2014 AC 24
Radikálové z Pravého sektoru se rozhodli, že o sobě znovu dají znát, a za tímto účelem uspořádají slavnostní průvod na počest vlastenců, kteří zahynuli v Oděse. Plánují ho přesně čtyřicátý den po tragédii, která se odehrála 2. května v Domě odborů.
Taková akce docela jistě přiláká pozornost. Přes to, že obyvatelé Oděsy uspořádali pietní akci už minulou neděli, rozhodli se pravicoví aktivisté uspořádat svou vlastní akci – s černými stužkami a rozsvícenými lampičkami v rukou. Předák organizace Serhij Stěrněnko prohlásil, že tento pochod podpořili i mnozí stoupenci euromajdanu.
Když se naposledy sešel dav radikálů ve městě, udusily se a zaživa shořely v Domě odborů desítky lidí. Na to ale radikálové raději vůbec nevzpomínají. K čemu by jim byly zbytečné výčitky svědomí?
Poslankyně EP: Evropská komise musí uznat Pravý sektor za teroristickou organizaci
Michel Chossudovsky: Americká neonacistická vláda v Kyjevě postupuje podle scénáře vojenské eskalace

Tím spíš, že nové ukrajinské úřady i přes naléhání obyvatel Oděsy žádné vyšetřování nepořádají. Zato jsou vytyčovány různé předpoklady – jeden absurdnější než druhý. Nejzajímavější z nich je verze ukrajinského ministerstva vnitra, podle které založili požár ti lidé, kteří se nacházeli v Domě odborů, sami. Přestože očití svědkové jednohlasně tvrdí, že budovu podpálili příslušníci Pravého sektoru. A teď se tedy titíž lidé, kteří tehdy uspořádali krvavý masakr, docela klidně rozhodli, že uctí památku mrtvých – jak tomu říkají. Obyvatele Oděsy teď znepokojuje pouze jedno: aby nevyústil průvod Pravého sektoru v další provokaci.