Rusko zrušilo „plynové financování“ Kyjeva

16. 6. 2014   Reformy
Kyjev byl odpojen od ruského plynu, protože Gazprom oznámil přechod na zálohové platby za všechny další dodávky. Ukrajina neplatí, a tedy nic nedostane, sdělila ruská společnost. Ode dneška proudí jen množství potřebné pro evropské odběratele.
Rusko dvakrát odročilo zavedení zálohové platby. V noci na pondělí navštívil Kyjev již pokolikáté šéf Gazpromu Alexej Miller v naději na to, že se podaří vyhnout vyhrocení situace. Po návratu sdělil, že se postoj Kyjeva dá označit za vydírání.

Moskva vychází z toho, že Ukrajina musí zaplatit celý dluh za zimu (1,451 miliardy dolarů) a také část za duben a květen (500 milionů USD). Premiér Jaceňuk ale žádá na Gazpromu supernízké ceny. Dal se slyšet, že v opačném případě Ukrajina dluh nezaplatí, ale bude odebírat plyn zdarma, a to tolik, kolik si bude přát.

V této situaci svolává EU mimořádné zasedání Koordinační skupiny pro plyn. Má se konat 17. června. Podle bruselských zdrojů, vyslovila EU politování ohledně „nepružnosti ukrajinského postoje.“ Přitom eurokomisař pro energetiku Oettinger přiznal, že Rusko nepoužívá plyn jako politický nástroj ve vztazích s Evropou. V kuloárech Eurokomise se mluví o tom, že za odmítnutím Kyjeva platit za plyn stojí USA, kterým vyhovuje ukrajinská krize, protože chtějí donutit Evropu, aby kupovala místo levného ruského zemního plynu jejich třikrát dražší plyn z břidlic.

Co se týče Ukrajiny, byla hlava společnosti Naftogaz povolána do Evropy na jednání o zvýšení reversních dodávek plynu. Podle odhadu Eurokomise může Kyjev počítat s maximálně 8 miliardami kubických metrů ročně ze Slovenska. A to při tom, že loňská spotřeba plynu na Ukrajině činila přibližně 50 miliard kubíků.

Ruský Gazprom podal v pondělí žalobu na ukrajinský Naftogaz u Stockholmského arbitrážního soudu. Kyjevu byl vystaven účet za nezaplacený loňský a letošní plyn. Žaloba je v naprostém souladu se smlouvou z roku 2009, která byla uzavřena na desetileté období. Gazprom rovněž varoval evropské partnery, že Ukrajina může začít krást plyn, jak tomu bylo v roce 2009. S ohledem na to rozhodla ruská společnost zvýšit dodávky plynu do Evropy plynovodem Severní proud.