Vsdéte sé, nicz se fám nééstanéé!

Ivan David
21. 6. 2014
Slyšeli jsme během pátku 20. června opakovaně o mírovém plánu kyjevského prezidenta Petro Poroshenka. Také byla řeč o jednostranném příměří. I Český rozhlas každou půlhodinu hlásil, že mírotvorce nabízí druhé straně konfliktu beztrestnost za podmínky složení zbraní a emigrace. 


Pokud neodejdou, budou pobiti. Zprávy z jiných než prokyjevských médií však již dříve konstatovaly, že se ani předcházející příměří nedařilo vzhledem k jejich délce postřehnout. Střelba ukrajinské armády a „Národní gardy“ neustala. Poroshenkův plán není originální. Podobný mírový plán zazněl od proevropské demokratky Julije Tymošenkové tak, jak byl zachycen z jejího telefonátu s místopředsedou bezpečnostní rady Ukrajiny Nestorem Šufryčem. Projevila odhodlání sama střelit Putina do hlavy. „Je třeba bít do těch zatracených Rusáků včetně jejich vůdce! Zapojím celý svět, aby z Ruska zbyla spálená země!“ Osm miliónů Rusů na Ukrajinském území doporučila postřílet atomovými zbraněmi. Tento plán, pokud by se uskutečnil, by k míru asi vedl. Aspoň na chvíli.

Příměří? Ultimátum!

„Kreml“, jak píší agentury, hodnotí tento plán spíše jako ultimátum. Patrně z něj nedokáže vyčíst, kdy proběhnou jednání, tedy návrhy na další řešení sporných otázek.

Také bych to hodnotil jako ultimátum, ale nerad bych se ukvapoval, proto jsem chtěl „čtrnáctibodový plán“ najít a prostudovat. Jenže se mi to nedařilo. Že jsem ho nenašel v českých médiích nepřekvapí, ale nanašel jsem ho ani v Reuters, AFP, BBC, ani v RIA Novosti. Nakonec jsem narazil na zprávu, že se objevil jako neoficiální zpráva v jakýchsi ukrajinských novinách. Na jednu z hlavních zpráv dne je to poněkud nestandardní zdroj.

Reuters tvrdí, že mírový plán zahrnuje vytvoření desetikilometrového koridoru k odchodu rebelů a ruských bojovníků do Ruska za předpokladu, že složí zbraně. Poroshenko také prý vyhlásil deset kilometrů široké nárazníkové pásmo kolem hranic v délce 1900 km. Nabízí svobodu všem, kteří nespáchali těžké zločiny, pokud složí zbraně. Nabízí „decentralizaci“ a zrovnoprávnění ruského jazyka. O nějakých jednáních ani řeči. Tedy ani o dohodě a kontrole jejího plnění. Složte zbraně a my uvážíme, jak s vámi naložíme! My budeme posuzovat, kdo je zločinec. Návrh nezní moc věrohodně, spíš jako výzva k „pachatelům“ atentátu na Heydricha obklíčeným v kryptě kostela v Reslově ulici: „Vsdéte sé, nicz se fám nééstanéé!“