Americké obviňování bez důkazů

Paul Craig Roberts
24. 7. 2014   Outsidermedia
Člen někdejší Reaganovy vlády ve funkci náměstka financí P. C. Roberts pokračuje na stránkách svého ekonomického institutu v polemice proti americké lži ve věci sestřeleného malasijského dopravního letadla. Píše: “Proč se Washington nepřipojil k výzvě ruského prezidenta Putina, aby případ malasjského sestřeleného letadla zcela objektivně vyšetřila mezinárodní komise expertů?”


Ruská vláda pokračuje ve zveřejňování faktů, včetně fotografií z umělých družic, které dokazují, že ukrajinskou armádou vlastněný systém BUK se nalézal na místě, ze kterého malasijské letadlo mohlo být sestřeleno, a že kromě toho, se na místě tesně před pádem malasijského letadla objevila i ukrajinská trysková stihačka SU-25. Na konferenci v moskevském tiskovém středisku to v pondělí 21. července prohlásil vedoucí ruských operačních sil a dodal, že přítomnost ukrajinské stihačky na místě neštěstí potvrdilo i monitorující středisko v Rostově.

Ruský ministr obrany pak na téže konferenci uvedl, že v momentu, kdy raketa zasáhla malasijské letadlo, přeletával nad předmětnou oblastí i satelit, nejpravděpodobněji americký. Ruská vláda se v souvislosti s tím obrátila na Washington, aby zveřejnil fotografie i jiná data, která tento satelit zachytil. Zatím se mu odpovědi nedostalo.

Prezident Putin už mnohokrát zdůraznil, že vyšetřování katastrofy malajsijského letadla si zcela nutně vyžaduje přítomnost nejreprezentativnější mezinárodní skupiny expertů, a směrem k Washingtonu dodal: „Mezitím, než tato komise zahájí svou práci, neměl by si nikdo osobovat právo využívat této tragedie k získávání sobeckých politických bodů.“ Doslova pak řekl:„Opakovaně jsme se obraceli na obě strany ukrajinského konfliktu, aby zasedly za stůl a jednaly. Mohu s jistotou prohlásit, že kdyby Kyjev 28. června neobnovil válečné akce, ke tragédii by nebylo došlo.“

A jaká byla americká odpověď? Jako vždy: Obvinění bez důkazu. Posuďte sami. V neděli americký ministr zahraničí Kerry prohlásil, že ruská účast při setřelení malajsijského letadla je „naprosto jasná“.Doslova pak řekl: „Je zcela jisté, že Rusko předalo tento systém do rukou separatistů. Víme i to, že Ukrajinci takovýto systém v předmětném místě a v předmětném čase k dispozici neměli. Takže ukazováček míří na separatisty.“

Řekli byste to jinak, kdybyste neměli co říct?

Na závěr pak tato otázka: Co myslíte? Byl by svět bezpečnějším místem s méně usmrcenými a vyhnanými ze svých domovů, ale zato s větším podílem pravdy a spravedlnosti, kdyby USA ve svém nynějším politickém uspořádání neexistovaly?

Převzato z webových stránek autora

Překlad: Lubomír Man