Boj o tupé hlavy: Kdo vyhraje desinformační válku?

Ivan David
18. 7. 2014
Informací je dost. A vyrábějí se další. Nelze věřit “expertům”, kteří vědí vše předem, těžko věřit těm, kteří mají jasno velmi rychle. Nepřekvapí rychlý úsudek čečenské bojovnice Petry Procházkové, nepřekvapí ani Karel Dolejší, stálý zpochybňovatel Britských listů, který nevěří konspiračním teoriím pokud nepocházejí z jeho hlavy. Rozhodující ovšem bude jaké důkazy či “důkazy” vytvoří hlavní manipulátoři schopní nalézt jaderné zbraně i tam, kde nejsou. Náhody nejsou vyloučeny, ale přece jen je třeba uvažovat, komu “to” slouží.


Česká televize sice oznámila, že rozhodujícím důkazem proti těm, kteří se chtějí separovat od kyjevské junty je telefonický rozhovor jakéhosi ozbrojence, hlásícího úspěch ruskému agentovi. Zvláštní dopisovatel Martin Dorazín však konstatoval, že podobný důkaz se dá vyrobit velmi snadno. Sám mám zkušenost se “záznamem” mého telefonního rozhovoru složeným ze slov nasbíraných odposlechem mého telefonu. “Záznam” byl technicky nedokonalý, ale jak mi sdělil expert, nebylo by těžké ho zdokonalit, “záznamem” jsem měl být vydírán, uvědomit si, že “oni” dokáží vyrobit cokoli.

Zajímavá je také zpráva (zde), že několik minut před sestřelením malajského Boeingu na Ukrajině byla nedaleko něho zaznamenána ukrajinská vojenská letadla.Napsal to na svém účtu v Twitteru španělský dispečer, který let Malajských aerolinií doprovázel.Podle jeho slov, vojenská letadla prolétala vedle Boeingu 777 jen tři minuty před tím, než zmizel z radarů.„Když Boeing jednoduše zmizel z radarů, tak nám kyjevské úřady oznámily, že havaroval. Jak se to mohly dovědět tak rychle?“, píše Carlos ve svém mikrologu.

Nevím, jak snadno se dají falšovat záznamy z radarů…

Pravda se určitě zjistí, je ovšem málo pravděpodobné, že se jí dozvíme, nebo že jí rozeznáme v tuctu prohlášení různých “expertů” a “odborných komisí”.