Borodaj: Jsme ve válce s velkým počtem zemí

24. 7. 2014   zdroj

“Na ukrajinské straně bojuje proti domobraně DLR obrovské množství žoldáků ze západních zemí,” – řekl 21. července na tiskové konferenci v Doněcku předseda vlády Doněcké lidové republiky Alexander Borodaj, sděluje korespondent IA Regnum.
“Způsobujeme protivníkovi velmi podstatné údery. Ale chápeme, že na straně nepřítele není jen obrovská výhoda v živé síle. S živou sílou je na tom špatně, normální pěchotu prakticky nemá.

Má obrovskou výhodu v oblasti techniky, a to zejména v obrněné technice, má také celou oblohu. Letectvo má pouze nepřítel, takže boje jsou těžké a vleklé. Bojujeme domobranou, která není moc dobře vyzbrojená. Ale naše armáda – to je armáda opravdových vlastenců a bojovníků, kteří se postavili proti obrovské pravidelné armádě, posílené obrněnou technikou, dodanou z mnohých zemí bývalé Varšavské smlouvy, “- řekl Borodaj.

Podle jeho slov bojuje na straně ukrajinské armády obrovské množství žoldáků z různých zemí – “z Polska, z celé Evropy, ze soukromých vojenských společností na Západě.” “My s armádou domobranců bojujeme s mnohými zeměmi, jak s bývalými členy Varšavské smlouvy, tak i se zeměmi mimo ni. De jure jsme ve válce s Ukrajinou, ale de facto jsme ve válce s velmi velkým počtem zemí. Polská a bulharská obrněná technika se nějakým způsobem ocitla na Ukrajině, a nyní je používána ve válce proti nám “- shrnul Borodaj.

přeložila PhDr. Valdimíra Grulichová