Česká republika radí Kyjevu, aby hledal mírové řešení

4. 7. 2014   zdroj 
V průběhu právě ukončené návštěvy Kyjeva projevil český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek opět čistě českou opatrnost a prozíravost.
Jak informuje list Právo vycházející v Praze, „ukrajinští představitelé dali najevo, že od Evropy očekávají razantní postup vůči Rusku. Česko to ale odmítlo. Naopak vyzývá Kyjev ke zklidnění situace a hledání diplomatických východisek“.


Na klidný, usmiřující tón prohlášení šéfa české diplomacie v průběhu jednání na Ukrajině upozorňuje i německý internetový zdroj Deutsche Welle vycházející v ruštině. Uvádí dva zásadní postoje, které vyslovil v Kyjevě ministr Zaorálek: „Konflikt musí být vyřešen cestou jednání“ a „Evropa si nepřeje ekonomickou válku s Ruskem“.

Neochota České republiky poskytovat jakoukoli vojenskou pomoc Kyjevu se jasně projevila i v interview, které ministr Zaorálek poskytl ukrajinskému televiznímu kanálu tv. 24. To by podle jeho slov mohlo „pouze vystupňovat nebezpečí reálného velkého konfliktu“.

Zato ve všem, co se týká humanitární pomoci Ukrajině, je Česká republika ochotna k mnohému. V nejlepších nemocnicích, které před tím poskytovaly pomoc zraněným z Majdanu, teď čekají na zraněné v průběhu vojenských akcí v Doněcku. Česko je dokonce ochotno poslat speciální letadlo, které by sem přivezlo zraněné civilní občany na léčení. To pan Zaorálek prohlásil v Dněpropetrovsku, kde otevíral honorární konzulát své země. Informoval rovněž o záměru zvýšit počet stipendií pro ukrajinské studenty a o podpoře zrušení víz pro Ukrajince od roku 2015.

V průběhu svého pobytu v Dněpropetrovsku také Lubomír Zaorálek oznámil, že česká strana pořádá semináře pro ukrajinské podnikatele. Jejich cílem je vysvětlovat výhody jednostranného zrušení Evropskou unií vývozních celních poplatků pro Ukrajinu.

V průběhu své cesty samozřejmě český ministr pronesl i veškerá obvyklá slova o podpoře nových kyjevských úřadů, schválil sblížení Ukrajiny s Evropskou unií, potvrdil, že jeho vláda neuzná Krym jako součást Ruska. Reakcí na tato prohlášení se stal obsáhlý dopis Josefa Sedláčka ze Zbýšova, který 19. června otiskly Parlamentní listy. Autor klade ministru zahraničních věcí hněvivou otázku:

„Dodnes jste nepochopil, že stojíte na špatném břehu? Nemyslíte si, že nazývat teroristy občany, kteří se nechtějí podřídit fašistické juntě a jen brání svůj domov proti vojenskému napadané je nefér? A nyní, když junta z Kyjeva posílá na svoje občany těžkou vojenskou techniku, stojíte na její straně? Očividně obhajujete špinavou politiku USA, které ovládají i EU“.

Pod dopisem je krátká poznámka redakce: „Tento dotaz čeká na zodpovězení“.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_06_20/Ceska-republika-radi-Kyjevu-aby-hledal-mirove-reseni-3940/