Evropa čeká na odpověď Porošenka. Porošenko se radí s Washingtonem

4. 7. 2014 zdroj
Ministr zahraničí Německa Frank-Walter Steinmeier vyzval Kyjev, aby neodkladně splnil dohody o obnovení příměří a o kontaktech s východem, jichž bylo dosaženo na čtyřstranné schůzce v Berlíně 2. července. Steinmeier byl iniciátorem mimořádných konzultací v Berlíně ministrů zahraničí Německa, Ruska, Francie a Ukrajiny. Podle názoru Berlína, Paříže a Moskvy by měly být kontakty zahájeny nejpozději 5. července.


Povstalci na východě Ukrajiny už prohlásili, že jsou připraveni na kontakty a na zastavení palby. Dohody podepsal také ministr zahraničí Ukrajiny Pavel Klimkin. Pravdaže, jak to už nejednou ukázala kyjevská junta, podpisy a sliby ukrajinských ministrů dnes už skoro nic neznamenají.

Proto Evropa čeká znepokojeně na reakci Kyjeva. Optimismu je v evropských metropolích málo. Pozornosti Evropanů neunikla skutečnost, že Porošenko po referátu svého ministra zahraničí o výsledcích berlínské schůzky hned zavolal viceprezidentovi USA Johnu Bidenovi, aby se s ním „poradil“. A to ještě před setkáním s členy Národní bezpečnostní rady Ukrajiny.

Je zcela jasné, že pravice v kyjevské juntě a jejich „kurátoři“ v USA podnítili Porošenka k obnovení války ještě krutějšími metodami, tvrdí politolog Vladimir Kornilov. K prodloužení režimu příměří Porošenka vyzývaly OBSE a všechny přední evropské země, tyto výzvy však ignoroval:

– Humanitární katastrofa na Ukrajině je už skutečností. Denně se prohlubuje a zastavit jí bude mimořádně těžko. Dokonce po obnovení režimu zastavení palby. Myslím si, že Porošenkovo rozhodnutí obnovit trestní operaci bylo šokem nejen pro Donbas a Rusko, ale také pro Evropu.

Aktivní zapojení Německa, přední země EU, do úsilí pro urovnání svědčí o tom, že ve Starém světě už začínají politici prohledávat a chápat, kdo má vinu na krveprolití, tvrdí ruský expert Jurij Gluščenko. Podle jeho názoru chtějí USA změnit Ukrajinu a celý region v jakýsi „nový Balkán“:

– S ohledem na to, že délka rusko-ukrajinské hranice činí asi 2 tisíce kilometrů, se má stát permanentní krize na Ukrajině podle záměru Washingtonu zvláště „bolestivým bodem“ Ruska. Teorie „řízených konfliktů“ a „ovladatelného chaosu“, kterou realizují USA na Blízkém východě, uplatňují nyní také vůči Ukrajině. Na Ukrajině probíhá fakticky nikoli válka centrální moci s tzv. „separatisty“, ale „skoro horká“ válka USA proti Rusku. Evropa si to začíná uvědomovat.
Číst všechno: http://czech.ruvr.ru/2014_07_04/Evropa-ceka-na-odpoved-Porosenka-Porosenko-se-radi-s-Washingtonem-9119/