Darpa odhaluje první samonaváděcí,,chytrou”kulku.

13. 7. 2014 AC 24
DARPA – obecně známá jako divize šílených vědců Pentagonu – je vždy vůdčím hrotem pronikavého ducha nacházejícího stálekreativnější a účinnější způsoby zabíjení.
Tentokrát si vybrali jméno, které navozuje představu přesného krájení – EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance).

Je to perfektní pro snipery. To video ale, což je ironií, moc kvalitní není, ale programová stránka DARPA jejich cíle popisuje daleko jasněji.
Systém úkolovatelné výzbroje s extrémní přesností (EXACTO – Extreme Accuracy Tasked Ordnance) usiluje o zvýšení účinnosti sniperů a o zvýšení bezpečnosti vojáků tím, že střelci umožní větší velikost odstupu a sníží i časovou náročnost zaměření cíle. Účelem programuEXACTO je revoluce v přesnosti a v účinném dostřelu pušky tím, že se vyvine první řízená kulka s malou ráží. Od náboje EXACTO ráže 50 spolu s technologií optického puškohledu se očekává značné zvětšení účinného dostřelu ve dne i v noci v porovnání se současnými sniperskými systémy na úrovni doby. Tento systém začleňuje manévrující kulku, která za letu mění dráhu tak, aby kompenzovala jakékoliv neočekávané faktory, které ji vychylují z kurzu.

video

Ač obyčejné vlastníky zbraní nejspíš v blízké budoucnosti budou omezovat biometrickými chytrými zbraněmi, které usnadní identifikaci uživatelů a dálkově k nim vypnou přístup, tak to vypadá, že DARPA s jejími hromadami dolarů od daňových poplatníků takovýmto nepříjemnostem podrobena nebude.