EU bude dávat Kyjevu peníze výměnou za reformy

Andrej Feďašin zdroj
11. 7. 2014
V Bruselu se konala koordinační schůzka donorů Ukrajiny vysoké úrovně. Původně se plánovalo, že se bude věnovat přípravě Konference donorů Ukrajiny, která se má konat na podzim. S tím ale bude zřejmě třeba trochu počkat.


O žádných penězích nebo investicích se tu nemluvilo. Jak vyšlo najevo, Kyjev nemá dokonce ani žádný plán ekonomického ozdravení. Plán postkonfliktní rekonstrukce a ekonomické stabilizace na léta 2014-2018 měl připravit k dárcovské konferenci. Zatím se ale ještě vůbec neví, jestli se taková konference vlastně bude konat.

Projednávat s ukrajinskými úřady na pozadí pokračujících kárných operací Kyjeva na východě země něco konkrétního pokládají seriózní donoři za absurdní.

Jde o to, že Kyjev má, ještě z doby prezidentů Kučmy a Juščenka, mírně řečeno nepříliš dobrou pověst. Miliardy, které do Ukrajiny investoval Mezinárodní měnový fond a Rusko, se ztrácely jako v černé díře. Současně se ale na Ukrajině podezřele rychle „plodili“ oligarchové. Za třiadvacet let nezávislosti se z této, kdysi nejvíce prosperující republiky Sovětského svazu, stala nejzaostalejší země na postsovětském prostoru.

Nikdo nepochybuje o tom, že Ukrajina finanční pomoc potřebuje, míní expert Centra výzkumu evropské politiky v Bruselu Chrant Kostaňan. Téměř všichni se ale obávají, aby nebyly peníze znovu rozkradeny:

-Dá se investovat spousta prostředků do ekonomiky, když ale nefunguje a když existuje vysoká úroveň korupce, pak si nemyslím, že tyhle peníze pomohou. Ukrajina samozřejmě potřebuje mezinárodní podporu, hlavní ale je, aby byly tyto prostředky použity na ty cíle, pro které byly určeny. A tady jsou nezbytné vnitřní reformy. V opačném případě nebudou stačit žádné peníze.

EU bude ochotna dávat Kyjevu peníze jen výměnu za reformu ekonomiky, soudního systému, bezpečnostních orgánů a pokroku v boji s korupcí.

Zatím EU schválila půjčku Kyjevu na nejbližších sedm let – jedná se o 11 miliard eur. Z této částky ale bylo převedeno pouze 250 milionů. A MMF v dubnu oznámil, že poskytne Ukrajině dvouletou půjčku na úrovni 17 miliard dolarů. Zatím dostala Ukrajina jen první tranši – 3 miliardy. Experti MMF jsou teď v Kyjevě, kde zkoumají, na co se tyto peníze vydávají. A soudě podle toho, co se tu děje, stále méně rozumí tomu, co dělá Jaceňukova vláda s národní ekonomikou. Mise MMF dokonce svůj pobyt v Kyjevě prodloužila, aby shromáždila co nejvíc informací. Převedení druhé tranše bylo zatím odloženo.